Οργή στη Νέα Υόρκη: Πεζοναύτης έπνιξε επιβάτη του μετρό που παρακαλούσε για νερό και φαγητό

Οργή στη Νέα Υόρκη: Πεζοναύτης έπνιξε επιβάτη του μετρό που παρακαλούσε για νερό και φαγητό
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 30χρονου Τζόρνταν Νίλι 2023 Jake Offenhartz/AP Photo

Σοκαριστικές εικόνες κατέγραψαν οι επιβάτες συρμού του μετρό της Νέας Υόρκης όταν ένας αφροαμερικανός ακινητοποιήθηκε και τελικά πέθανε από ασφυξία από πρώην πεζοναύτη, επειδή τον ενόχλησε ο "επιθετικός λόγος" του. Σκληρές εικόνες.

Αποτροπιασμό, οργή και μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός 30χρονου τον οποίο έπνιξε ένας 24χρονος πρώην πεζοναύτης μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων επιβατών σε συρμό του μετρό της Νέας Υόρκης, επειδή ζητούσε απεγνωσμένα φαγητό και νερό.

Ο 30χρονος Τζόρνταν Νίλι έχασε τη ζωή του μετά από κεφαλοκλείδωμα που διήρκεσε τουλάχιστον τρία λεπτά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γραφείου του Επικεφαλής Ιατροδικαστή της Νέας Υόρκης, με τον τρόπο του θανάτου του να κρίνεται ως ανθρωποκτονία και όχι δολοφονία, υποδεικνύοντας ότι οι Αρχές αντιμετωπίζουν με ηπιότητα τον 24χρονο δράστη.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στην αστυνομία πως ο Νίλι, ο οποίος προσπαθούσε να ζήσει ως καλλιτέχνης του δρόμου αναπαριστώντας ενίοτε τον Μάικλ Τζάκσον, όπως μαρτυρούν βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο Twitter, “δρούσε απρόβλεπα” και περπατούσε νευρικά στον συρμό το απόγευμα της Δευτέρας, φωνάζοντας πως έχει ανάγκη νερό, φαγητό και χρήματα, χωρίς ωστόσο να επιτεθεί σε κανέναν εντός του συρμού.

Ο δημοσιογράφος Χουάν Αλμπέρτο Βάσκεζ, που βρισκόταν ανάμεσα στους επιβάτες του τρένου δήλωσε πως ο Νίλι είχε επιθετική συμπεριφορά και φώναζε πως είναι “απηυδησμένος, πεινασμένος και κουρασμένος να μην έχει τίποτα“.

Μεταφέροντας τα λεγόμενα του 30χρονου, ο Βάσκεζ είπε πως το θύμα φώναζε: “Δεν με νοιάζει αν πεθάνω. Δεν με νοιάζει αν πάω φυλακή. Δεν έχω φαγητό… τελείωσα“.

Πολλοί επιβάτες ένιωσαν άβολα και μετακινήθηκαν σε άλλα σημεία του βαγονιού, παρά το γεγονός ότι ο Νίλι, ο οποίος αντιμετώπιζε θέματα ψυχικής υγείας, δεν ήταν οπλισμένος και δεν ήθελε να επιτεθεί σε κανέναν.

Στο σημείο αυτό, ο 24χρονος πεζοναύτης εμφανίστηκε και άρπαξε από πίσω τον Νίλι, ακινητοποιώντας τον, ενώ στη συνέχεια τον έριξε στο πάτωμα σφίγγοντας τον λαιμό του με τα χέρια του. Μάταια ο Νίλι προσπαθούσε να βγάλει τα χέρια που τον έπνιγαν από τον λαιμό του, ώσπου μετά από μερικά λεπτά έχασε τις αισθήσεις του.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 30χρονου Τζόρνταν Νίλι 2023 Jake Offenhartz/AP Photo

Δύο άλλοι επιβάτες πλησίασαν, με τον έναν να προσπαθεί να χωρίσει τους άνδρες και τον άλλο να βοηθά τον 24χρονο να συγκρατήσει τον 30χρονο αφροαμερικανό.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει κύμα οργής στις ΗΠΑ αλλά και πίεση στην αστυνομία, τους εισαγγελείς και τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, καθώς διαδηλωτές, υποστηρικτές, ακόμη και η βουλευτής Alexandria Ocasio-Cortez επέκριναν την έλλειψη δράσης για τον θάνατο του Τζόρνταν Νίλι.

Χθες, Τετάρτη (04/05) πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο μετρό της Νέας Υόρκης με αφορμή τον θάνατο του άτυχου άνδρα, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα και να ζητούν δικαιοσύνη.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 30χρονου Τζόρνταν Νίλι 2023 Jake Offenhartz/AP Photo


“Αυτό ήταν ένα φρικτό λιντσάρισμα – η δολοφονία κάποιου που χρειαζόταν βοήθεια”, είπε η φοιτήτρια Shifa Rahman. “Ήταν σε σημείο απόγνωσης και ένας πολίτης, ενεργώντας με φυλετική προκατάληψη, ενήργησε για να το καταστείλει”, πρόσθεσε.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 30χρονου Τζόρνταν Νίλι 2023 Jake Offenhartz/AP Photo

Ο πρώην πεζοναύτης που εμπλέκεται στο περιστατικό δεν έχει κατονομαστεί.

Οι ακτιβιστές κοινωνικής δικαιοσύνης ανέφεραν ότι η επίθεση αποκάλυψε έντονες ανισότητες, τις οποίες ορισμένοι απεικόνισαν ως άδικη πράξη επαγρύπνησης και σημείωσαν ότι ο πρώην πεζοναύτης ανακρίθηκε από την αστυνομία αλλά αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κατηγορίες, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

“Στο πλαίσιο της αυστηρής συνεχιζόμενης έρευνάς μας, θα εξετάσουμε την έκθεση του ιατροδικαστή, θα αξιολογήσουμε όλα τα διαθέσιμα βίντεο και φωτογραφίες, θα εντοπίσουμε και θα συνεντεύξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μάρτυρες και θα λάβουμε επιπλέον ιατρικά αρχεία”, ανέφερε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ και τόνισε πως “αυτή η έρευνα διεκπεραιώνεται από ανώτερους, έμπειρους εισαγγελείς και θα ενημερώσουμε ξανά όταν υπάρξουν πρόσθετες πληροφορίες”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα