Ουκρανία: Οι άμαχοι του Αζοφστάλ που κατάφεραν “να δουν ξανά το φως του ήλιου”

Ουκρανία: Οι άμαχοι του Αζοφστάλ που κατάφεραν “να δουν ξανά το φως του ήλιου”
Απομάκρυνση αμάχων από το εργοστάσιο Αζοφστάλ AP

Όντας εγκλωβισμένοι για πολλές ημέρες κάτω από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Αζοφστάλ, υπό την απειλή των ρωσικών βομβαρδισμών, κατάφεραν να απομακρυνθούν και οι περιγραφές των όσων έζησαν, συγκλονίζουν.

Σκυμμένη στο λαβύρινθο των αποθηκών, κάτω από τις εγκαταστάσεις του χαλυβουργείου Αζοφστάλ, η Natalia Usmanova ένιωσε την καρδιά της να σταματά καθώς οι ρωσικές βόμβες έπεφταν στη Μαριούπολη.

Η 37χρονη Natalia κατάφερε να μιλήσει για όσα έζησε αφού κατάφερε να απομακρυνθεί από το εργοστάσιο, όπου βρισκόταν εγκλωβισμένη για πολλές ημέρες και μετά από αρκετές αποτυχημένες επιχειρήσεις εκκένωσης των εγκαταστάσεων.

“Φοβόμουν ότι η αποθήκη δεν θα άντεχε”, είπε, περιγράφοντας τις στιγμές που βρισκόταν στο αυτοσχέδιο καταφύγιο.

Απομάκρυνση αμάχων από το εργοστάσιο Αζοφστάλ AP

“Όταν το καταφύγιο άρχισε να τρέμει, ήμουν υστερική, ο σύζυγός μου μπορεί να το επιβεβαιώσει. Ήμουν τόσο ανήσυχη ότι το καταφύγιο θα κατέρρεε”, περιγράφει στον Guardian.

“Δεν είδαμε τον ήλιο για τόσο καιρό”

Θυμήθηκε την έλλειψη οξυγόνου στα καταφύγια και τον φόβο που είχε κυριεύσει τις ζωές των ανθρώπων που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι εκεί κάτω.

“Δεν είδαμε τον ήλιο για τόσο καιρό”, ήταν τα λόγια με τα οποία μπορεί να αντιληφθεί κανείς τις καταστάσεις τις οποίες βίωσαν -και μερικοί εξακολουθούν να βιώνουν- που υπομένουν για πάνω από δύο μήνες τη ρωσική… μανία.

Η Natalia ήταν μεταξύ των αμάχων που εκκενώθηκαν από το εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, την πόλη που εξακολουθεί πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και εβδομάδες.

Είπε ότι αστειεύτηκε με τον σύζυγό της στη διαδρομή με το λεωφορείο, σε μια συνοδεία που συμφωνήθηκε από τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ότι δεν θα έπρεπε πλέον να πάνε στην τουαλέτα με δάδα.

“Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι περάσαμε… τον τρόμο”, είπε η Natalia, που είδε την πόλη της να “πέφτει” σαν τραπουλόχαρτα.

Απομάκρυνση αμάχων από το εργοστάσιο Αζοφστάλ AP

“Έζησα εκεί, δούλεψα εκεί όλη μου τη ζωή, αυτό που είδαμε εκεί ήταν απλώς τρομερό”.

Η απομάκρυνση των αμάχων… μια “σταγόνα στοκ ωκεανό”

Αν και η απομάκρυνση των αμάχων από το Αζοφστάλ σίγουρα χαρακτηρίζεται ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό και αισιόδοξο βήμα για την πορεία του πολέμου, πολλοί ωστόσο παραμένουν εγκλωβισμένοι. Και τα ρωσικά χτυπήματα δεν παύουν να σπέρνουν το θάνατο στην Ουκρανία.

Μόλις μια ημέρα μετά την αναχώρηση των λεωφορείων που μετέφεραν αμάχους από το εργοστάσιο, ξεκίνησε εκ νέου ο βομβαρδισμός του από τις ρωσικές δυνάμεις, τη στιγμή που άμαχοι και μαχητές παραμένουν παγιδευμένοι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα