Ώρες προσδοκιών για το Κυπριακό

Ώρες προσδοκιών για το Κυπριακό

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρότεινε στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να μείνει στο Κράν Μοντάνα, μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα. Οι πλευρές θα καταθέσουν τις προτάσεις-συγκλίσεις τους στα έξι κεφάλαια

Το μήνυμα ότι μέσα σε τέσσερις ώρες μπορεί να είναι στο Κράν Μοντάνα έστειλε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στην περίπτωση που μέχρι την Παρασκευή 7 Ιουλίου συμφωνηθεί πλαίσιο λύσης, σύμφωνα με τουρκικές πηγές.

Και η Βρετανία σε τέτοια περίπτωση θα συμμετάσχει επίσης σε επίπεδο Πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Πηγές του ΚΥΠΕ αναφέρουν, ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρότεινε στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να μείνει στο Κράν Μοντάνα μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα. Πάντως η εκτίμηση είναι ότι εντός της βδομάδας ο Γκουτέρες θα είναι πίσω στο Κράν Μοντάνα.

Η τουρκική πλευρά από το Σάββατο εργάζεται πυρετωδώς για να ετοιμάσει το γραπτό έγγραφο με τις θέσεις της το οποίο ζήτησε από όλες τις πλευρές ο ΓΓ του ΟΗΕ για να το παραδώσει αύριο Δευτέρα. Οι εργασίες γίνονται μέχρι τις πρωινές ώρες με τη συμμετοχή μάλιστα και του ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με την νέα φόρμουλα που έχει υιοθετηθεί του “προσέγγισε και κέρδισε” οι πλευρές θα καταθέσουν τις προτάσεις-συγκλίσεις τους στα έξι κεφάλαια. Με αυτό τον τρόπο, για παράδειγμα, η μια πλευρά θα καταθέτει την πρόταση-σύγκλισης της στο περιουσιακό και η άλλη στο κεφάλαιο τον εγγυήσεων. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξουν συγκλίσεις σε όλα τα κεφάλαια και θα διασφαλιστεί παράλληλη πρόοδος, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Η Τουρκία γνωρίζει καλά τις θέσεις της Ρωσίας στο Κυπριακό

Ο Ρώσος πρέσβης στην Λευκωσία, Στάνισλαβ Οσάτσι, δήλωσε ότι γίνονται προσπάθειες για αποκατάσταση των ρωσοτουρκικών σχέσεων και ότι η Τουρκία γνωρίζει καλά τις θέσεις της Ρωσίας στο Κυπριακό.

Για τη Ρωσία η μόνη καλή λύση του Κυπριακού θα είναι αυτή που θα γίνει αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες σε χωριστά δημοψηφίσματα, σημειώνει ο Στάνισλαβ Οσάτσι, προσθέτοντας ότι «μόνο οι άνθρωποι του νησιού κρατούν τη μοίρα στα χέρια τους και ότι δεν θα πρέπει να χαθεί η ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα προς το συμφέρον της ειρήνης στο νησί».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ο Ρώσος πρέσβης αναφέρεται στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, που διεξάγονται στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, και χαρακτηρίζει τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων ως «το δυσκολότερο μέρος των διαπραγματεύσεων».

Αναφερόμενος στο ρόλο της Ρωσίας, είπε ότι αυτός δεν άλλαξε και σημείωσε : «ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιθυμούμε να συμβάλουμε σε ένα ευνοϊκό κλίμα για τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνο με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Επίσης, ο Ρώσος πρέσβης τάχθηκε υπέρ της παρουσίας των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Κραν Μοντανά για να εξετάζουν λεπτομερώς το τί συμφωνείται, αλλά, επεσήμανε, « η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και εναπόκειται στις κοινότητες να αποφασίσουν ποιους θα προσκαλέσουν στη διάσκεψη».

Για το θέμα των εγγυήσεων ο κ. Οσάτσι είπε ότι οι θέσεις της Ρωσίας «συμπίπτουν με αυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι το δικαίωμα εγγυήσεως της ειρήνης και της σταθερότητας στον σύγχρονο κόσμο «είναι το προνόμιο του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Εξάλλου, ο Ρώσος πρέσβης διέψευσε ότι η χώρα του φοβάται ότι το μεσογειακό φυσικό αέριο θα μεταφερθεί στην Ευρώπη και εξήγησε ότι αυτό που ανακαλύφθηκε δεν θα μπορούσε ποτέ να δημιουργήσει ανταγωνισμό για τις προμήθειες της Ρωσίας και ότι η Ρωσία είναι υπέρ της διαφοροποίησης των διαδρομών στην ήπειρο.

Όσον αφορά τις προκλήσεις της Τουρκίας, ο κ. Οσάτσι είπε ότι οι νέες ανακαλύψεις των πρόσθετων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή είναι ζήτημα κοινού ενδιαφέροντος των μεσογειακών γειτόνων και η καθυστέρηση στην υλοποίηση του ενεργειακού έργου ενδέχεται να επηρεάσει δυσμενώς την αποτελεσματικότητά του. Επίσης, εξέφρασε την ευχή οι περιφερειακοί εταίροι να μοιραστούν αυτή την κατανόηση και να επιλύσουν τις διαφορές μόνο με οικονομικά λογικά και νόμιμα μέσα.

Ο κ. Οσάτσι επεσήμανε ότι το φυσικό αέριο περικλείει πλεονεκτήματα και προοπτικές για την Κύπρο, αφού θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού και το ρόλο της Κύπρου στη διεθνή σκηνή.

Με πληροφορίες από: Φιλελεύθερος, ΚΥΠΕ, ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα