Όλι Ρεν: ”Πάρτε μέτρα για να υπάρξει πλεόνασμα”
Διαβάστε πως σχολιάζει ο Όλι Ρεν την πολιτική κατάσταση και τα οικονομικά της Ελλάδας.
- 11 Μαΐου 2012 14:23
Την ελπίδα να συγκροτηθεί σύντομα κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα, εξέφρασε ο Όλι Ρεν. “Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις”, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις θα μπορέσουν σύντομα να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνασπισμού.
Οι δηλώσεις του επιτρόπου Ρεν για την Ελλάδα, έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα 27 κράτη- μέλη της ΕΕ.
Όταν κλήθηκε να σχολιάσει κατά πόσον οι δυσοίωνες προβλέψεις της Επιτροπής για την ελληνική οικονομία μαρτυρούν την αποτυχία του Μνημονίου, ο Όλι Ρεν απάντησε πως δεν συμφωνεί, τονίζοντας ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δημιουργήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία.
Επανέλαβε ότι η Ελλάδα ζούσε επί μια δεκαετία πέρα από τις δυνατότητές της, βασισμένη στον δανεισμό. Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, η κατάσταση αυτή δεν ήταν βιώσιμη και η Ελλάδα έπρεπε να λάβει μέτρα για να αποκαταστήσει τα δημοσιοοικονομικά της.
Η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011 ήταν πολύ βαθύτερη από ό,τι αναμενόταν. Οι τριμηνιαίοι λογαριασμοί δείχνουν ότι το πραγματικό ΑΕΠ έπεσε κατά 7,5% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.
Η ανάκαμψη, που παλαιότερα αναμενόταν για αυτό το έτος, στην καλύτερη περίπτωση θα καθυστερήσει και άλλο και θα παρουσιάσει σημαντική βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2013.
Περαιτέρω μείωση δαπανών
Το 2012 το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να φτάσει το 7,3%, που μπορεί να επιτρέψει πρωτογενές έλλειμμα μόλις 1 μονάδας του ΑΕΠ. Για να πετύχει αυτό το στόχο η κυβέρνηση υιοθέτηση περικοπές δαπανών κατά 1,5 μονάδα του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο.
Η κυβέρνηση στοχεύει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,8 % το 2013. Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις αυτό θα απαιτήσει επιπλέον μείωση των δαπανών κατά 3,8 του ΑΕΠ, που θα πρέπει να προσδιοριστούν τους επόμενους μήνες.
Η υλοποίηση της ανταλλαγής χρέους (PSI) θα βοηθήσει στην επιστροφή των δημοσίων οικονομικών σε βιώσιμη τροχιά. Ωστόσο, λόγω της αργής οικονομικής δραστηριότητας το επίπεδο του χρέους θα αρχίσει να πέφτει με βιώσιμο τρόπο μόνο μετά το 2013.
Καταλήγοντας, ο Ο. Ρεν τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα και η ευρωζώνη υποστήριξαν την Ελλάδα με πολύ σημαντικά ποσά, με στόχο η ελληνική οικονομία να οδηγηθεί σε βιώσιμα επίπεδα.