Ουκρανία: “Φορτίστε τα πάντα, εφοδιαστείτε με κουβέρτες και νερό”

Ουκρανία: “Φορτίστε τα πάντα, εφοδιαστείτε με κουβέρτες και νερό”
Ουκρανοί σε σταθμό του Κιέβου που χρησιμοποιείται ως καταφύγιο. ASSOCIATED PRESS

Με πολύωρα μπλακ άουτ προειδοποιούν οι αρχές τους Ουκρανούς μετά τα τα ρωσικά χτυπήματα σε εγκαταστάσεις ενέργειας. Συνεχίζεται το σφυροκόπημα.

Να φορτίσουν τις συσκευές τους μέχρι τις 07.00 ζήτησε από τους Ουκρανούς η εθνική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας λόγω των διακοπών ρεύματος που προκαλούνται καθημερινά από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Την Τετάρτη χτυπήθηκαν εργοστάσια ενέργειας και ο πάροχος δικτύου Ukrenergo προειδοποίησε πως η χώρα θα επηρεαστεί από εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τα μπλακ άουτ, η Ukrenergo έχει απευθύνει έκκληση στους Ουκρανούς να εφοδιαστούν με νερό και να διασφαλίσουν ότι έχουν «ζεστές κάλτσες και κουβέρτες».

Προέτρεψε επίσης τους πολίτες να φορτισουν τηλέφωνα, power banks, φακούς και μπαταρίες. Οι διακοπές αναμένεται να σημειωθούν “σε όλη την Ουκρανία από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ” σύμφωνα με τον πάροχο που συμβούλεψε τους πολίτες να ελέγξουν τους ιστότοπους των περιφερειακών παρόχων δικτύου για να δουν πού και πότε ακριβώς.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν να χρησιμοποιούν φούρνους μικροκυμάτων, κλιματιστικά, ηλεκτρικές χύτρες ή καλοριφέρ.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το 30% των ουκρανικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καταστράφηκε από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Σύμφωνα με την Ukrenergo υπήρξαν περισσότερες επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας τις τελευταίες 10 ημέρες από ό,τι σε ολόκληρη την προηγούμενη περίοδο από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Σποραδικές διακοπές ρεύματος έχουν ήδη επηρεάσει τμήματα της πρωτεύουσας Κιέβου, αναφέρει το Reuters και πολλές από τις περιοχές της Ουκρανίας . Οι ρωσικοί πύραυλοι έχουν καταστρέψει τις υποδομές σε όλη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πόλεων όπως το Lviv στα δυτικά – πολύ μακριά από τις μάχες.

Ζαπορίζια. ASSOCIATED PRESS

Το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ετοιμάζει έναν «μαζικό εκτοπισμό» των κατοίκων των περιοχών που πρόσφατα προσάρτησε και τη στρατολόγηση Ουκρανών πολιτών στον ρωσικό στρατό.

Στο διάγγελμά του χθες Τετάρτη το βράδυ ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν χθες 21 ιρανικά drones, δέκα από τα οποία κατευθύνονταν προς το Κίεβο. «Δυστυχώς υπήρξαν πλήγματα και νέες ζημιές σε κρίσιμες υποδομές», πρόσθεσε.

«Προετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας», διαβεβαίωσε ο Ζελένσκι. «Αναμένουμε ότι ο ρωσικός τρόμος θα κατευθύνεται εναντίον των ενεργειακών υποδομών μέχρι, με τη βοήθεια των εταίρων μας, να είμαστε σε θέση να καταστρέφουμε το 100% των πυραύλων και των drones», πρόσθεσε.

Η ΕΕ προετοιμάζει κυρώσεις εναντίον του Ιράν, το οποίο κατηγορεί ότι παρέχει στη Ρωσία drone για να πλήττει την Ουκρανία. Και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε επί δύο ώρες κεκλεισμένων των θυρών χθες για το θέμα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα