Ολιβιέ Ντασό: Η γέννηση μιας ιπτάμενης αυτοκρατορίας με ρίζες στη Θεσσαλονίκη

Ολιβιέ Ντασό: Η γέννηση μιας ιπτάμενης αυτοκρατορίας με ρίζες στη Θεσσαλονίκη

Στο τιμόνι μαχητικών αεροσκαφών, στη διοίκηση των επιχειρήσεων ενός κολοσσού της αεροναυπηγικής, στη σύνθεση soundtracks: O Ολιβιέ Ντασό ποτέ δεν κατέβηκε από τα σύννεφα.

Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος και πολιτικός Ολιβιε Ντασό βρήκε μοιραίο θάνατο κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε, κοντά στην εξοχική του κατοικία, στην Νορμανδία. Ο 69χρονος μεγιστάνας, γιος του βιομήχανου Σερζ Ντασό, ιδιοκτήτη της εταιρείας Dassault, που κατασκευάζει -μεταξύ άλλων- τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale, αφήνει πίσω του σύμφωνα με το Forbes, πλούτο ύψους 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με περιουσικά στοιχεία όπως η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Ποιός ήταν ο Ολιβιέ (Μπλοχ) Ντασό;

Ο Ντασό γεννήθηκε ως Ολιβιέ Μπλοχ στην Μπουλόν Μπιγιανκούρ, ένα μεγαλοαστικό προάστιο στα δυτικά του Παρισιού το 1951. Την ίδια εποχή, ο πατέρας του, Σερζ Μπλοχ, αποφοιτούσε από την ISAE-SUPAERO, μια από τις κορυφαίες σχολές μηχανολογίας στην Ευρώπη μέχρι σήμερα. Ο Σερζ ήταν απόγονος της εβραϊκής επιχειρηματικής οικογένειας Αλλατίνη και συγκεκριμένα του Αντόλφ Μπλοχ και της Νοεμί Αλλατίνη που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1860 και πέθανε στο Παρίσι το 1928. Ένα χρόνο αργότερα (1929), ο πατέρας του, Μαρσέλ Ντασό (πραγματικό όνομα: Μπλοχ) ίδρυσε την πρότυπη εταιρεία αερομεταφορών Société des Avions Marcel Bloch. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρήκε τον Μαρσέλ να δέχεται ασφυκτική πίεση ώστε να συνεργαστεί με το Γ’ Ράιχ. Όμως εκείνος δεν ενέδωσε ποτέ και μοιραία βρέθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μπούχενβαλντ, μαζί με τον γιου Σερζ, από το οποίο και απελευθερώθηκαν το καλοκαίρι του 1945. Το 1949, o Μαρσέλ πήρε το όνομα Ντασό, εμπνευσμένος από το άρμα μάχης char d’ assaut, με το οποίο ο αδελφός του, Ντάριους, πάλεψε ως μέλος του στρατού αντίστασης, για να διώξει τους Γερμανούς από το Παρίσι. H Société des Avions Marcel Dassault (Dassault Aviation) γίνεται ο πυρήνας του Dassault Group, ενός κολοσσόυ της αεροναυπηγικής που στο πέρασμα των δεκαετιών, θα αποτελέσει την μαχητική πανοπλία της Γαλλίας αλλά και πολλών ακόμα χωρών παγκοσμίως.


Ρεκόρ ταχύτητας, πολιτικές αναταράξεις και κινηματογραφικά soundtracks

Στη δεκαετία του 1980, η οικογένεια Ντασό είχε ήδη κάνει ξακουστά σε όλη την Ευρώπη τα θαύματα αεροναυπηγικής που είχε αναπτύξει στον τομέα των μαχητικών αεροσκαφών. Στα τέλη της δεκαετίας, ο Σερζ είχε αναλάβει πια την προεδρία του ομίλου και ο Ολιβιέ, απόφοιτος της σχολής αεροπόρων Ecole de l’Air και με αγάπη για τη σύνθεση κινηματογραφικών soundtracks (!), επιχειρούσε να καταπιαστέι με το τμήμα επικοινωνίας της Dassault Aviation. Η οικογένεια Ντασό όμως, δεν είχε κρύψει τις βλέψεις της στον τομέα της πολιτικής. Όμως η επιλογή του Σερζ να εμπλακεί με το κόμμα των Γάλλων Ρεπουμπλικάνων, βύθισε για πρώτη φορά την οικογένεια Ντασό, σε ένα σκάνδαλο. Η αποκάλυψη πως η Dassault Aviation από κοινού με την ιταλική εταιρεία Augusta, επιχείρησαν να δωροδοκήσουν Βέλγους αξιωματούχους και στη συνέχεια να τους πουλήσουν τα αεροσκάφη τους, έφερε το 1998 την καταδική του Σερζ σε 2 χρόνια φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 60.000 βέλγικων φράγκων.

Για τον Ολιβιέ Ντασό, το τιμόνι ενός αεροπλάνου παρέπεμπε λιγότερο σε business και περισσότερο σε αφορμή για περιπέτεια. Ο ίδιος κατέγραψε τέσσερα ρεκόρ ταχύτητας ως οδηγός Dassault Falcon 50, Dassault Falcon 900 κα Falcon 900 EX, σε πτήσεις από Νέα Υόρκη προς Παρίσι, Νέα Ορλεάνη προς Παρίσι και Άμπου-Ντάμπι προς Παρίσι αντίστοιχα. Εκτός από την διεύθυνση επικοινωνίας του αεροναυπηγικού ομίλου,υπήρξε και πρόεδρος της Socpresse, της εταιρείας μηντιακών εκδόσεων της οικογένειας Ντασό, στην οποία περιλαμβανόταν και η ποδοσφαιρική ομάδα Ναντ, ενώ το 2004 εξελέγη για πρώτη φορά στην γαλλική εθνοσυνέλευση με το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. Οι συνεδριάσεις που συμμετείχε δεν ήταν ποτέ βαρετές, με τον ίδιο να βρίσκει τρόπους να επικαλεστεί στο -συντηρητικό λόγο του ακόμα και τον Καρλ Μαρξ.

Καταδικασμένη σε απογείωση

Ο τραγικός χαμός του Ολιβιέ Ντασό είναι το μοναδικό “διάλειμμα” στη δίχως σταματημό εκτόξευση του ομίλου Ντασό, που φτάνει πλέον, ως το διάστημα: Η Dassault Group σήμερα είναι ένας κολοσσος της αεροναυπηγικής, που κατασκευάζει αεροσκάφη προοριζόμενα για αμυντικά προγράμματα (Mirage, Rafale), για εμπορική χρήση (Falcon), για την εξερεύνηση προορισμών στο διάστημα, ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια πρόκειται να λανσάρει και το Dassault nEURon, το πρώτο drone με δυνατότητα ρίψης βομβών. Σήμερα μένει μονάχα το όνομα της οικογένειας Ντασό να κοσμεί το παγκόσμιας εμβέλειας brand της και η εικόνα του Ολιβιέ Ντασό ως ενός γόνου δισεκατομμυριούχων που λάτρευε τα αεροπλάνα όχι με την κυνική ματιά του επιχειρηματία, αλλά με αυτή ενός αεροπόρου που έσχιζε τα σύννεφα και φανταζόταν μουσικές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα