Ουκρανία: Η μεγαλύτερη επίθεση της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου
Διαβάζεται σε 6'Η Ρωσία εξαπολύει “μία από τις μεγαλύτερες” αεροπορικές επιθέσεις σε πόλεις και δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ουκρανία, θέτοντας σε επιφυλακή το Κίεβο κι άλλες περιοχές. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν.
- 26 Αυγούστου 2024 21:20
Μαζική επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο τις ενεργειακές υποδομές σε ολόκληρη την Ουκρανία εξαπέλυσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας, ξημερώματα Δευτέρας, με τη Μόσχα να επιβεβαιώνει τα χτυπήματα, που όπως είπε, προκάλεσαν διακοπή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και στη σιδηροδρομική μεταφορά όπλων και πυρομαχικών στη γραμμή του μετώπου.
Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι η Ρωσία εξαπέλυσε περισσότερους από 100 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της Ουκρανίας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον έξι ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, ενώ έπληξε ενεργειακές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι εκτόξευσε πυραύλους από αέρος και θαλάσσης οι οποίοι έπληξαν υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας σε εννέα περιφέρειες της Ουκρανίας και σταθμούς συμπίεσης αερίου σε τρεις περιφέρειες.
“Σήμερα το πρωί οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας πραγματοποίησαν μαζική επίθεση με όπλα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς από αέρος και θαλάσσης, καθώς και με επιχειρησιακή και τακτική αεροπορία και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεων ενεργειακών υποδομών που υποστηρίζουν το έργο του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος της Ουκρανίας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.
Σε μια προφανή αναφορά σε αεροσκάφη F-16 που προμηθεύτηκε η Ουκρανία από τη Δύση, το υπουργείο αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι η Ρωσία έπληξε επίσης εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρομαχικών αεροσκαφών που μεταφέρθηκαν στο Κίεβο από δυτικές χώρες σε δύο αεροδρόμια.
“Όλοι οι καθορισμένοι στόχοι επλήγησαν, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και η μεταφορά -σιδηροδρομικώς- όπλων και πυρομαχικών στη γραμμή επαφής”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ζελένσκι: Μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου
Για “μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις” σε περισσότερα από δυόμισι χρόνια πολέμου έκανε λόγο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέροντας πως για την επίθεση χρησιμοποιήθηκαν “περισσότεροι από 100 πύραυλοι διαφόρων τύπων και περίπου 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed”.
Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας δήλωσε ότι εντόπισε δεκάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο σχεδόν όλες τις περιοχές της χώρας, από τις ανατολικές μετωπικές περιοχές του Χάρκοβο και του Ντνίπρο μέχρι τη νότια πόλη-λιμάνι της Οδησσού, καθώς και την πρωτεύουσα Κίεβο.
“Οι Ρώσοι τρομοκράτες έβαλαν για άλλη μια φορά στο στόχαστρο τις ενεργειακές υποδομές”, έγραψε τη Δευτέρα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ στο Telegram. Τουλάχιστον 15 περιοχές αποτέλεσαν στόχο ενός συνδυασμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πυραύλων κρουζ και υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal, δήλωσε επίσης.
Ποιες υποδομές ενέργειας υπέστησαν ζημιές;
Τα χτυπήματα με στόχο τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές αποτελούν μέρος της στρατηγικής που ακολουθεί ο ρωσικός στρατός από τις αρχές αυτής της εισβολής πλήρους κλίμακας, με τους Ουκρανούς αξιωματούχους να αναφέρουν πως οι επιθέσεις είναι μια συντονισμένη προσπάθεια να καταστραφεί το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ενόψει των χειμερινών μηνών.
Κατά τον πρόεδρο Ζελένσκι, ο ενεργειακός τομέας της χώρας έχει υποστεί “μεγάλη ζημιά”, με χτυπήματα σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν αναφερθεί σε 10 περιοχές σε όλη την Ουκρανία, από το Ρίβνε και το Βολίν στα βορειοδυτικά έως τη Ζαπορίζια στα νοτιοανατολικά.
Οι αρχές της πρωτεύουσας λένε ότι στο στόχαστρο βρέθηκαν υποδομές ενέργειας και νερού, συμπεριλαμβανομένου ενός υδροηλεκτρικού σταθμού στην περιοχή του Κιέβου, όπου καταστράφηκε ένα φράγμα. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίζεται ότι επλήγησαν υποσταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας σε εννέα ουκρανικές περιοχές και σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου σε τρεις περιοχές.
Ο διαχειριστής του εθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας αναγκάστηκε να προβεί σε διακοπές ρεύματος έκτακτης ανάγκης για να διατηρήσει το σύστημα σε λειτουργία, ενώ ακόμα και η γειτονική Μολδαβία, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της οποίας συνδέεται με το δίκτυο της Ουκρανίας, ανέφερε μικρές διαταραχές στο δίκτυό της.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες μετατρέπονται σε “όπλο πολέμου”
Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, η Ρωσία έχει επανειλημμένα στοχεύσει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, προσπαθώντας να βυθίσει τους πολίτες της στο σκοτάδι και να χρησιμοποιήσει τις πολικές θερμοκρασίες του χειμώνα ως όπλο πολέμου. Μετά την επίθεση της Δευτέρας, ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Χέρμαν Χαλουστσένκο δήλωσε ότι “ο ενεργειακός τομέας βρίσκεται στο στόχαστρο” και ότι διερευνάται η έκταση της ζημιάς.
Πολλές περιοχές του Κιέβου είχαν βυθιστεί στο σκοτάδι τα ξημερώματα της Δευτέρας, με τους κατοίκους να λένε ότι οι διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν αφού άκουσαν αρκετές δυνατές εκρήξεις.
“Δεν υπάρχει πουθενά να πάμε και να κρυφτούμε”, δήλωσε η 35χρονη Katerina στο CNN τη Δευτέρα. Η ίδια είχε πρόσφατα εγκαταλείψει την πόλη με το παιδί της για να αποφύγει τους βομβαρδισμούς και τώρα ζει χωρίς ρεύμα και νερό στα περίχωρα της πρωτεύουσας.
“Οι εκρήξεις ήταν τόσο ισχυρές που ολόκληρο το σπίτι έτρεμε. Μετά από τέσσερις ή πέντε εκρήξεις, ο σύζυγός μου και εγώ αποφασίσαμε να ξυπνήσουμε το μωρό και να βγούμε έξω. Δεδομένου ότι το σπίτι δεν ήταν καινούργιο και δεν υπήρχε καταφύγιο ή κελάρι για να κρυφτούμε, δεν ήταν ασφαλές να μείνουμε μέσα, λόγω των θραυσμάτων από τα τζάμια”, είπε.
Η Anna, η οποία ζει στη δεξιά όχθη του Κιέβου, ξύπνησε από τον συναγερμό αεροπορικής επιδρομής που ήχησε και ακολουθήθηκε από εκρήξεις.
“Ο κύριος όγκος των πυραύλων καταρρίφθηκε στην περιοχή, αλλά ακόμη και από εκεί άκουγα τους ήχους των εκρήξεων. Οι φίλοι μου από άλλα μέρη της πόλης έγραψαν ότι τους κόπηκε το ρεύμα και το νερό”, είπε.
Στο σταθμό του μετρό του Κιέβου, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου ως καταφύγιο, οι κάτοικοι δήλωσαν στο CNN ότι ξύπνησαν έντρομοι από τον ήχο των σειρήνων.
“Ξύπνησα από τις εκρήξεις και αμέσως ήρθα στο μετρό”, δήλωσε ο 18χρονος Dmytro στο CNN. “Ήταν τρομακτικό να ακούω τον ήχο των εκρήξεων. Το Κίεβο δεν έχει βομβαρδιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα”.