Οργή στην Ισπανία: Γυναίκα διαγνώστηκε με “ομοφυλοφιλία”

Οργή στην Ισπανία: Γυναίκα διαγνώστηκε με “ομοφυλοφιλία”
Επίσκεψη σε γιατρό (Αρχείο) shutterstock

"Τρέχουσα ασθένεια: ομοφυλόφιλη". Μια 19χρονη Ισπανίδα διαγνώστηκε σε νοσοκομείο της Μούρθια με ομοφυλοφιλία. Οι τοπικές υγειονομικές αρχές ερευνούν το περιστατικό.

Οργή έχει προκαλέσει στην Ισπανία η είδηση ότι μια 19χρονη λεσβία “διαγνώστηκε” σε νοσοκομείο με ομοφυλοφιλία, μετά από ιατρική επίσκεψη που είχε με γυναικολόγο.

Την περασμένη Δευτέρα η γυναίκα πήγε σε ραντεβού που είχε με γιατρό στο νοσοκομείο Reina Sofía στη Μούρθια, για ζήτημα σχετικό με την έμμηνο ρύση της. Αφού εξετάστηκε, της δόθηκε ένα έγγραφο το οποίο έγραψε: “Τρέχουσα ασθένεια: ομοφυλόφιλη”.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο γυναικολόγος ρώτησε την 19χρονη αν μπορούσε να συμπεριλάβει τον σεξουαλικό προσανατολισμό της στην αναφορά του και εκείνη έδωσε τη συγκατάθεσή της.

“Αρχικά σκέφτηκα ότι ήταν αστείο, όμως δεν είναι…”, δήλωσε η νεαρή. Μαζί με τη μητέρα της ανέφεραν το περιστατικό στην οργάνωση Galactyco, η οποία με τη σειρά της έκανε επίσημη καταγγελία για το θέμα στην κυβέρνηση της Μούρθια και τις τοπικές αρχές.

“Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τη λίστα των ψυχικών ασθενειών το 1990, αλλά 31 χρόνια αργότερα ακόμη υπάρχουν κάποιοι επαγγελματίες στις υγειονομικές υπηρεσίες της Μούρθια που βλέπουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ως ασθένεια”, τόνισε η οργάνωση σε ανακοίνωση.

H Galactyco ζητά εξηγήσεις, ενώ κατηγορεί τις τοπικές αρχές ότι αγνόησαν τα νομικά δικαιώματα της ασθενούς. Παράλληλα τονίζει ότι κάθε άλλο παρά μεμονωμένο είναι το περιστατικό.

“Η οργάνωσή μας έχει δεχθεί αμέτρητες αναφορές για ταπεινωτική αντιμετώπιση λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου. Το θεωρούμε ανησυχητικό, απαράδεκτο και αφόρητο ότι υπάρχουν σήμερα επαγγελματίες- οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την υγεία μας- που αγνοούν τις πραγματικότητες για τους ΛΟΑΤΚΙ+“, αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της οργάνωσης.

Οι τοπικές υγειονομικές αρχές έχουν γνώση του ζητήματος και “θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να εξακριβώσουν τα γεγονότα και προχωρήσουν αναλόγως. Το νοσοκομείο θα ζητήσει συγγνώμη από την ασθενή..“, δήλωσε εκπρόσωπός τους στην elDiario.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα