Ολλανδία: Το φάντασμα της Ακροδεξιάς ζητά κυβερνητικό ρόλο
Ο "κλώνος του Τράμπ" Τιερί Μπόντε και ο πολέμιος του Ισλαμ, Γκέερντ Βίλντερς ετοιμάζονται να ζητήσουν μερίδιο εξουσίας από τον Μαρκ Ρούτε.
- 17 Μαρτίου 2021 12:27
Σήμερα οι Ολλανδοί προσέρχονται στις κάλπες, αλλά το φαβορί για την εκλογική νίκη είναι γνωστό εδώ και καιρό. Ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε φαίνεται ότι μπορεί να διαχειριστεί την κρίση της πανδημίας μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και να ενώσει τους Ολλανδούς, έστω σε κάποιο βαθμό.
Στις δημοσκοπήσεις το «Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD)» του Ρούτε αναδεικνύεται πρώτο και όλα δείχνουν ότι ο σημερινός πρωθυπουργός θα ανανεώσει τη θητεία του. Ωστόσο θεωρείται μη εφικτό να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ήδη από το 2017 ο Ρούτε κυβερνούσε ως επικεφαλής τετρακομματικής πολιτικής συμμαχίας. Είναι αρκετά πιθανό, σύμφωνα με τα δεδομένα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ο επόμενος κυβερνητικός συνασπισμός δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και πέντε διαφορετικά κόμματα, ενδεχομένως με κάποια “βοήθεια” από την ακροδεξιά. Αυτό είναι κάτι που απεύχεται ο Ρούτε, αν και κατά βάθος γνωρίζει πως μπορεί να αποδειχθεί “αναγκαίο κακό”.
Τα φαντάσματα του μίσους
Ο ακροδεξιός Τιερί Μποντέ, επικεφαλής του Φόρουμ για τη Δημοκρατία θυμίζει Ντόναλντ Τραμπ: Όπως καταγράφει η Deutche Welle, ο Μπόντε αγνοεί τα υγειονομικά μέτρα της πανδημίας, σφίγγει το χέρι των οπαδών του και βγάζει μαζί τους σέλφι. Αποκαλεί fake news τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Καθημερινά βομβαρδίζει τους ψηφοφόρους με το σύνθημα “Κερδίστε και πάλι την ελευθερία σας”. Στις φετινές εκλογές της Ολλανδίας, ουδείς μπορεί να προβλέψει την επιρροή του στους ψηφόφορους.
Από την άλλη, ο Γκέερντ Βίλντερς θεωρείται πια “παλιά καραβάνα”. Επί 15 χρόνια ο Γκέερντ Βίλντερς κυριαρχεί στο ακροδεξιό στρατόπεδο και περιμένει την ευκαιρία του ώστε να διαμορφώσει ισορροπίες στην κυβέρνηση. “Θα υπάρξουν μετατοπίσεις στο στρατόπεδο των εθνολαϊκιστών, που αυτή τη στιγμή προσελκύουν περίπου το 20 με 25% των ψηφοφόρων”, λέει ο Πέτερ Κάνε, συνεργάτης του Ινστιτούτου Δημσκοπήσεων I&O. Το πρόβλημα για τους ακροδεξιούς και εθνολαϊκιστές είναι ότι σε εποχές πανδημίας δύσκολα μπορούν να προβάλλουν τα συνήθη θέματα που τους απασχολούν, όπως το Ισλάμ, η μετανάστευση, η ΕΕ. Από την άλλη όμως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πολιτικού επιστήμονα Αρμέν Χακβερντιάν, επιχειρούν να επωφεληθούν από την πανδημία του κορωνοϊού. Βλέπουν την πανδημία ως απόδειξη για την αποτυχία του κράτους και εκτρέφουν τη δυσπιστία απέναντι στην επιστήμη και τις πολιτικές ελίτ.
Κερδισμένος από την τακτική αυτή βγαίνει μέχρι στιγμής κυρίως ο Γκέερτ Βίλντερς, επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας (PVV) και δηλωμένος πολέμιος του Ισλάμ, αλλά και της ΕΕ. Στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του συγκεντρώνει περίπου 13% των ψήφων και αναδεικνύεται δεύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία. Ο Βίλντερς επιχείρησε να διαμορφώσει αυτή την προεκλογική εκστρατεία σαν να είναι μια προσωπική μονομαχία του με τον Μαρκ Ρούτε. Αναφερόμενος στην πανδημία, έχει κάνει λόγο για πλήρη αποτυχία του κράτους και φυσικά του πρωθυπουργού. “Κλείνουν νοσοκομεία; Λείπουν κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας; Όλα αυτά οφείλονται στην τσιγκουνιά του Ρούτε”, έχει υποστηρίξει.
Από την άλλη, το “Φόρουμ” του Μποντέ, διδάκτωρα της φιλοσοφίας του δικαίου με καλλιτεχνικές ανησυχίες, επιχειρεί να διατηρήσει ένα πιο εκλεπτυσμένο και επιτηδευμένα “μετριοπαθές” προφίλ, αν και φλερτάρει το ίδιο παθιασμένα με την ακροδεξιά. Απορρίπτει την ΕΕ, την κλιματική αλλαγή, χλευάζει τις αριστερές πεποιθήσεις στον πολιτισμό και προτιμά να κρύβει διακριτικά τα αντισιμητικά σχόλα των στελεχών του, από το να τα καταδικάζει. Ο 38χρονος Μποντέ επενδύει και στον κορονοϊό, καθώς οι μισοί του ψηφοφόροι είτε είναι αρνητές, είτε είναι συνομωσιολόγοι του κορονοϊού.
Αυτή τη στιγμή, τα περισσότερα μετριοπαθή κόμματα αποκλείουν κάθε σενάριο συνεργασίας σε κυβερνητικό συνασπισμό είτε με τον Βίλντερς είτε με τον Μποντέ. Ωστόσο, προειδοποιεί ο πολιτικός επιστήμων Αρμέν Χακβεντιάν, “δεν πρέπει να υποτιμά κανείς την επιρροή τους. Υπό την πίεση των εθνολαϊκιστών ο Ρούτε έχει ήδη μετακινηθεί προς τα δεξιά τα τελευταία χρόνια”. Το βέβαιο είναι πως η επόμενη μέρα της ολλανδικής κυβέρνησης κάθε άλλο παρά ήρεμη και γαλήνια θα είναι.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις