Ουκρανία: Η Ρωσία μειώνει σταδιακά το προσωπικό στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ουκρανία: Η Ρωσία μειώνει σταδιακά το προσωπικό στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στην Ουκρανία AP

Χωρίς να διευκριστεί η αιτία, η Ρωσία προχωράει σε μειώση του προσωπικού στον κατεχόμενο πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας.

Σε σταδιακή μείωση του προσωπικού στον κατεχόμενο, από τον Μάρτιο του 2022, πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια προχωράει η Ρωσία, σύμφωνα με διαπιστώση της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ουκρανίας. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται προς το παρόν η αιτία για την οποία μερικοί έχουν εγκαταλείψει τον σταθμό, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από τη μεριά της η Ρωσία δεν έχει προβεί σε κάποιο σχολιασμό.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης στον σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη. Αν τελικά η επίθεση πραγματοποιηθεί, θα οδηγήσει σε έκλυση ραδιενέργειας. Παρόλα αυτά, η Ρωσία αρνείται την κατηγορία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το προσωπικό κατοχής εγκαταλείπει σταδιακά την έκταση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια“, ανέφερε στο Telegram η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών του υπουργείου Αμυνας της Ουκρανίας (GUR).

Τρεις εργαζόμενοι της Rosatom είναι μέσα σε αυτούς που έφυγαν πρώτοι από τον σταθμό, οι οποίοι ήταν “επιφορτισμένοι με τις ρωσικές δραστηριότητες”, όπως σημειώνει η GUR.

Ακόμα, Ουκρανοί υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν υπογράψει συμβόλαιο με την Rosatom, έλαβαν συστάσεις για να αποχωρήσουν από το μέρος.

Το προσωπικό έχει διορία να φύγει έως τις 5 Ιουλίου, με ιδανική κατεύθυνση την χερσόνησο της Κριμαίας.

Όπως ενημερώνει η GUR, οι στρατιωτικές περιπολίες σταδιακά έχουν μειωθεί στην μεγάλη έκταση που περιτριγυρίζει τον πυρηνικό σταθμό και στην κοντινή πόλη Ενερχοντάρ. Το προσωπικό από την άλλη, το οποίο δεν έχει αποχωρήσει από τον σταθμό της Ζαπορίζια, δήλωσε ότι “σε περίπτωση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης”, την ευθύνη θα την έχει η Ουκρανία.

Η Ουκρανία πραγματοποιήσε ασκήσεις αντιμετώπισης πυρηνικής καταστροφής στην περιοχή του σταθμού.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα