Ουγκάντα: Διεθνής ανησυχία για το νόμο “κατά της ομοφυλοφιλίας”

Ουγκάντα: Διεθνής ανησυχία για το νόμο “κατά της ομοφυλοφιλίας”
Διαδηλώσεις στην Ουγκάντα για το νόμο "κατά της ομοφυλοφιλίας" AP Photo/Themba Hadebe, File

Την έντονη ανησυχία του για το νόμο που εγκρίθηκε στην Ουγκάντα "κατά της ομοφυλοφιλίας", εξέφρασε ο γγ του ΟΗΕ. Κάλεσε τα κράτη μέλη να σέβονται την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ “ανησυχεί ιδιαίτερα” μετά την έγκριση από τον πρόεδρο της Ουγκάντας ενός “νόμου κατά της ομοφυλοφιλίας” που θεωρείται ένας από τους πιο κατασταλτικούς παγκοσμίως, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

“Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι σε σχέση με τη θέσπιση του νόμου κατά της ομοφυλοφιλίας στην Ουγκάντα. Ο γενικός γραμματέας είναι σαφής και καλεί τα κράτη μέλη να σέβονται την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα”, δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

“Καλεί ακόμη μια φορά όλες τις χώρες να αποποινικοποιήσουν τις συναινετικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και τα τρανς άτομα. Για να είναι ξεκάθαρος, κανείς δεν θα πρέπει να ποινικοποιείται, να φυλακίζεται, γι’ αυτόν που αγαπάει”, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις συνέπειες του νόμου αυτού στις αποστολές του ΟΗΕ, “η ομάδα μας στη χώρα συνεχίζει τον διάλογο με την κυβέρνηση για να δει ποια θα είναι η επίπτωση”, σημείωσε.

“Η UNAIDS εξέφρασε την ανησυχία της για τον αντίκτυπο στη μάχη κατά της μετάδοσης του HIV-AIDS, αλλά προφανώς, κάθε υπηρεσία (του ΟΗΕ) θα λάβει τις αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει στο πλαίσιο της εντολής της για να δει εάν οι δραστηριότητές της μπορούν να συνεχιστούν ή όχι”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο πρόεδρος Γιοουέρι Μουσεβένι ενέκρινε τον νόμο αυτό, που θεωρείται ένας από τους πιο κατασταλτικούς στον κόσμο παρά τις προειδοποιήσεις των διεθνών του εταίρων.

Με την ονομασία “Νόμος κατά της ομοφυλοφιλίας 2023”, το κείμενο προβλέπει βαριές ποινές για τα πρόσωπα που έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις και “προωθούν” την ομοφυλοφιλία.

Οι επαναλαμβανόμενες ομοφυλοφιλικές σχέσεις αποτελούν αδίκημα που τιμωρείται με την ποινή του θανάτου, η οποία ωστόσο δεν εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Ουγκάντα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα