Ουκρανία: Επιβράδυνση των μαχών λόγω χειμώνα “βλέπουν” οι ΗΠΑ

Ουκρανία: Επιβράδυνση των μαχών λόγω χειμώνα “βλέπουν” οι ΗΠΑ
Ουκρανικά πυρά κατά ρωσικών στόχων AP Photo/Bernat Armangue

Συνεχίζει τους βομβαρδισμούς η Ρωσία αφήνοντας εκατομμύρια αμάχους χωρίς νερό και ρεύμα, με τις ΗΠΑ να εκτιμούν ότι οι μάχες θα υποχωρήσουν και θα συνεχιστούν μετά; τον χειμώνα. Στη συγκομιδή περίπου 5,8 εκατ. τόνων ουκρανικών σιτηρών προχώρησε η Ρωσία σύμφωνα με τη NASA.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ αναμένουν επιβράδυνση των μαχών στην Ουκρανία τους αμέσως προσεχείς μήνες, ενώ δεν βλέπουν καμιά μείωση της βούλησης των Ουκρανών να πολεμήσουν, παρά τα πλήγματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και σε άλλες υποδομές κρίσιμες για τον χειμώνα, δήλωσε χθες Σάββατο η διευθύντριά τους (Director of National Intelligence, DNI), η Αβρίλ Χέινς.

«Παρατηρούμε ήδη ενός είδους μείωση του ρυθμού της σύρραξης (…) κι αναμένουμε πως μάλλον θα συνεχίσουμε να βλέπουμε το ίδιο πράγμα τους επόμενους μήνες», είπε η κυρία Χέινς, η οποία εκφράστηκε στο Reagan National Defense Forum που διεξήχθη στην Καλιφόρνια.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα επιδιώξουν να ανεφοδιαστούν, να επανεξοπλιστούν και να προετοιμαστούν για να αντεπιτεθούν μετά τον χειμώνα, αλλά μένει να φανεί το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, επισήμανε η κυρία Χέινς.

«Στην πραγματικότητα, αντιμετωπίζουμε μάλλον με σκεπτικισμό το εάν και κατά πόσον θα είναι, ή δεν θα είναι, έτοιμοι οι Ρώσοι να προχωρήσουν σε αυτή (την αντεπίθεση). Είμαι πιο αισιόδοξη για τους Ουκρανούς σε αυτό το χρονικό πλαίσιο», είπε.

Ερωτηθείσα για τα συνεχιζόμενα ρωσικά πλήγματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και άλλες πολιτικές υποδομές, η DNI Χέινς έκρινε ότι σκοπός της Μόσχας εν μέρει είναι να τσακίσει τη θέληση των Ουκρανών να πολεμήσουν και πρόσθεσε «νομίζω πως δεν έχουμε καμιά ένδειξη» πως συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Συμπλήρωσε ότι η Ρωσία μοιάζει να έχει σκοπό να μειώσει τη δυνατότητα της Ουκρανίας να συνεχίσει τον πόλεμο, αναγνωρίζοντας πως η ουκρανική οικονομία δέχεται βαρύ χτύπημα.

Η τακτική «μπορεί εν καιρώ, προφανώς, να έχει αντίκτυπο. Το πόσο μεγάλο αντίκτυπο θα εξαρτηθεί από το πόσα θα καταστρέψουν, τι είναι ικανοί να κάνουν, την ανθεκτικότητα των υποδομών κρίσιμης σημασίας, τη δική μας δυνατότητα να τους βοηθήσουμε (σ.σ. τους Ουκρανούς) να την υπερασπιστούν».

«Η ουκρανική οικονομία υποφέρει πολύ (…) και προφανώς τα πλήγματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης θα έχουν επίσης αντίκτυπο» στη δραστηριότητα, συνόψισε.

Σύμφωνα με την επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «εξεπλάγη» που ο στρατός του δεν έχει καταφέρει περισσότερα. «Νομίζω πως κατανοεί καλύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο (ρωσικός) στρατός. Όμως δεν είναι ακόμα σαφές αν έχει την πλήρη εικόνα του πόσο μεγάλες είναι οι προκλήσεις (…). Βλέπουμε ελλείψεις πυρομαχικών, χαμηλό ηθικό, προβλήματα ανεφοδιασμού, επιμελητείας, μια ολόκληρη σειρά ζητημάτων που αντιμετωπίζει», ανέλυσε.

Εξαντλεί τα αποθέματά του ο ρωσικός στρατός

Πάντα από τη σκοπιά της κυρίας Χέινς, οι πολιτικοί στόχοι του κ. Πούτιν στην Ουκρανία δεν έχουν αλλάξει, όμως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν πως μπορεί να μειώσει τις προσδοκίες βραχυπρόθεσμα, «προσωρινά», με το σκεπτικό πως «θα επανέλθει αργότερα».

Κατά την άποψη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο ρωσικός στρατός εξαντλεί τα αποθέματά του, ειδικά σε πυρομαχικά, «μάλλον γρήγορα». Αυτό «είναι αληθινά αξοσημείωτο» και «η αίσθησή μας είναι πως δεν είναι σε θέση να αναπληρώσει, με βάση τις εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες, αυτά που καταναλώνει σε αυτό το στάδιο».

Γι’ αυτό, συνέχισε, «τους βλέπετε (σ.σ. τους Ρώσους) να πηγαίνουν σε άλλες χώρες για να εξασφαλίσουν πυρομαχικά (…) έχουμε επισημάνει πως τα πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας εξαντλούνται πολύ γρηγορότερα».

Η DNI Χέινς επανέλαβε πως οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει «κάποια κινητικότητα» στον ανεφοδιασμό με πυρομαχικά από τη Βόρεια Κορέα, αλλά «δεν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει διαψεύσει τις δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων κατά τις οποίες προμηθεύει με πυρομαχικά, ιδίως με οβίδες για το βαρύ πυροβολικό της, τη Ρωσία.

Η κυρία Χέινς επέμεινε εξάλλου στο ότι το Ιράν προμηθεύει τη Ρωσία με UAVs, προσθέτοντας πως η Μόσχα εξετάζει τι άλλα πυρομαχικά ακριβείας θα μπορούσε να παραλάβει από την Τεχεράνη, κάτι «πολύ ανησυχητικό», όπως επισήμανε.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συμπληρώσει δέκα μήνες τον Δεκέμβριο.

NASA: Η Ρωσία προχώρησε στη συγκομιδή περίπου 5,8 εκατ. τόνων ουκρανικών σιτηρών

Η Ρωσία προχώρησε στη συγκομιδή ουκρανικών σιτηρών αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ φέτος, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία διαστήματος, τη NASA.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της υπηρεσίας για τη διατροφική ασφάλεια και τη γεωργία, το NASA Harvest, έγινε σοδειά 5,8 εκατ. τόνων σιτηρών σε ουκρανικά χωράφια «που δεν βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο».

Η έρευνα της υπηρεσίας, σε συνεργασία με διάφορους εταίρους της, βασίστηκε σε εικόνες από δορυφόρους και μοντελοποίηση.

Συνολικά, η σοδειά από την ουκρανική επικράτεια φέτος ήταν περίπου 26,6 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από ό,τι προβλεπόταν, σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Αν και η σοδειά αυτή είναι μικρότερη από αυτή του 2021, που ήταν 33 εκατ. τόνοι και αποτελούσε ρεκόρ, βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, που ήταν 27,9 εκατομμύρια τόνοι.

Όμως η Ουκρανία δεν έχει πρόσβαση στο 22% της ποσότητας αυτής, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, εξαιτίας της εισβολής του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου και του συνεχιζόμενου πολέμου.

Η συγκομιδή της σποράς του περασμένου χειμώνα έφθασε το 88% στις περιοχές που δεν ελέγχονται από την ουκρανική κυβέρνηση, πάντα σύμφωνα με τη NASA. Τα χωράφια όπου δεν έγινε συγκομιδή βρίσκεται κυρίως κατά μήκος των μετώπων.

“Ο Πούτιν δεν επιθυμεί ειρηνευτικές συνομιλίες”

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι ειλικρινής όταν λέει ότι επιθυμεί ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, ενώ πηγαίνει τον πόλεμο σε νέο επίπεδο «βαρβαρότητας» προσπαθώντας να στερήσει το ηλεκτρικό ρεύμα από τους αμάχους, κατήγγειλε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.

Η Νούλαντ συναντήθηκε χθες Σάββατο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλους ανώτερους Ουκρανούς αξιωματούχους στο Κίεβο για να δείξει τη στήριξη της Ουάσινγκτον προς τη χώρα, την ώρα που η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.

«Η διπλωματία είναι προφανώς στόχος όλων, αλλά θα πρέπει να έχεις απέναντί σου έναν πρόθυμο εταίρο», δήλωσε η Αμερικανίδα υφυπουργός στους δημοσιογράφους. «Και είναι απολύτως ξεκάθαρο, είτε από τις επιθέσεις εναντίον της ενέργειας, είτε από τη ρητορική του Κρεμλίνου και τη γενικότερη στάση, ότι ο Πούτιν δεν είναι ειλικρινής ούτε έτοιμος για αυτό», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τον Πούτιν, εφόσον ο Ρώσος πρόεδρος ενδιαφέρεται να τερματίσει τον πόλεμο. Όμως το Κρεμλίνο απάντησε ότι η Δύση θα πρέπει να αναγνωρίσει την προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Αυτή η αντίδραση της Ρωσίας, σύμφωνα με τη Νούλαντ, δείχνει «πόσο σοβαρή είναι».

Διαρκείς βομβαρδισμοί στόχων ενέργειας

Ο ρωσικός στρατός εξαπολύει σφοδρές επιθέσεις εναντίον των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας από τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές το δίκτυο ηλεκτροδότησης, αφήνοντας εκατομμύρια πολίτες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση.

«Ο Πούτιν έχει πάει αυτόν τον πόλεμο σε ένα νέο επίπεδο βαρβαρότητας, μεταφέροντάς τον σε κάθε ουκρανικό σπίτι καθώς προσπαθεί να κόψει τα φώτα και το νερό και να πετύχει ό,τι δεν κατάφερε στο πεδίο της μάχης», τόνισε η Νούλαντ.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα έσπευσε να απαντήσει στις κατηγορίες αυτές.

«Δεν μπορεί η Νούλαντ να κάνει μαθήματα στον κόσμο. Μόνο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ από κοινού έχουν καταστρέψει περισσότερες ενεργειακές υποδομές από όσες κατέστρεψαν οι ΗΠΑ μόνες τους», έγραψε η Ζαχάροβα στον λογαριασμό της στο Telegram, αναφερόμενη στις επιθέσεις του 1999 στη Σερβία.

Κατά τις επιθέσεις αυτές πολεμικά αεροσκάφη προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στο ενεργειακό δίκτυο της Σερβίας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε περισσότερο από το 70% της περιοχής, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.

Η Νούλαντ συναντήθηκε και με τον Αντρίι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, ο οποίος την ευχαρίστησε για τα δισεκατομμύρια βοήθειας που έχει προσφέρει η Ουάσινγκτον στη χώρα του.

«Η νίκη της Ουκρανίας, για την οποία είμαι βέβαιος, θα είναι κοινή μας νίκη», δήλωσε ο Γερμάκ στη Νούλαντ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα