Ουκρανία: Επέστρεψαν 31 παιδιά που είχαν οδηγηθεί σε ρωσικές θερινές κατασκηνώσεις

Ουκρανία: Επέστρεψαν 31 παιδιά που είχαν οδηγηθεί σε ρωσικές θερινές κατασκηνώσεις
Παιδιά στην Ουκρανία, φωτογραφία αρχείου AP Photo/Efrem Lukatsky

Επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους στην Ουκρανία 31 παιδιά όπως ανακοίνωσε η οργάνωση Save Ukraine. Η Μόσχα κατηγορείται ότι έχει απαγάγει χιλιάδες παιδιά από τις κατεχόμενες περιοχές.

Περισσότερα από 30 παιδιά επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα μετά από μια μακρά επιχείρηση για την επιστροφή τους από τη Ρωσία, όπου είχαν μεταφερθεί από κατεχόμενες περιοχές κατά τη διάρκεια του πολέμου, δήλωσε το Σάββατο (8/4) μια ανθρωπιστική οργάνωση.

Το Κίεβο εκτιμά ότι σχεδόν 19.500 παιδιά έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία από την εισβολή της Μόσχας τον περασμένο Φεβρουάριο, σε κάτι που καταδικάζει ως παράνομες απελάσεις όπως αναφέρει το Reuters.

Η Μόσχα, η οποία ελέγχει κομμάτια της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, αρνείται ότι απήγαγε παιδιά και λέει ότι μεταφέρθηκαν μακριά από τις περιοχές αυτές για τη δική τους ασφάλεια.

“Τώρα η πέμπτη αποστολή διάσωσης πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της. Ήταν ξεχωριστή όσον αφορά τον αριθμό των παιδιών που καταφέραμε να επιστρέψουμε, αλλά και λόγω της πολυπλοκότητάς της”, δήλωσε ο Μίκολα Κουλέμπα, ιδρυτής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Save Ukraine.

Η ομάδα βοήθησε τους Ουκρανούς συγγενείς των παιδιών που είχαν μεταφερθεί στη Ρωσία με την υλικοτεχνική υποδομή, τη μεταφορά και τον προγραμματισμό που χρειάζονταν για να ξεκινήσουν το μακρύ ταξίδι για να παραλάβουν τα παιδιά τους και να τα φέρουν πίσω.

Μια γιαγιά που επρόκειτο να επανενωθεί με δύο από τα εγγόνια της πέθανε ξαφνικά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και τα παιδιά αναγκάστηκαν να παραμείνουν στη Ρωσία, δήλωσε ο Κουλέμπα, πρώην επίτροπος της Ουκρανίας για τα δικαιώματα των παιδιών, σε ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο.

Ο Κουλέμπα δήλωσε ότι όλα τα παιδιά που επέστρεψαν στην Ουκρανία από το Save Ukraine είχαν δηλώσει ότι κανείς στη Ρωσία δεν προσπαθούσε να βρει τους γονείς τους στην Ουκρανία.

“Υπήρχαν παιδιά που άλλαξαν πέντε φορές την τοποθεσία τους μέσα σε πέντε μήνες, κάποια παιδιά λένε ότι ζούσαν με αρουραίους και κατσαρίδες”, είπε. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε αυτό που οι Ρώσοι αποκαλούσαν διαμονή σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις από κατεχόμενα τμήματα των περιοχών Χάρκοβο και Χερσώνα της Ουκρανίας, είπε ο Κουλέμπα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Τρία παιδιά -δύο αγόρια και ένα κορίτσι- ήταν παρόντα στην ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης στο Κίεβο. Η Save Ukraine δήλωσε ότι είχαν επιστραφεί στην Ουκρανία σε προηγούμενη αποστολή διάσωσης τον περασμένο μήνα, η οποία επέστρεψε συνολικά 18 παιδιά.

Τα τρία παιδιά δήλωσαν ότι είχαν χωριστεί από τους γονείς τους, οι οποίοι πιέστηκαν από τις ρωσικές αρχές να στείλουν τα παιδιά τους σε ρωσικές θερινές κατασκηνώσεις για δύο εβδομάδες, από τα κατεχόμενα τμήματα των περιοχών Χερσώνα και Χάρκοβο.

Τα παιδιά κατά την ενημέρωση είπαν ότι αναγκάστηκαν να παραμείνουν στα θερινά στρατόπεδα για τέσσερις έως έξι μήνες και μετακινούνταν από το ένα μέρος στο άλλο κατά τη διάρκεια της παραμονής τους.

“Μας μεταχειρίστηκαν σαν ζώα. Μας έκλεισαν σε ξεχωριστό κτίριο”, δήλωσε ο Βιτάλι, ένα παιδί από την περιοχή Χερσώνα, η ηλικία του οποίου δεν ήταν σαφής. Πρόσθεσε ότι τους είπαν ότι οι γονείς τους δεν τους ήθελαν πλέον.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε τον περασμένο μήνα ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και την Επίτροπο της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, κατηγορώντας τους για απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία.

Η Μόσχα δεν έχει αποκρύψει ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου έχει φέρει χιλιάδες παιδιά από την Ουκρανία στη Ρωσία από κατεχόμενες περιοχές, αλλά το παρουσιάζει ως ανθρωπιστική εκστρατεία για την προστασία των ορφανών και των παιδιών που εγκαταλείφθηκαν στη ζώνη των συγκρούσεων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα