Ολοταχώς για δεύτερη θητεία ο Μακρόν – Ανακοινώνει σήμερα την υποψηφιότητά του

Ολοταχώς για δεύτερη θητεία ο Μακρόν – Ανακοινώνει σήμερα την υποψηφιότητά του
Εμανουέλ Μακρόν AP

Την υποψηφιότητα του στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν. Τι δείχνουν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα ανακοινώσει αργότερα την Πέμπτη ότι θα επιδιώξει δεύτερη θητεία στις εκλογές του επόμενου μήνα, όπως δηλώνουν συνεργάτες του, με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία πιθανόν να επισκιάζει την εκστρατεία αλλά τονώνει παράλληλα τις πιθανότητές του να επικρατήσει.

Ο Μακρόν θα ανακοινώσει επίσημα την προσπάθειά του να γίνει ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που θα επανεκλεγεί εδώ και 20 χρόνια σε μια «επιστολή προς τους Γάλλους» που θα δημοσιευθεί διαδικτυακά, δήλωσαν πηγές συνεργατών του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέχρι στιγμής, δεν ήταν ξεκάθαρες οι προθέσεις του 44χρονου, αλλά η ανακοίνωση έχει καθυστερήσει επανειλημμένα λόγω της κρίσης στην ανατολική Ευρώπη που οδήγησε τον Μακρόν να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διπλωματικές συνομιλίες.

Εν όψει της προθεσμίας της Παρασκευής για υποψηφιότητες στις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να επικρατεί στους δύο γύρους των εκλογών στις 10 και 24 Απριλίου, με την προσοχή να στρέφεται πλέον περισσότερο στην εξωτερική πολιτική και όχι στα εσωτερικά ζητήματα που προτιμούν οι αντίπαλοί του.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δίνει προβάδισμα στον Μακρόν

«Σε μια κρίση, οι πολίτες βρίσκονται πάντα πίσω από τη σημαία και παρατάσσονται πίσω από τον αρχηγό του κράτους», λέει ο Antoine Bristielle, ειδικός της κοινής γνώμης στο Ίδρυμα Jean-Jaures, think-tank του Παρισιού.

«Οι άλλοι υποψήφιοι δεν ακούγονται. Σε κάθε μέσο ενημέρωσης, το μόνο για το οποίο μιλούν όλοι είναι η εισβολή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτή την εβδομάδα ότι η κρίση στην Ουκρανία σήμαινε ότι οι αντίπαλοι του Μακρόν «μονομαχούσαν μεταξύ τους», ενώ αρκετές δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι τα ποσοστά του αυξάνονται διαρκώς.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, παραδέχτηκε σε εθνική ομιλία το βράδυ της Τετάρτης ότι η κρίση «έπληξε τη δημοκρατική μας ζωή και την προεκλογική εκστρατεία», αλλά υποσχέθηκε ότι θα διεξαχθεί «μια σημαντική δημοκρατική συζήτηση για τη χώρα».

Δημοσκοπικές έρευνες δείχνουν επί του παρόντος ότι ο κεντρώος υποψήφιος θα κερδίσει τον πρώτο γύρο των εκλογών με ποσοστό 26% και στη συνέχεια θα θριαμβεύσει στον δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου, ανεξάρτητα από τον αντίπαλό του.

Τι πιθανότητες έχουν οι αντίπαλοί του

Μετά από πέντε ταραχώδη χρόνια στην εξουσία, η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Μακρόν προέρχεται από τους αντιπάλους του στα δεξιά του που τον κατηγορούν ότι είναι χαλαρός στο μεταναστευτικό, ήπιος απέναντι στο έγκλημα και ανίκανος να υπερασπιστεί τη γαλλική κουλτούρα.

Αυτές περιλαμβάνουν τη συντηρητική Valerie Pecresse από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, την ακροδεξιά υποψήφια Marine Le Pen και τον αντι-ισλαμικό ειδήμονα των μέσων ενημέρωσης Eric Zemmour.

Στα αριστερά, τέσσερις είναι οι βασικοί υποψήφιοι, κάτι που αναμένεται να κατακερματίσει τις ψήφους και να τους θέσει εκτός πρώτου γύρου.

Στο στρατόπεδο του Μακρόν, αναζητούν την κατάλληλη στιγμή για την επίσημη πρώτη της υποψηφιότητάς του από τις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά η κρίση στην Ουκρανία είδε την ατζέντα του να γεμίζει είτε με ταξίδια στο εξωτερικό είτε με συνομιλίες με άλλους ηγέτες.

Μίλησε για τρίτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Πέμπτη και ξανά με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πρόσφατη δημοσκόπηση του ομίλου Elabe, που δημοσιεύθηκε την 1η Μαρτίου, έδειξε ότι η εμπιστοσύνη στην «ικανότητα του Μακρόν να αντιμετωπίσει τα κύρια προβλήματα της χώρας» αυξήθηκε κατά πέντε μονάδες σε ένα μήνα.

Άλλη μια από την ομάδα Harris Interactive έδειξε ότι το 58 τοις εκατό των Γάλλων είχαν θετική άποψη για τον χειρισμό του στην κρίση της Ουκρανίας.

Οι σύμμαχοι του προέδρου είναι σιωπηλά σίγουροι, αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν ότι πολλοί ψηφοφόροι παραμένουν αναποφάσιστοι και ότι τα πάντα μπορούν να αλλάξουν απότομα τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα