Ολοκαύτωμα: Ημέρα Μνήμης για 6 εκατομμύρια χαμένες ψυχές
Διαβάζεται σε 3'Εβδομήντα εννέα χρόνια από την ημέρα απελευθέρωσης του Άουσβιτς, όπου διαπράχθηκε το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Μήνυμα Γκουτέρες για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης.
- 27 Ιανουαρίου 2024 13:56
Εβδομήντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα απελευθέρωσης του Άουσβιτς, όπου διαπράχθηκε το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Από το 2006, η Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου. Η ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία.
Το σχέδιο της απόφασης, που υποβλήθηκε από το Ισραήλ και υποστηρίχθηκε από 89 χώρες, «καλεί τα κράτη – μέλη να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενεές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος και να βοηθήσουν να προλαμβάνονται πράξεις γενοκτονίας».
Στο Άουσβιτς εκτοπίστηκαν περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια εξοντώθηκαν. Περίπου 900.000 δολοφονήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς, μετά από επιλογή που έγινε κατά την άφιξή τους. Ακόμη 200.000 άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες, υποσιτισμό, βαρύτατη κακοποίηση, συνέπειες ιατρικών πειραμάτων. Οι συνηθέστεροι τρόποι εκτέλεσης ήταν η δηλητηρίαση με το αέριο Κυκλώνας Β σε θαλάμους αερίων, πυρά πυροβόλου όπλου, θανατηφόρα ένεση και απαγχονισμό.
Συνολικά εξοντώθηκαν 6 εκατομμύρια Εβραίοι.
Αντόνιο Γκουτέρες: Να μη σιωπούμε μπροστά στις διακρίσεις, ούτε να ανεχόμαστε τη μισαλλοδοξία
Τη δέσμευση «να μην ξεχάσουμε ποτέ, ούτε να αφήσουμε τους άλλους να ξεχάσουν την αλήθεια γι’ αυτό που συνέβη», εκφράζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Επίσης, απευθύνει έκκληση «να μην σιωπούμε ποτέ μπροστά στις διακρίσεις, να μην ανεχόμαστε ποτέ τη μισαλλοδοξία» και «να μιλήσουμε ανοιχτά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων», αλλά και «να μην ξεχνάμε ποτέ ο ένας την ανθρωπιά του άλλου και ας μην χαλαρώνουμε ποτέ την επαγρύπνησή μας».
Μιλώντας για τη φετινή παγκόσμια ημέρα, ο γενικός γραμματέας επισημαίνει πως «σήμερα κάνουμε μία παύση για να θρηνήσουμε τα έξι εκατομμύρια Εβραίους παιδιά, γυναίκες και άνδρες που δολοφονήθηκαν συστηματικά από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους» και σημειώνει: «Πενθούμε για τους Ρομά και τους Σίντι, για τα άτομα με αναπηρίες και τόσους άλλους που διώχθηκαν και δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Τιμούμε τη μνήμη τους. Στεκόμαστε στο πλευρό των επιζώντων, των οικογενειών και των απογόνων τους».
Παράλληλα, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναγνωρίζει την «τρομερή σημασία» που έχει αυτή η Ημέρα μνήμης στη σημερινή εποχή και προσθέτει: «Το αντισημιτικό μίσος που τροφοδότησε το Ολοκαύτωμα δεν ξεκίνησε με τους Ναζί, ούτε τελείωσε με την ήττα τους. Σήμερα, γινόμαστε μάρτυρες της εξάπλωσης του μίσους με ανησυχητική ταχύτητα. Στο διαδίκτυο το μίσος έχει μετακινηθεί από το περιθώριο στην κανονικότητα. Αλλά, σήμερα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να θυμόμαστε ότι η δαιμονοποίηση του άλλου και η περιφρόνηση της διαφορετικότητας αποτελεί κίνδυνο για όλους. Ότι καμία κοινωνία δεν είναι απρόσβλητη από τη μισαλλοδοξία. Η μισαλλοδοξία εναντίον μιας ομάδας είναι μισαλλοδοξία εναντίον όλων μας. Όπως είπε τόσο αξιομνημόνευτα ο πρώην αρχιραβίνος του Ηνωμένου Βασιλείου, Jonathan Sacks: “Το μίσος που αρχίζει με τους Εβραίους, δεν τελειώνει ποτέ με τους Εβραίους”».