Όσκαρ Πιστόριους: Ξεκινά η διαδικασία αποφυλάκισής του υπό όρους

Όσκαρ Πιστόριους: Ξεκινά η διαδικασία αποφυλάκισής του υπό όρους
Ο Όσκαρ Πιστόριους Themba Hadebe/AP Photo, File

Στο πλαίσιο της "αποκαταστατικής δικαιοσύνης" ο Νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης θα πρέπει να συναντηθεί με τους γονείς της Στέενκαμπ, την οποία σκότωσε το 2013 μέσα στο σπίτι τους, θεωρώντας πως είναι διαρρήκτης.

Οκτώ χρόνια μετά τον φόνο της Ρίβα Στέενκαμπ την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2013 και έχοντας εκτίσει τη μισή ποινή του ο Όσκαρ Πιστόριους δικαιούται πιθανή αποφυλάκιση, αφού κρίθηκε ένοχος σε δεύτερο βαθμό για τον φόνο της συντρόφου του, σε μια υπόθεση που προκάλεσε σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC, ο Νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή, είναι πιθανό να συναντηθεί με τους γονείς της Ρίβα Στέενκαμπ, Μπάρι και Τζούν, στο πλαίσιο της “αποκαταστατικής δικαιοσύνης” αλλά και της διαδικασίας αποφυλάκισης εν γένει.

Σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Σωφρονιστικών Υπηρεσιών της Νότιας Αφρικής ανέφερε πως μια συνάντηση του Πιστόριους με την οικογένεια Στέενκαμπ είναι πιθανή, περιγράφοντας πως πριν εξεταστεί η υπό όρους αποφυλάκιση, οι παραβάτες πρέπει «να αναγνωρίσουν και να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις τους».

Η πλευρά της οικογένειας Στέενκαμπ, μέσω της δικηγόρου της, είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει στον διάλογο θύματος-δράστη, ενώ η μητέρα του θύματος, έλεγε πάντα πως έχει συγχωρήσει τον Όσκαρ, ωστόσο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να πληρώσει για ό,τι έκανε.

Ερωτήματα προκύπτουν επίσης αναφορικά και με το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία αποφυλάκισης, με τη δικηγόρο της οικογένειας να αναφέρει πως δεν θα συμβεί πριν τον Μάρτιο του 2023. Εάν ωστόσο, αφεθεί υπό όρους ελεύθερος, ο Πιστόριους θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στο σπίτι και θα πρέπει να παρουσιάζεται τακτικά στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Υπενθυμίζεται πως το 2017 το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής αποφάσισε να αυξήσει την ποινή του παρολυμπιονίκη στα 13 χρόνια και πέντε μήνες, καθώς αρχικά είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία και είχε καταδικαστεί σε πενταετή κάθειρξη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα