Ουκρανία: Ο άλλος “πόλεμος” για την παγκόσμια κοινότητα
Αλλεπάλληλα τα “καμπανάκια” από ειδικούς για τις καταστροφικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην παγκόσμια αγορά τροφίμων και τις τιμές τους.
- 01 Μαΐου 2022 20:19
Μεγάλο τίμημα θα κληθεί να πληρώσει το επόμενο διάστημα η παγκόσμια κοινότητα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό περιλαμβάνει ελλείψεις τροφίμων και λιπασμάτων παγκοσμίως, που θα επηρεάσουν τις τιμές για τους καταναλωτές και τους αγρότες ακόμα περισσότερο, σύμφωνα με την Σαμάνθα Πάουερ, διαχειρίστρια του Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ.
“Είναι απλώς άλλο ένα καταστροφικό αποτέλεσμα της απρόκλητης εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία”, είπε η Πάουερ κατά την παρουσία της την Κυριακή (01/05) στην εκπομπή του Τζορτζ Στεφανόπουλος στο ABC.
Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 34% σε σύγκριση με την αντίστοιχη εποχή πέρυσι, είπε η Πάουερ, κάτι που οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στα τεκταινόμενα στην Ουκρανία.
Πριν λίγες μέρες ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής στην Ουκρανία ενός επιπλέον πακέτου βοήθειας 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια εξ αυτών να διατίθενται για ανθρωπιστική βοήθεια και χρηματοδότηση επισιτιστικής ασφάλειας.
“Πήγαμε στο Κογκρέσο ζητώντας ουσιαστική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας…για να μπορέσουμε να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες”, είπε η Πάουερ. “Αλλά δραστηριοποιούμαστε επίσης, φυσικά, σε περισσότερες από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο… Συνεργαζόμαστε με αγρότες για να αυξήσουμε επίσης την παραγωγή τους, ώστε να υπάρχει στην πραγματικότητα περισσότερη προσφορά στην αγορά“.
“Αλλά χρειαζόμαστε πραγματικά αυτήν την οικονομική υποστήριξη από το Κογκρέσο για να μπορέσουμε να καλύψουμε επείγουσες ανάγκες σε τρόφιμα”, πρόσθεσε “έτσι δεν θα δούμε τις θανατηφόρες συνέπειες του πολέμου να επεκτείνονται στην Αφρική και πέρα από αυτήν”.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μαζικοί παραγωγοί σιταριού και δημητριακών. Η Πάουερ είπε ότι η Υποσαχάρια Αφρική και η Μέση Ανατολή ενδέχεται να βασίζουν σε ποσοστό άνω του 80% έως 90% των εισαγωγών σιταριού και δημητριακών στις χώρες αυτές.
Ελλείψεις και στα λιπάσματα
Όχι μόνο υπάρχουν ελλείψεις τροφίμων παγκοσμίως, αλλά υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη ζήτηση για λιπάσματα από τους αγρότες που θέλουν να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους.
“Οι ελλείψεις λιπασμάτων υφίστανται, επειδή η Ρωσία είναι ένας μεγάλος εξαγωγέας λιπασμάτων. Και παρόλο που τα λιπάσματα δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, λιγότερα λιπάσματα φεύγουν από τη Ρωσία“, δήλωσε η Πάουερ. “Ως αποτέλεσμα, εργαζόμαστε με χώρες για να σκεφτούμε φυσικές λύσεις όπως η κοπριά και το κομπόστ. Και αυτό μπορεί να επισπεύσει τις μεταβάσεις που θα ήταν προς το συμφέρον των αγροτών να πραγματοποιήσουν τελικά ούτως ή άλλως”.
Ερωτηθείσα από τον Ελληνοαμερικανό δημοσιογράφο αν όλη αυτή η κατάσταση είναι κάτι σαν παγκόσμιος πόλεμος, η Πάουερ απάντησε: “Σίγουρα από την άποψη των επιπτώσεων, δεν περιοριζόμαστε στη φρίκη που υφίσταται ο ουκρανικός λαός”.
Η Πάουερ απέρριψε την ιδέα ότι οι υψηλές τιμές των τροφίμων οφείλονται στις κυρώσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν στη Ρωσία, λέγοντας ότι είναι αποτέλεσμα της “απροθυμίας της Ρωσίας να έρθει τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.
“Αυτό είναι που προκαλεί αυτές τις διαδοχικές επιπτώσεις”, είπε, “θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις επιπτώσεις, αλλά συνεχίζουμε να διασφαλίζουμε ότι αυτή η πίεση ασκείται στη Ρωσική Ομοσπονδία μέσω οικονομικών κυρώσεων και μέσω της βοήθειας για την ασφάλεια, ώστε τελικά να διαπραγματευτεί ειρήνη”.
Η Πάουερ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, είπε ότι οι Ευρωπαίοι γείτονες της Ουκρανίας διαχειρίζονται την εισροή Ουκρανών προσφύγων “εξαιρετικά καλά” και η δεινή κατάσταση εντός των συνόρων της Ουκρανίας είναι το πιο σημαντικό όλων.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις