Ώρα μηδέν για τη Γάζα – Προ των πυλών η επέλαση του Ισραήλ

Διαβάζεται σε 4'
Ισραηλινοί στρατιώτες
Ισραηλινοί στρατιώτες EPA / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, μετά την εκπνοή του τελεσίγραφου του Ισραήλ, αλλά και το αυστηρό μήνυμα Νετανιάχου για “αφανισμό” της Χαμάς. Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ.

Η κλεψύδρα έχει αδειάσει για τη Λωρίδα της Γάζας καθώς σήμερα, έβδομη συνεχή ημέρα της δραματικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, εξέπνευσε το τελεσίγραφο της κυβέρνησης του Ισραήλ που καλούσε 1,1 εκατ. Παλαιστινίους να εκκενώσουν εντός 24 ωρών το βόρειο τμήμα του πολιορκημένου θύλακα.

Ένα τελεσίγραφο που συνάντησε διεθνείς αντιδράσεις: ΟΗΕ, ΠΟΥ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία κάλεσαν το Ισραήλ να αναθεωρήσει το χρονικό όριο του 24ωρου, το οποίο χαρακτήρισαν «εξωπραγματικό και ανέφικτο». «Αυτή η εντολή επηρεάζει περισσότερο από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους, περιλαμβανομένων παιδιών, ηλικιωμένων και αρρώστων, αναγκάζοντάς τους να μετακινηθούν με ελάχιστα ή καθόλου μέσα μεταφοράς και με σχεδόν καθόλου εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, εν μέσω συνέχισης των εχθροπραξιών», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Κάτοικοι εκκενώνουν τη βόρεια Γάζα
Κάτοικοι εκκενώνουν τη βόρεια Γάζα EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ @MOHAMMED SABER

Οι διεθνείς εκκλήσεις έγιναν εις μάτην: Λίγο αφότου έληξε η διορία, το Ισραήλ βομβάρδισε κονβόι με εκτοπισμένους, δείχνοντας τις προθέσεις του να προχωρήσει άμεσα στις χερσαίες επιδρομές. Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε άλλωστε ότι τις τελευταίες ώρες και προτού εκπνεύσει το τελεσίγραφο, είχε προχωρήσει σε μια σειρά από επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου όπως ισχυρίζεται να περισυλλέξει σορούς αγνοούμενων Ισραηλινών, να συγκεντρώσει πληροφορίες για ομήρους και να εξουδετερώσει στρατηγικούς στόχους της Χαμάς.

Τις επόμενες ώρες η ένταση αναμένεται δυστυχώς να κλιμακωθεί καθώς επίκειται η ευρεία στρατιωτική επιδρομή στα εδάφη της βόρειας Γάζας. Σε εικόνες που μεταδίδονται από τα μέσα ενημέρωσης, ο νυχτερινός ουρανός της Γάζας φωτίζεται από τις ρουκέτες που εκτοξεύει το Ισραήλ…

Τι προηγήθηκε

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, προειδοποιητικές σειρήνες ήχησαν τόσο στο Τελ Αβίβ, όσο και σε αρκετές ακόμη κεντρικές πόλεις του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, από την ημέρα που ξεκίνησε η επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ. Αντίστοιχα, οι νεκροί στη Γάζα ανέρχονται πλέον σε 1.900 και περίπου 1.500 μαχητές της Χαμάς, στη Δυτική Όχθη οι νεκροί ανέρχονται σε 44 και στον Λίβανο 6.

Με τη λήξη του τελεσίγραφου, ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή εκκένωσης με “παράθυρο” δύο ωρών στο νοσοκομείο Al-Awda στη Γάζα.

Ωστόσο, η οργάνωση ανέφερε ότι το Ισραήλ παράτεινε την προθεσμία εκκένωσης του νοσοκομείου μέχρι τις 6 το πρωί.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν επίσημα τον προσδιορισμό ασφαλών ζωνών και εκφράζουν την ανησυχία τους τόσο για τους αμάχους, όσο και για το προσωπικό τους που προσπαθεί να επιχειρήσει εν μέσω συνεχών βομβαρδισμών.

Επιδρομές με τη λήξη του τελεσίγραφου

Δύο ώρες μετά την εκπνοή του τελεσίγραφου, οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν επιθέσεις κατά στόχων της Χαμάς. Ακόμη και πριν τη λήξη του, έγινε γνωστό για τις δυνάμεις του Ισραήλ ότι διείσδυσαν στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας.

«Τις τελευταίες 24 ώρες οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού πραγματοποίησαν τοπικής κλίμακας επιδρομές εντός του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας» αναζητώντας «τρομοκράτες» που εκτοξεύουν ρουκέτες προς το Ισραήλ και «εξοπλισμό» αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτήν. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, καταβλήθηκαν επίσης προσπάθειες για τον εντοπισμό ατόμων που αγνοούνται.

Τη διάθεση του Ισραήλ να καταστρέψει τη Χαμάς πυροδότησαν και οι δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου, στις οποίες ανέφερε για τις ισραηλινές δυνάμεις ότι “πολεμάνε σαν λιοντάρια”.

Σε άλλο σημείο υποσχέθηκε να “εξαλείψει” τη Χαμάς και δήλωσε ότι η αντεπίθεση του Ισραήλ στη Γάζα “είναι μόνο η αρχή”, τονίζοντας ότι χτυπά τους εχθρούς “με πρωτοφανή δύναμη”.

“Θα ήθελα να τονίσω: αυτό είναι μόνο η αρχή. Οι εχθροί μας έχουν μόλις αρχίσει να πληρώνουν το τίμημα. Δεν θα αναφερθώ λεπτομερώς τώρα στο τι πρόκειται να ακολουθήσει, αλλά θα ήθελα να σας πω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα