Ολλανδία: 29χρονη πήρε έγκριση για ευθανασία λόγω ψυχικών διαταραχών

Διαβάζεται σε 2'
Ευθανασία (Φωτογραφία αρχείου)
Ευθανασία (Φωτογραφία αρχείου) iStock

Επικαλούμενη μια σειρά από ψυχικές διαταραχές, μια 29χρονη στην Ολλανδία έλαβε έγκριση για να προχωρήσει σε ευθανασία και δηλώνει ανακουφισμένη.

Μια 29χρονη γυναίκα από την Ολλανδία, της οποίας το αίτημα για υποβοηθούμενο θάνατο λόγω αφόρητης ψυχικής οδύνης έγινε δεκτό, αναμένεται να θέσει τέλος στη ζωή της τις επόμενες εβδομάδες, τροφοδοτώντας τη συζήτηση σε όλη την Ευρώπη επί του ζητήματος.

Η Zoraya ter Beek έλαβε την περασμένη εβδομάδα την τελική έγκριση για ευθανασία μετά από διαδικασία τρεισήμισι ετών βάσει νόμου που ψηφίστηκε στις Κάτω Χώρες το 2002.

Η περίπτωσή της προκάλεσε διαμάχη, καθώς η υποβοηθούμενη θανάτωση για άτομα με ψυχιατρικές ασθένειες στις Κάτω Χώρες παραμένει ασυνήθιστη, αν και ο αριθμός τους αυξάνεται. Το 2010, υπήρχαν δύο περιπτώσεις που αφορούσαν ψυχιατρικά πάθη- το 2023, υπήρχαν 138: το 1,5% των 9.068 θανάτων από ευθανασία.

Η 29χρονη ισχυρίστηκε πως είναι κατανοητό περιπτώσεις όπως η δική της -και το ευρύτερο ζήτημα του κατά πόσον η υποβοηθούμενη θανάτωση θα πρέπει να είναι νόμιμη- να προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι όταν είσαι ψυχικά άρρωστος, δεν μπορείς να σκεφτείς καθαρά, πράγμα που είναι προσβλητικό», δήλωσε στον Guardian.

«Καταλαβαίνω τους φόβους που έχουν ορισμένα άτομα με αναπηρία σχετικά με την ευθανασία και τις ανησυχίες για το αν οι άνθρωποι πιέζονται να πεθάνουν. Αλλά στην Ολλανδία, έχουμε αυτόν τον νόμο για περισσότερα από 20 χρόνια. Υπάρχουν πραγματικά αυστηροί κανόνες και είναι πραγματικά ασφαλές».

Αφού συνάντησε την ιατρική της ομάδα, η Ter Beek αναμένει ότι ο θάνατός της θα είναι τις επόμενες εβδομάδες. «Νιώθω ανακούφιση. Ήταν τόσο μακρύς ο αγώνας».

Σύμφωνα με την ολλανδική νομοθεσία, για να δικαιούται κάποιος υποβοηθούμενο θάνατο, πρέπει να βιώνει «αφόρητο πόνο χωρίς προοπτική βελτίωσης», έχοντας πλήρη επίγνωση της διαδικασίας και να βρίσκεται σε θέση να λάβει μια τέτοια απόφαση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα