Ομπάμα: “Κρίσιμο θεμέλιο” η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής

default image

Στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για την επίλυση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος. Χαιρέτισε την απόφαση. Παγκόσμια ανακούφιση από τη συμφωνία

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για “κρίσιμο θεμέλιο” για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Για βοήθεια προς την Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση δεσμεύτηκε η Ιαπωνία, για “βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση” έκανε λόγο ο Καναδάς, ενώ στην Κίνα η απόφαση μετέδωσε ελπίδες για την τόνωση των αγορών. “Αρκεί προς το παρόν”, δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος του Κρεμλίνου.

Σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα αναφέρει:

“Περιμένουμε να δούμε την πλήρη ανάπτυξη και τη γρήγορη εφαρμογή του σχεδίου των Ευρωπαίων ηγετών”.

“Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ΕΕ και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την κρίση αυτή καθώς συνεργαζόμαστε για να υποστηρίζουμε την παγκόσμια ανάκαμψη και για να επιστρέψουν οι πολίτες στην εργασία τους”, καταλήγει στην ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου.

Ιαπωνία: “Σταθερή Ευρώπη είναι προς όφελος της χώρας μας”

Σχολιάζοντας τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, διαβεβαίωσε πως η Ιαπωνία θα λάβει τα “αναγκαία μέτρα” για να βοηθήσει την Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση χρέους, καθώς όπως είπε “μια σταθερή Ευρώπη είναι προς όφελος της χώρας μας. Θα λάβουμε τα αναγκαία μέτρα την κατάλληλη στιγμή”.

Και το Πεκίνο στηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση

Την ικανοποίησή του για την συμφωνία εξέφρασε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Η Κίνα ελπίζει πως το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής θα τονώσει τις αγορές”, υπογράμμισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Τζιάνγκ Γου.

Βρετανία: “Πολύ μεγάλη πρόοδος”

“Πολύ μεγάλη πρόοδο για τα θεμελιώδη θέματα τα οποία έπρεπε να αντιμετωπίσουν” χαρακτήρισε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν τη συμφωνία, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες και πως τα μέτρα που αποφασίστηκαν θα πρέπει να εφαρμοστούν σύντομα.

“Είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να διευθετήσουν τα προβλήματά τους γιατί η αστάθεια στη ζώνη του ευρώ έχει αρνητικές επιπτώσεις στην βρετανική οικονομία”, τόνισε.

Ρωσία: “Αρκεί προς το παρόν”

Η συμφωνία “αρκεί προς το παρόν”, ανέφερε ό οικονομικός σύμβουλος του Κρεμλίνου, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, τονίζοντας πως και η Ρωσία είναι έτοιμη να στηρίξει την Ευρωζώνη στο πλαίσιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Καναδάς: “Θετικά βήματα οι αποφάσεις των Ευρωπαίων φίλων μας”

Ικανοποιημένος από την συμφωνία των ηγετών της Ευρωζώνης, δήλωσε και ο Καναδός πρωθυπουργός, Στίβεν Χάρπερ, ο οποίος δήλωσε ότι η οικονομική κρίση στην Ευρώπη αποτελεί την πλέον άμεση απειλή για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

“Θεωρώ θετικά βήματα τις αποφάσεις των Ευρωπαίων φίλων μας. Είναι βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Έχει σημειωθεί πρόοδος “, τόνισε.

“Φυσικά, περιμένουμε την επεξεργασία των λεπτομερειών και την επιτυχημένη εφαρμογή (των αποφάσεων) καθώς πλησιάζουμε στη σύνοδο της G20 τον επόμενο μήνα”, σημείωσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα