Ουκρανία: Υπεγράφη αμφιλεγόμενος νόμος για την επιστράτευση – 37.000 αγνοούμενοι σε 2 χρόνια πολέμου

Διαβάζεται σε 4'
Ουκρανοί στρατιώτες
Ουκρανοί στρατιώτες AP Photo/Alex Babenko

Ο Ζελένσκι υπέγραψε αμφιλεγόμενο νόμο για την επιστράτευση, που δεν προβλέπει προθεσμία αποστράτευσης. Τουλάχιστον 37.000 οι αγνοούμενοι από την αρχή της ρωσικής εισβολής.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επικύρωσε χθες Τρίτη (16/04) νόμο για την επιστράτευση περισσότερων ανδρών απέναντι στη ρωσική εισβολή, αμφιλεγόμενο κείμενο, καθώς δεν προβλέπει προθεσμία αποστράτευσης για τους επίστρατους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ουκρανικού κοινοβουλίου (Ράντα), το κείμενο υποβλήθηκε χθες στον πρόεδρο ο οποίος στη συνέχεια το υπέγραψε.

Η Ουκρανία, αντιμέτωπη με έλλειψη εθελοντών, επεξεργαζόταν το κείμενο αυτό για μήνες, με αντιπαραθέσεις έπειτα από δύο και πλέον χρόνια πολέμου κατά του Ρώσου εισβολέα.

Στις 11 Απριλίου, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο με 283 ψήφους υπέρ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αυτό το κείμενο, το οποίο αυξάνει τις κυρώσεις για τους ανυπότακτους, προκάλεσε σκάνδαλο λόγω της διαγραφής την τελευταία στιγμή ρήτρας που προέβλεπε την αποστράτευση στρατιωτών που έχουν υπηρετήσει 36 μήνες, σκληρό πλήγμα για στρατιώτες που πολεμούν στο μέτωπο τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια.

Οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι το θέμα της αποστράτευσης θα ρυθμιστεί με χωριστό νόμο, αλλά δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την προετοιμασία και την έγκρισή του.

Ο ουκρανικός στρατός, αποδυναμωμένος μετά την αποτυχημένη αντεπίθεση το καλοκαίρι του 2023 και με τη δυτική βοήθεια να εξαντλείται, προσπαθεί να αποκρούσει ρωσικές επιθέσεις σε πολλά σημεία του μετώπου.

Για τον λόγο αυτό χρειάζεται άνδρες και πυρομαχικά. Καθώς δυσκολεύεται να βρει εθελοντές, το Κίεβο διεύρυνε την επιστράτευση μειώνοντας την ηλικία όσων καλούνται να παρουσιαστούν στον στρατό από τα 27 στα 25 έτη.

Στο εξής, οι κυρώσεις για όσους επιχειρούν να ξεφύγουν από την επιστράτευση θα είναι αυστηρότερες. Ο νόμος διευκολύνει επίσης τις διαδικασίες στράτευσης δημιουργώντας ειδικό ψηφιακό σύστημα.

Η Ουκρανία παραδέχτηκε την Κυριακή (14/04) ότι η κατάσταση είναι “τεταμένη” στα ανατολικά σύνορά της, όπου ο ρωσικός στρατός “με αριθμητική υπεροχή” πιέζει ολοένα και περισσότερο για να καταλάβει τη στρατηγική τοποθεσία Τσάσιβ Γιαρ, απέναντι σε ουκρανικές δυνάμεις με λιγοστά αποθέματα πυρομαχικών. Η Τσάσιβ Γιαρ βρίσκεται 20 χλμ. δυτικά της Μπαχμούτ.

Ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού στρατηγός Ολεκσάντρ Σίρσκι, δήλωσε στην αρχή της εβδομάδας ότι η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο έχει “επιδεινωθεί”.

Τουλάχιστον 37.000 οι αγνοούμενοι μετά από 2 χρόνια ρωσικής εισβολής

Η Ουκρανία ανακοίνωσε χθες Τρίτη (16/04) ότι έχει ταυτοποιήσει σχεδόν 37.000 αμάχους και στρατιώτες που αγνοούνται από την αρχή της ρωσικής εισβολής, αριθμό ελλιπή λόγω κυρίως της κατοχής από τη Μόσχα σχεδόν του 20% της εθνικής επικράτειας.

“Σχεδόν 37.000 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι: παιδιά, άμαχοι και στρατιώτες”, ανέφερε μέσω Facebook ο επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας Ντμίτρο Λούμπινετς, δημοσιοποιώντας νεότερο απολογισμό, καθώς το Κίεβο υπολόγιζε στα τέλη Φεβρουαρίου πως 31.000 στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο.

“Οι αριθμοί αυτοί μπορεί να είναι πολύ υψηλότεροι”, υπογράμμισε ωστόσο, καθώς η απογραφή είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Μετά τη ρωσική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου 2022, έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, άμαχοι και στρατιώτες, αλλά δεν υπάρχει συνολικός απολογισμός από αξιόπιστη πηγή.

Οι διαδικασίες για την ταυτοποίηση νεκρών ή αγνοουμένων συχνά διαρκούν μήνες.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωνε στα τέλη Φεβρουαρίου ότι 31.000 στρατιώτες σκοτώθηκαν τα δύο χρόνια του πολέμου, μια από τις σπάνιες φορές που η Ουκρανία έδωσε επίσημο απολογισμό πεσόντων.

Ο ρωσικός στρατός πολύ σπάνια ανακοινώνει τις στρατιωτικές του απώλειες και αυτοί οι αριθμοί θεωρείται ότι είναι σε μεγάλο βαθμό χαμηλότεροι από τους πραγματικούς.

Ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων είναι επίσης άγνωστος γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμη αξιόπιστη πληροφόρηση σε σχέση με τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία από την έναρξη της εισβολής, η οποία οδήγησε στην καταστροφή πόλεων και χωριών.

Η περίπτωση της Μαριούπολης, που πολιορκήθηκε την άνοιξη του 2022 από τις ρωσικές δυνάμεις και πλέον είναι κατεχόμενο έδαφος, είναι εμβληματική. Σύμφωνα με το Κίεβο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν εκεί και θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια ή σε ομαδικούς τάφους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ντμίτρο Λούμπινετς, “σχεδόν 1.700” Ουκρανοί “κρατούνται παράνομα” από τη Ρωσία.

Τέλος, το Κίεβο υπολογίζει ότι τουλάχιστον 20.000 παιδιά έχουν εκτοπιστεί από την Ουκρανία στη Ρωσία από τα κατεχόμενα εδάφη τα δύο αυτά χρόνια.

Σύμφωνα με το Κίεβο, λίγο λιγότερα από 400 έχουν επαναπατριστεί από τις ουκρανικές αρχές επί του παρόντος.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης την άνοιξη του 2023 κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της επιτρόπου για τα δικαιώματα των παιδιών στη Ρωσία Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα για τον ρόλο τους στον “εκτοπισμό” παιδιών από την Ουκρανία προς τη Ρωσία. Το Κρεμλίνο απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα