Ομιλία Ζελένσκι στο Ευρωκοινοβούλιο: “Η Ουκρανία θα γίνει μέλος της ΕΕ – Πολεμάμε και για εσάς”

Ομιλία Ζελένσκι στο Ευρωκοινοβούλιο: “Η Ουκρανία θα γίνει μέλος της ΕΕ – Πολεμάμε και για εσάς”
Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο AP Photo/Olivier Matthys

Την πρώτη του επίσκεψη και ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με φυσική παρουσία, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έκανε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Στο Ευρωκοινοβούλιο απευθύνθηκε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια ομιλία που επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στις ανθρωπιστικές και δημοκρατικές αξίες που μοιράζεται η Ουκρανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι θέλει να γυρίσει την Ευρώπη πίσω στην πιο σκοτεινή περίοδο της ιστορίας της, στις δεκαετίες του 1930 και του 40, ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν “δικτάτορα” και επικεφαλής των “αντιευρωπαϊκών δυνάμεων“.

Σε μια ομιλία που έφερε πολλά χειροκροτήματα από την πλευρά των ευρωβουλευτών, ο Ζελένσκι δήλωσε: “Υπερασπιζόμαστε [τους εαυτούς μας] από την πιο αντιευρωπαϊκή δύναμη του σύγχρονου κόσμου, στο πεδίο της μάχης, υπερασπιζόμαστε και εσάς”.

Ο ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε επανειλημμένα την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη των ευρωπαίων πολιτών προς την Ουκρανία. “Αυτό το χειροκρότημα δεν απευθύνεται σε μένα” είπε. “Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς, από εκατοντάδες πόλεις και χωριά (…) που υποστηρίξατε την Ουκρανία σε αυτή την ιστορική μάχη”.

Στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου βρίσκονταν Ουκρανοί από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, οι οποίοι φώναξαν δύο φορές “Heroyam Slava!” (δόξα στους ήρωες), μετά το “δόξα στην Ουκρανία” του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στα χρώματα της Ουκρανίας

Ορισμένοι ευρωβουλευτές ήταν ντυμένοι στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας, μπλε και κίτρινο, ενώ άλλοι κρατούσαν αφίσες που έγραφαν “στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας”.

Σε μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό, λίγο πριν αποχωρήσουν από την αίθουσα, η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα άνοιξε μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία έδωσε στον Ζελένσκι, υπό τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα των ευρωβουλευτών.

“Η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης” έσπευσε να δηλώσει ο ουκρανός πρόεδρος.

Μέτσολα: “Καλώς ήρθες στην πατρίδα σου”

“Καλώς ήρθες στην πατρίδα σου. Η Ουκρανία είναι Ευρώπη και το μέλλον της χώρας σας είναι στην ΕΕ” δήλωσε, προ της ομιλίας Ζελένσκι, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Η ίδια ανέφερε ότι οι σύμμαχοι θα πρέπει να εξετάσουν “γρήγορα, ως επόμενο βήμα, την παροχή συστημάτων μεγάλης εμβέλειας” και μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Ευρωβουλής σημείωσε, δε, ότι η απάντηση στον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας “πρέπει να είναι ανάλογη με την απειλή και η απειλή είναι υπαρξιακή” δηλώνοντας ότι η Γηραιά Ηπειρος θα παραμείνει στο πλευρό του Κιέβου για όσο χρειαστεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα