Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι πολιτικοί ηγέτες στα Ηλύσια Πεδία – Αντίστροφη μέτρηση για την τελετή έναρξης

Διαβάζεται σε 4'
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι πολιτικοί ηγέτες στα Ηλύσια Πεδία – Αντίστροφη μέτρηση για την τελετή έναρξης
EPA/ANDRE PAIN

Πάνω από 100 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα παραστούν στην τελετή έναρξης της 33η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, η οποία θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της 26ης Ιουλίου στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα στο Παρίσι.

Δεξίωση στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, παρέθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του, πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024.

Περισσότεροι από εκατό αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσα τους και οπρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παραστούν στην τελετή έναρξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της 26ης Ιουλίου στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα στο Παρίσι.

Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα πραγματοποιηθεί σε στάδιο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τη σύζυγό του Αμέλι Ντερμποδρενγκιέν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τη σύζυγό του Αμέλι Ντερμποδρενγκιέν EPA/ANDRE PAIN
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και τη σύζυγό του Λίντα
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και τη σύζυγό του Λίντα
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ με τον Βίλφριντ Λαγκάρντ
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ με τον Βίλφριντ Λαγκάρντ EPA
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η σύζυγός του Μπρίτα Ερνστ
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η σύζυγός του Μπρίτα Ερνστ επα

EPA/ANDRE PAIN

Στην τελετή έναρξης, που είναι προγραμματισμένη για τις 20:24 ώρα Ελλάδος, 300.000 θεατές θα γεμίσουν τις κερκίδες που έχουν στηθεί στις όχθες του ποταμού, στη σκιά του πύργου του Αΐφελ.

Την τελετή έναρξης θα μεταδώσουν απευθείας η ΕΡΤ1 και με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα η ΕΡΤ3.

Πως θα γίνει η θεαματικη πλωτή παρέλαση

Με παρέλαση 10.000 αθλητών στην καρδιά του Παρισιού, η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων υπόσχεται να προσφέρει ένα φαντασμογορικό θέαμα. Οι Ολυμπιακές ομάδες θα βρίσκονται σε βάρκες, σε μια επίδειξη που σκηνοθετεί ο Thomas Jolly, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής.

Τα σκάφη θα περάσουν από μερικές από τα πιο γνωστά  αξιοθέατα της πόλης κατά τη διάρκεια της παρέλασης – συμπεριλαμβανομένου του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων και, φυσικά, του Πύργου του Άιφελ – πριν φτάσουν στο Τροκαντερό.

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων ανέφεραν ότι θα υπάρχουν κάμερες σε κάθε σκάφος για να δείξουν τους αθλητές από κοντά, καθόλη τη διάρκεια της πλωτής παρέλασης παρέλασης.

Η διαδρομή θα ολοκληρωθεί καθώς ο ήλιος θα δύει στα δυτικά της πόλης. Ο πρόεδρος των αγώνων Tony Estanguet υποσχέθηκε ότι η χρονική συγκυρία θα κάνει την παράσταση «πιο μεγαλειώδη, με μια πραγματικά ποιητική διάσταση».

Η ελληνική αποστολή

Επί γαλλικού εδάφους βρίσκονται οι εκατό Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που διεκδικούν μετάλλια και διακρίσεις.

Ο Στέφανος Ντούσκος, ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο θα είναι ο πρώτος που θα ριχτεί στη μάχη των μεταλλίων ανοίγοντας την ελληνική παρουσία.

Το Σάββατο (27/7) αγωνίζεται στα προκριματικά των κρίκων και ο Λευτέρης Πετρούνιας, που επιζητά την πρόκρισή του στον τελικό, εκεί όπου θέλει να πετύχει ένα ιστορικό επίτευγμα, να πάρει το τρίτο του Ολυμπιακό μετάλλιο.

Στο ολυμπιακό τουρνουά αγωνίζεται και η εθνική ομάδα Πόλο γυναικών με αντίπαλο τις ΗΠΑ ενώ η Εθνική Ομάδα καλαθοσφαίρισης ανδρών θα αγωνιστεί στη Λιλ στις 10 η ώρα απέναντι στον Καναδά.

«Στόχο» ένα ακόμη μετάλλιο έχει η δις Ολυμπιονίκης Άννα Κορακάκη αλλά και η νέα μεγάλη ελπίδα του αθλήματος της σκοποβολής η Χριστίνα Μόσχη που αγωνίζονται στα 10 μ. πιστόλι.

Σε γνώριμο κορτ, στις εγκαταστάσεις του Ρολάν Γκαρός αγωνίζεται και ο Στέφανος Τσιτσιπας. Αύριο αγωνίζεται επίσης και ο Παναγιώτης Γκιώνης στην επιτραπέζια αντισφαίριση.

Υπενθυμίζεται ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο η ελληνική αποστολή κέρδισε τέσσερα μετάλλια: δύο χρυσά, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα