Όταν βασιλικά μέλη ιδιωτεύουν – Οι Χάρι και Μέγκαν δεν είναι οι πρώτοι
Το "εργατικό μοντέλο" που ακολουθεί η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας και τα σεμινάρια πριγκίπισσας της Νορβηγίας με έναν σαμάνο για "αυτοανακάλυψη".
- 14 Ιανουαρίου 2020 06:04
Η βρετανική μοναρχία υπέστη μεγάλο σοκ πριν λίγες μέρες, όταν ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ, Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να παραιτηθούν από τα αξιώματά τους και να γίνουν “φυσιολογικοί”, εργαζόμενοι, άνθρωποι, βγάζοντας τα δικά τους χρήματα. Την Δευτέρα και κατόπιν συνάντησης με τον εγγονό της, η βασίλισσα Ελισάβετ “άνοιξε την πόρτα” της φυγής στο ζευγάρι, χωρίς ωστόσο να έχουν διευθετηθεί όλα τα θέματα.
Παρά τον χαμό πάντως που προκλήθηκε όχι μόνο εντός αλλά και εκτός συνόρων, δεν πρόκειται για την πρώτη βασιλική οικογένεια της Ευρώπης που βρίσκεται αντιμέτωπη με ερωτήματα σχετικά με την ιδιωτική σταδιοδρομία των ανώτερων βασιλέων.
Έχουν προηγηθεί μέλη άλλων ευρωπαϊκών βασιλικών οικογενειών, τα οποία χωρίς να αναγνωρίζονται παγκοσμίως και να έχουν αντιμετώπιση celebrities όπως οι Χάρι και Μέγκαν, κατάφεραν να κάνουν επιτυχώς την μετάβαση στη σύγχρονη επαγγελματική ζωή. Ας δούμε ποιοι άνοιξαν τον δρόμο, σύμφωνα με το BBC:
Το “εργατικό μοντέλο” της Ολλανδίας
Η Ολλανδία έχει χαρακτηριστεί ως επιτυχές παράδειγμα ανώτερων μελών της βασιλικής οικογένειας που εργάζονται. Ο αδερφός του βασιλιά, ο πρίγκιπας Κωνσταντίνος και η σύζυγός του, η πριγκίπισσα Λαυρεντιανή, δουλεύουν και οι δύο.
Το ζευγάρι εργάζεται για ένα παγκόσμιο πολιτικό think tank και part time για το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Ο πρίγκιπας σπάνια παρίσταται σε δημόσιες εκδηλώσεις ως μέλος της βασιλικής οικογένειας.
Ο μεγαλύτερος αδερφός του Κωνσταντίνου, ο πρίγκιπας Φρίσο επίσης εργαζόταν. Αφού απέκτησε πτυχίο αεροναυπηγικής μηχανικής, δούλεψε σε εταιρία εμπλουτισμού ουρανίου. Πέθανε το 2012, όταν θάφτηκε κάτω από χιόνι μετά από χιονοστιβάδα κατά τις διακοπές για σκι στις αυστριακές Άλπεις.
Οι ανώτεροι βασιλείς με θέσεις στον ιδιωτικό εργασιακό τομέα στην Ολλανδία δεν λαμβάνουν συνταγματικές παροχές.
Ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος, στο μεταξύ, εξακολουθεί να είναι πιλότος σε εμπορικά αεροσκάφη, πετώντας με την KLM, κάτι που περιγράφει ως σοβαρό χόμπι και όχι δουλειά.
Η πριγκίπισσα της Νορβηγίας και ο σαμάνος
Στη Νορβηγία, η πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζα, το μεγαλύτερο παιδί του βασιλιά Χάραλντ Ε’, εγκατέλειψε το βασιλικό καθεστώς μετά τον γάμο της το 2002, προσπαθώντας να επικεντρωθεί στην ιδιωτική της σταδιοδρομία. Έχει βρεθεί, ωστόσο, αντιμέτωπη με κατηγορίες για εκμετάλλευση του τίτλου της με σκοπό το κέρδος.
Μαζί με τον φίλο της, έναν σαμάνο με το όνομα Ντούρεκ Βέρετ, διοργάνωσε πέρσι σεμινάριο με τον τίτλο “Η πριγκίπισσα και ο σαμάνος”. Υποσχέθηκαν να οδηγήσουν τους συμμετέχοντες σε ένα ταξίδι “αυτοανακάλυψης μέσα σε σοφίες που θα σας αποκαλύψουν τον ενεργοποιημένο θεϊκό εαυτό σας”.
Εν μέσω επικρίσεων για τα σεμινάρια αυτά, ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι δεν θα χρησιμοποιούσε τον βασιλικό της τίτλο στις μελλοντικές εργασιακές της προσπάθειες. Στο πλαίσιο αυτό, έφτιαξε και έναν νέο λογαριασμό στο instagram για ό,τι σχετιζόταν με την δουλειά της, ο οποίος δεν περιλάμβανε τον τίτλο της.
Παρά τη διαμάχη και την απώλεια της βασιλικής “ταυτότητάς” της, συνεχίζει αραιά και που να εμφανίζεται με την οικογένειά της σε δημόσιες εκδηλώσεις.
Ο άνδρας καριέρας της Σουηδίας
Ο σύζυγος της πριγκίπισσας Μαντλέν, το μικρότερο παιδί του βασιλιά της Σουηδίας, επέλεξε να μην δεχτεί βασιλικό τίτλο όταν παντρεύτηκε για να συνεχίσει την επαγγελματική του ζωή.
Ο Κρίστοφερ Ο’Νιλ, με υπηκοότητα Βρετανίας και ΗΠΑ, συνεχίζει να εργάζεται ως οικονομολόγος ενώ η σύζυγός του εκτελεί τα βασιλικά της καθήκοντα και ασχολείται με μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Εμφανίζεται με την βασιλική οικογένεια σε μεγάλες εκδηλώσεις.
Τα παιδιά της Μαντλέν και του Ο’Νιλ αναμένεται επίσης να εργαστούν για να ζήσουν, αφού ο Σουηδός βασιλιάς πέρσι “απομάκρυνε” πέντε από τα εγγόνια του από την βασιλική οικογένεια. Τους αφαίρεσε τον τίτλο του ανώτερου βασιλέα, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι πλέον υποχρεωμένα να εκτελούν τα βασιλικά καθήκοντα. Η απόφαση αυτή δεν σχετίζεται με τα δύο εγγόνια του, τα οποία βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον θρόνο.
Η Ισπανίδα δούκισσα που έχασε τον τίτλο της
Η πριγκίπισσα Κριστίνα της Ισπανίας εκτιμάται ότι είναι το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας της χώρας που κατέχει μισθωτή εργασία.
Ο πατέρας της τής έδωσε τον τίτλο της δούκισσας της Πάλμα ντε Μαγιόρκα κατά τον γάμο της το 1997 με τον πρώην Ολυμπιονίκη του χάντμπολ Ινάκι Ουρδανγκαρίν.
Ο αδερφός της όμως, ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’ της αφαίρεσε τον τίτλο το 2015 καθώς ήταν κατηγορούμενη σε δίκη για υπόθεση υπεξαίρεσης που αφορούσε τον σύζυγό της.
Η Κριστίνα απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες αλλά ο Ουρδανγκαρίν καταδικάστηκε το 2017 για τη χρήση ενός αθλητικού, μη κερδοσκοπικού ιδρύματος που είχε προκειμένου να φτάσουν στα χέρια του για ιδιωτική χρήση εκατομμύρια ευρώ. Έτσι έγινε το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας που καταλήγει στη φυλακή.
Η πριγκίπισσα μετακόμισε στη Γενεύη το 2013 και τα τελευταία χρόνια εκτιμάται ότι εργάζεται για το φιλανθρωπικό ίδρυμα που διοικείται από την La Caixa bank και το Aga Khan Foundation. Δεν εκτελεί βασιλικά καθήκοντα και ποτέ δεν εμφανίζεται σε δημόσιες εμφανίσεις με την οικογένειά της.