Όταν το “Grey’s Anatomy” έγινε “Anatomy of Lies” – Η απίστευτη ιστορία της σεναριογράφου που έλεγε σε όλους ψέματα

Διαβάζεται σε 5'
Η Elisabeth Finch
Η Elisabeth Finch YouTube

Πώς μια σεναριογράφος του “Grey’s Anatomy” μετέτρεψε τις “τραγωδίες” της ζωής της σε παγκόσμια επιτυχία.

Μια γυναίκα που προσποιείται ότι πάσχει από καρκίνο για να βρει τη δουλειά των ονείρων της; Ακούγεται βγαλμένο από σενάριο ταινίας και όμως είναι η ιστορία της Ελίζαμπεθ Φιντς (Elisabeth Finch), μίας εκ των σεναριογράφων της σειράς “Grey’s Anatomy“.

Τον Φεβρουάριο του 2014, η τηλεοπτική συγγραφέας έγραψε για τη διάγνωσή της με χονδροσάρκωμα, μια σπάνια και συνήθως θανατηφόρα μορφή καρκίνου των οστών, σε ένα άρθρο της στο περιοδικό Elle. Η ιστορία της έπεισε και οι παραγωγοί της θρυλικής ιατρικής αμερικανικής σειράς της πρόσφεραν μία θέση στο team των σεναριογράφων που η ίδια πάντα ονειρευόταν. Όταν δε ισχυρίστηκε ότι είχε αξιοποιήσει τις πραγματικές εμπειρίες της από τη μάχη της με τον καρκίνο για να εμπνευστεί τις ιστορίες που παρουσίαζε στη σειρά, τότε ήταν πολύ αργά για να καταρρεύσει η απίστευτη πλεκτάνη που είχε στήσει.

Χρόνια αργότερα, αποκαλύφθηκε πως όλο αυτό ήταν ένα τεράστιο ψέμα.

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο “Anatomy of Lies” που ξεκινά να προβάλλεται από σήμερα, Τρίτη (15/10) στο Peacock, ρίχνει φως στην ιστορία της Ελίζαμπεθ Φιντς, που προσποιούνταν για χρόνια την καρκινοπαθή. Βασισμένη στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Evgenia Peretz στο Vanity Fair, το 2022, για τη Φιντς, το οποίο περιγράφει με λεπτομέρειες την άνοδο και την πτώση της, η σειρά αποκαλύπτει πώς ανακαλύφθηκαν τα ψέματα της Φιντς αλλά και ποιους επηρέασαν.

Δείτε το trailer του “Anatomy of Lies”

Ποια είναι η Ελίζαμπεθ Φιντς

Η Ελίζαμπεθ Φιντς μεγάλωσε στο Τσέρι Χιλ του Νιου Τζέρσεϊ και φοίτησε στη Σχολή Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Ξεκίνησε την καριέρα της γράφοντας μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο “Looking for My Brother”, η οποία κυκλοφόρησε το 2006. Αυτό την έφερε στην προσοχή της σειράς “True Blood”, η οποία την προσέλαβε ως βοηθό σεναριογράφου το 2008. Αφού απέκτησε τα απαραίτητα συγγραφικά credits, μετακόμισε στη σειρά “The Vampire Diaries” το 2012, όπου έγραψε μια σειρά από επεισόδια και κέρδισε το παρατσούκλι “Vampire Girl”.

Πάντα όμως είχε στραμμένο το βλέμμα της στο “Grey’s Anatomy”.

“Είχα εμμονή με το ‘Grey’s’ και είχα απομνημονεύσει κάθε επεισόδιο στο κεφάλι μου”, είχε πει σε ένα επεισόδιο του podcast “The Writers Panel”, το 2019.

Έτσι κατάφερε να τραβήξει την προσοχή των υπευθύνων του δημοφιλούς ιατρικού δράματος το 2014 με ένα προσωπικό δοκίμιο που έγραψε για το περιοδικό Elle. Στο άρθρο, η Φιντς αφηγείται την εμπειρία της από τη διάγνωση του χονδροσαρκώματος, αλλά ξεκαθάρισε ότι η διάγνωση δεν μπήκε εμπόδιο στη δουλειά της.

Λίγο μετά τη δημοσίευση του άρθρου στο περιοδικό Elle, η διάσημη τηλεοπτική παραγωγός και σεναριογράφος Σόντα Ράιμς (Shonda Rhimes) πρόσφερε στη Φιντς τη δουλειά που ονειρευόταν. Μέσα στα επόμενα σχεδόν πέντε χρόνια, η προσωπική ιστορία της Φιντς σχετικά με τη μάχη με τον καρκίνο των οστών είχε γίνει μέρος της πλοκής. Στο επεισόδιο που έγραψε η Φιντς με τίτλο “Anybody Have a Map?“, το οποίο προβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2018, η χειρουργός Catherine Avery, την οποία υποδυόταν η Ντέμπι Άλεν (Debbie Allen) μαθαίνει ότι πάσχει από χονδροσάρκωμα.

Η Φιντς, η οποία μέχρι τότε εμφανιζόταν στη δουλειά της φαλακρή με ένα μαντίλι γύρω από το κεφάλι της, ισχυρίστηκε ότι ζούσε με τον καρκίνο από το 2012 και ότι ήταν η μόνη στην κλινική της δοκιμή που επέζησε. Της δόθηκε άδεια για να κάνει χημειοθεραπεία στην Κλινική Mayo και έγραψε για τις εμπειρίες της στο shondaland.com με σκοπό να προωθήσει τα επεισόδιά της.

Τα ψέματα για την υγεία της και όχι μόνο διαδέχονταν το ένα το άλλο.

Η Φιντς είπε στους φίλους της ότι έμεινε απροσδόκητα έγκυος και έπρεπε να επιλέξει μεταξύ του να διακόψει την κύησή της ή τη θεραπεία της. Έκανε μεταμόσχευση νεφρού. Ένας στενός φίλος της έχασε τη ζωή του στους πυροβολισμούς στη συναγωγή “Δέντρο της Ζωής” τον Οκτώβριο του 2018. Ο αδελφός της, ο οποίος την είχε κακοποιήσει στα νιάτα τους, επιχείρησε ανεπιτυχώς να βάλει τέλος στη ζωή του.

Μόλις τον Φεβρουάριο του 2022 οι συνάδελφοι της Φιντς στο “Grey’s Anatomy” κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Εκείνο τον μήνα, η Σόντα Ράιμς έλαβε ένα email από την εν διαστάσει σύζυγο της Φιντς, Τζένιφερ Μπάιερ. Η Μπάιερ προειδοποίησε τη Ράιμς ότι η ζωή της Φιντς και όσα παρουσίαζε ήταν απλά στη φαντασία της και ότι δεν ήταν καθόλου άξια εμπιστοσύνης.

Η Ελίζαμπεθ Φιντς τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τη σειρά τον αμέσως επόμενο μήνα και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους αποκάλυψε τελικά την αλήθεια.

Δεν είχα ποτέ καμία μορφή καρκίνου. Αυτό που έκανα ήταν λάθος. Όχι εντάξει, ήταν λάθος. Όλες οι λέξεις“, παραδέχθηκε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα The Ankler.

Ομολόγησε επίσης ότι είπε ψέματα για το θάνατο του αδελφού της από αυτοκτονία. Ο ίδιος είναι ακόμα ζωντανός και ζει στη Φλόριντα. Αποκάλυψε ότι είχε ξυρίσει το κεφάλι της για να μοιάζει σαν να υποβαλλόταν σε χημειοθεραπεία και είχε κολλήσει έναν εικονικό καθετήρα στο χέρι της. Η Φιντς δήλωσε ότι αισθάνθηκε ανακουφισμένη που ξεκαθάρισε τα πράγματα.

Όταν τυλίγεσαι σε ένα ψέμα ξεχνάς σε ποιον το είπες – τι είπες σε αυτό το άτομο και αν αυτό το άτομο ξέρει αυτό το πράγμα – και αυτός είναι ο κόσμος όπου μπορεί να πιαστείς. Τώρα δεν χρειάζεται να ανησυχώ γι’ αυτό.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα