Ουδέν σχόλιο από την Ε.Ε. για την επίσκεψη της Gazprom στην Αθήνα

default image

Η Άννα Κάισα Ιτκόνεν αρνήθηκε να σχολιάσει το οτιδήποτε σχετικά με την επίσκεψη Μίλερ στην Ελλάδα και τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα ενέργειας, Άννα Κάισα Ιτκόνεν, κληθείσα σήμερα να σχολιάσει την επίσκεψη του επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, απάντησε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να τοποθετηθεί.

Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος, η Επιτροπή είναι έτοιμη να αξιολογήσει την όποια συμφωνία ενδέχεται να προκύψει μεταξύ Ελλάδας και Gazprom, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν διαθέτει καμία πληροφορία, αφού δεν υπάρχει συμφωνία.

Οι προσδοκίες της Ελλάδας από τη συνάντηση

Ο κ. Μίλερ πρόκειται να συναντηθεί στις 4 το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενώ θα προηγηθεί, στις 2 το μεσημέρι, συνάντηση με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο νέος αγωγός, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου Turkish Stream που ξεκινά από τα ρωσικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας και καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αποσκοπεί στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με παράκαμψη της Ουκρανίας.

Η επένδυση για το ελληνικό τμήμα του αγωγού, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως την ΠΓΔΜ εκτιμάται σε 2 δισ. ευρώ ενώ στα οφέλη για την ελληνική πλευρά περιλαμβάνονται η βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού, η αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα