Ολάντ: Έδωσε μάχη ο Τσίπρας

default image

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας έκανε λόγο για ιστορική μέρα για την Ευρώπη. Τι είπε για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και την προσπάθεια για να αποφευχθεί το GREXIT

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών, δήλωσε ένας εκ των πρωτεργατών της, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

“Έπρεπε να φροντίσουμε ώστε η Ευρωζώνη να μείνει αλληλέγγυα και ακέραιη. Να σταθεί στο ύψος της πρόκλησης και να είναι σε θέση να διαχειριστεί την Κρίση που υπομονομεύει την Ευρωζώνη. Να δοθεί μια ελπίδα στην Ελλάδα μετά τη λιτότητα. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να κάνει προσπάθειες. Ο στόχος ήταν να εξυπηρετηθεί και το ευρωπαϊκό συμφέρον και της Γαλλίας, διότι παίζουμε ιδιαίτερο ρόλο στην Ευρώπη και στην ανοικοδόμησή της. Βεβαία, υπάρχουν πάντα προκλήσεις, αλλά υπάρχει η βούληση για να είμαστε μια δύναμη στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε. Ο ρόλος της Γαλλίας ήταν να μπορέσει να προσεγγίσει αυτές τις θέσεις και να γίνει σεβαστός ο λαός μας. Ο ρόλος μας δεν ήταν να βρεθεί μόνο μια ισορροπία, αλλά και ο ορθός δρόμος για όλους. Η Ελλάδα έπρεπε να έχει πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις, σε ένα τρίτο πρόγραμμαμ να υπάρξουν Μέτρα ανάπτυξης και σταθερότητας με επιτυχία. Επιτύχαμε μια μακρά χρηματοδότηση για την Ελλάδα, ώστε να διασφαλιστεί η έξοδος από την Κρίση. Να τελειώσουμε με αυτό που ζει τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα με το κλείσιμο των τραπεζών, το οποίο θα διαρκέσει λίγες ημέρες ακόμη. Πρέπει να στηρίξουμε τις τράπεζες και να το δουν αυτό οι υπουργοί Οικονομικών”, είπε ο κ. Ολάντ και πρόσθεσε:

“Έγινε συζήτηση όλη τη νύχτα, ώστε να τα εξετάσουμε όλα και να ακούσουμε και την Ελλάδα. Έπρεπε να διατηρηθεί η γαλλογερμανική σχέση διότι είναι αναγκαία, ώστε να υπάρξει συμβιβασμός. Αν δεν υπάρξει αυτή η σταθερότητα και η συνοχή, δεν υπάρχει συμφωνία. Συναντηθήκαμε επί ώρες για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Ο κ. Τσίπρας είχε περάσει από το Κοινοβούλιό του κάποιες μεταρρυθμίσεις και έκανε μια γενναία επιλογή. Χρειάζονται και άλλες μεταρρυθμίσεις. Ήξερε ότι χρειαζόταν την χρηματοδότηση της χώρτας του για να καλύψει και τις προθεσμίες του. Έγινε και μια μεγάλη συζήτηση για τα Μέτρα τα αντισταθμιστικά. Δεν ζητήθηκε από τους Έλληνες να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Τώρα, το ελληνικό Κοινοβούλιο τις επόμενες ώρες θα πρέπει να συγκλιθεί για να περάσουν οι Μεταρρυθμίσεις, το ίδιο θα συγκλιθούν και τα υπόλοιπα εθνικά Κοινοβούλια”.

Ο κ. Ολάντ σημείωσε ότι άνοιξε η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα.

“Κατά την διάρκεια αυτή, χρειάζεται να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση. Η Ελλάδα να είναι σε θέση να γίνει πιο ανταγωνιστική και να μπει σε ανάπτυξη. Ποτέ δεν είναι βιώσιμο το χρέος χωρίς ανάπτυξη. Να υπάρξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα. Φοβηθήκαμε κάποια στιγμή ότι θα χάναμε ένα μέλος μας. Το να στερηθούμε την Ελλάδα, ήταν άσχημο διότι βρίσκεται στην καρδιά του πολιτισμού της και του τρόπου ζωής μας. Η Ελλάδα είναι μια φίλη χώρα που θέλησε να μπει στην Ε.Ε και στην Ευρωζώνη, αν και υπήρξαν συζητήσεις για την συνοχή της ζώνης του Ευρώ. Η Ελλάδα ήθελε να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ. Έπρεπε να δοθεί μια λύση και μια ελπίδα στην Ελλάδα”, σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας

Ο κ. Ολάντ έκανε λόγο για ιστορικές αποφάσεις και τόνισε ότι η Γαλλία προστατεύει τις χώρες της Ένωσης.

“Έπρεπε να πετύχουμε. Ήθελα να έχουμε αυτή την επιτυχία και να υπάρξει συμφωνία, ώστε να διατηρήσουμε τον σεβασμό των Θεσμών και των αξιών και να εκκινήσουμε μια νέα περίοδο για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Στόχος ο αλληλοσεβασμός, η αλληλοπροστασία και η ανάπτυξη. Σήμερα ξημερώνει μια καλή μέρα”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα και την κριτική που έγινε στις χώρες για την αντιμετώπιση στην Ελλάδα απάντησε: “Στόχος ήταν η αλληλεγγύη και η βοήθεια στην Ελλάδα. Θα δοθούν 80 δις σε βάθος τριετίας Ζητήθηκαν από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, τα ενεργειακά, το φορολογικό. Ζητήθηκε επίσης να ιδρυθεί ένα Ταμείο που θα υπάρχουν τα περιουσιακά στοιχεία της και θα αποτελούν εχέγγυα για τα δάνεια που θα δοθούν. Έδωσε μάχη ο Τσίπρας και το Ταμείο θα γίνει στην Ελλάδα και θα διαχειρίζεται από Έλληνες. Θα είναι υπέρ της ανάπτυξης της Ελλάδας και θα βοηθήσει στις επενδύσεις”.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε ότι “πραγματικά, δεν τέθηκε θέμα ταπείνωσης της Ελλάδας. Ζητούσε ένα πρόγραμμα, όχι φιλανθρωπία. Έπρεπε να μπορέσουμε να βρούμε σύγκλιση και να υπάρξουν εγγυήσεις για να περάσουν οι χώρες τη συμφωνία από τα Κοινοβούλιά τους. Ήταν πολύ σημαντικό αυτό και όροι πρέπει να γίνονται σεβαστοί”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα