Όταν ο Σακίλ μιλάει για όπλα, πρέπει να τον ακούς ευλαβικά

Όταν ο Σακίλ μιλάει για όπλα, πρέπει να τον ακούς ευλαβικά
Former NBA basketball player Shaquille O'Neal sits off-set on a break from taping a commercial in Atlanta, Tuesday, April 18, 2017. (AP Photo/David Goldman) AP

Στην Ελλάδα οι αθλητές αποφεύγουν να τοποθετούνται επί σοβαρών θεμάτων -και όταν το κάνουν, συνηθέστερα ευχόμαστε να το είχαν αποφύγει. Στην Αμερική, τα πράγματα είναι άρδην διαφορετικά. Διαβάστε την τοποθέτηση του Shaquille O'Neal επί των μαζικών εκτελέσεων σε σχολεία

O Shaquille O’Neal είναι τέσσερις φορές πρωταθλητής στο ΝΒΑ, μέλος του Naismith Memorial Basketball Hall of Fame (η πιο ολοκληρωμένη βιβλιοθήκη του μπάσκετ, όπου διατηρείται η ιστορία του σπορ), υπήρξε 3 φορές MVP τελικών, 15 φορές All Star και γενικά χρειάζεται κάποια φύλλα χαρτιού Α4, για να χωρέσουν οι διακρίσεις του, ως επαγγελματία μπασκετμπολίστα.

Ο ίδιος άνθρωπος έχει ορκιστεί να υπηρετεί τους νόμους και το σύνταγμα, ως μέλος του σώματος των σερίφηδων εδώ και πολλά χρόνια -και σε πολλά τμήματα της χώρας. Μια στάση εδώ: στην Αμερική o σερίφης είναι υπάλληλος στην επαρχία ή σε ανεξάρτητη πόλη. Είναι ο υπεύθυνος για τη διατήρηση της ειρήνης και την επιβολή του νόμου και είναι αιρετός.

Πίσω στον θηριώδη πρώην σέντερ, με δηλώσεις του στο WABC Radio, της Νέας Υόρκης, στην εκπομπή Curtis + Cosby (η Rita Cosby είναι βραβευμένη με Emmy). Δήλωσε λοιπόν πως “ δυο πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να μπουν στην ίδια εξίσωση είναι τα παιδιά και τα όπλα. Κάτι πρέπει να γίνει. Ακούς πολλούς ανθρώπους να λένε πως τα όπλα πρέπει να εξαφανιστούν από τους δρόμους. Υπάρχει ωστόσο, ένα πρόβλημα: στους δρόμους βρίσκονται 15 εκατομμύρια όπλα. Ένα άλλο πρόβλημα είναι πως αν τους τιμωρήσεις, θα δημιουργήσουν παράνομη αγορά και οι συλλέκτες θα δουν τις συλλογές τους να αποκτούν μεγαλύτερη αξία”.

Δεν αρκέστηκε στην κριτική. Πρότεινε και μια λύση. “ Αυτό που μπορεί να γίνει άμεσα είναι να δώσει η κυβέρνηση περισσότερα χρήματα στην αστυνομία. Να δώσει χρήματα για να στρατολογηθούν περισσότεροι και όσοι δεν είναι έτοιμοι να βγουν στους δρόμους, να τοποθετούνται μπροστά στα σχολεία, πίσω από τα σχολεία, μέσα στα σχολεία”.

Την περασμένη εβδομάδα στήριξε το κίνημα March for Our Lives, το οποίο ξεκίνησαν οι μαθητές του τελευταίου σχολείου που επλήγη, του Marjory Stoneman Douglas High School. Κάλεσαν μαθητές σχολείων να περπατήσουν, μια συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, ειρηνικά στους δρόμους των πόλεων τους, ζητώντας να γίνει προτεραιότητα η ασφάλεια τους και η ζωή τους. Να τελειώσει η βία των όπλων και οι μαζικές εκτελέσεις σε σχολεία.

O Shaq κάλεσε και μέσω του λογαριασμού του στο Twitter τον κόσμο να στηρίξει την κίνηση που θα γίνει στις 24/3, στην Washington DC και σε πολλές άλλες περιοχές. Σημείωση: έχει 15.100.000 followers.


Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα στείλει ηχηρό μήνυμα σε όσους έχουν τη δύναμη. Αυτό που γίνεται πρέπει να σταματήσει. Θα ήθελα να δω ισχυρότερους ελέγχους όσων θέλουν να αγοράζουν όπλα. Σκεφτείτε να είστε γονιός, να πηγαίνετε στη δουλειά σας και να δέχεστε τηλεφώνημα με το οποίο ενημερωνόσαστε πως το μωρό σας έπεσε νεκρό από σφαίρα, χωρίς λόγο. Χωρίς κανένα λόγο. Τα παιδιά είναι το μέλλον και πρέπει να τα προστατεύσουμε. Αν δεν μπορούν να αισθάνονται ασφαλή στα σχολεία, δεν μπορούν να αισθανθούν ασφαλή πουθενά”.

Τι έχει κάνει ο O’ Neal σε επίπεδο νόμου

Είναι απόφοιτος της Los Angeles County Sheriff’s Reserve Academy, υπήρξε μέλος μονάδας που εντόπιζε σεξουαλικούς θηρευτές, οι οποίοι στόχευαν σε παιδιά, μέσω του διαδικτύου.

Όταν ο Shaq πήγε για δουλειά (μπάσκετ) στο Miami, άρχισε την εκπαίδευση για να γίνει αξιωματικός στο τμήμα του Miami Beach και ορκίστηκε στις 8/12 του 2005. Προς τιμήν του, ο μισθός που λάμβανε ήταν 1 δολάριο το χρόνο. Υπήρξε και μάρτυρας σε έγκλημα μίσους και βοήθησε τις αρχές να βρουν τους δράστες, με την περιγραφή του. Το Σεπτέμβριο του 2006 έλαβε μέρος σε επιδρομή, σε σπίτι της επαρχίας της Virginia και έγινε επίτιμος αναπληρωτής του τμήματος της περιοχής. Απέτυχε στις εξετάσεις για το τμήμα SWAT (Special Weapons And Tactics), αλλά συνέχισε να ασχολείται με τα καθήκοντα του αστυνομικού και μετά το τέλος της καριέρας του στο ΝΒΑ. Το Δεκέμβριο του 2016 ορκίστηκε ως αναπληρωτής σερίφης στο Jonesboro της Georgia και έχει το ρεκόρ της Clayton County, στην κατηγορία “ο ψηλότερος αναπληρωτής σερίφη”. Έχει ενημερώσει πως το 2020 θα διεκδικήσει τη θέση του σερίφη στην Henry County.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα