Ορειβάτισσες διασώθηκαν μετά από τρεις ημέρες στα Ιμαλάια: “Δεν είχαμε φαγητό ούτε σκηνή”

Διαβάζεται σε 3'
Ορειβάτισσες διασώθηκαν μετά από τρεις ημέρες στα Ιμαλάια: “Δεν είχαμε φαγητό ούτε σκηνή”
Φωτογραφία αρχείου AP Photo Nima Namgyal Sherpa

Δυο ορειβάτισσες εγκλωβίστηκαν στα Ιμαλάια, κι έχασαν κάθε τους προμήθεια. Εντοπίστηκαν από τους διασώστες τρεις μέρες μετά.

Η Fay Manners, με καταγωγή από το Bedfordshire, και η φίλη της Michelle Dvorak από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εγκλωβίστηκαν στο βουνό Chaukhamba στη βόρεια Ινδία όταν το σχοινί που σήκωνε το φαγητό, τη σκηνή και τον εξοπλισμό αναρρίχησης τους έσπασε, αφήνοντάς τους χωρίς προμήθειες.

Σύμφωνα με το BBC,οι δύο κοπέλες έστειλαν ένα μήνυμα έκτακτης ανάγκης σε υψόμετρο άνω των 6.096 μέτρων, αλλά οι ομάδες έρευνας και διάσωσης αρχικά δεν κατάφεραν να τις βρουν.

«Είδα την τσάντα να κατεβαίνει στο βουνό και κατάλαβα αμέσως τις συνέπειες αυτού που επρόκειτο να συμβεί», είπε η Fay. «Δεν μας είχε μείνει τίποτα από τον εξοπλισμό ασφαλείας μας. Ούτε σκηνή, ούτε σόμπα για να λιώσει το χιόνι για νερό, ούτε και ζεστά ρούχα για το βράδυ. Τα τσεκούρια για τον πάγο για να επιστρέψουμε στο basecamp έχουν επίσης χαθεί, όπως επίσης και οι πυρσοί για να κινούμαστε το βράδυ».

Οι δύο ορειβάτες μπόρεσαν να στείλουν ένα μήνυμα κειμένου στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, προτρέποντας τις σε διάσωση.

Το επόμενο πρωί ένα ελικόπτερο προσπάθησε να βρει τις δύο κοπέλες, αλλά δεν μπόρεσε να τις εντοπίσει, που σημαίνει ότι πέρασαν άλλες 24 ώρες στο βουνό.

“Προσπάθησαν να μας σώσουν, αλλά οι συνθήκες ήταν σκληρές για να λειτουργήσει το σχέδιο διάσωσης. Είχε κακό καιρό, ομίχλη, και είμασταν σε μεγάλο υψόμετρο“, εξήγησε.

Αφού οι δύο γυναίκες επέζησαν από την ισχυρή καταιγίδα και τη δεύτερη νύχτα στο κρύο χωρίς φαγητό και μόνο λίγο νερό, το πρωί το ελικόπτερο ξανά πέταξε από πάνω τους χωρίς όμως να μπορεί να τις δει.

Ξέραμε ότι έπρεπε να προσπαθήσουμε να κατέβουμε μόνες μας, καθώς το ελικόπτερο δεν επρόκειτο να μας βοηθήσει». Εκείνο το δεύτερο πρωί άρχισαν να κατεβαίνουν προσεκτικά το βράχο, γνωρίζοντας ότι η αδύναμη κατάστασή τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε λάθη.

Σε εκείνο το σημείο εντόπισαν μια ομάδα Γάλλων ορειβατών να έρχονται προς το μέρος τους. Μοιράστηκαν τον εξοπλισμό, τα τρόφιμα και τους υπνόσακους με τις ταλαιπωρημένες κοπέλες και επικοινώνησαν με το ελικόπτερο με ακριβή τοποθεσία για διάσωση.

«Έκλαψα με ανακούφιση γνωρίζοντας ότι μπορεί να επιζήσουμε», είπε η Fay.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα