Ουκρανία: Οι εκβιασμοί Πούτιν “σβήνουν” την ελπίδα αποκλιμάκωσης – Αμφιβολίες των ΗΠΑ για “σοβαρότητα” της Ρωσίας
"Τραβάει" περαιτέρω το σχοινί ο Πούτιν, με εκβιασμούς για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη, μόνο αν παραδώσουν τα όπλα οι ουκρανικές δυνάμεις. Ελπίδα από την απόσυρση δυνάμεων στο Κίεβο. Θολό το τοπίο των διαπραγματεύσεων.
- 29 Μαρτίου 2022 22:07
Χαραμάδα ελπίδας για το μέλλον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μετά τις αναφορές για απόσυρση ορισμένων ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο, μια πληροφορία που μετέφερε το SKY NEWS.
Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έκριναν την συγκεκριμένη ενέργεια ως μια σημαντική αλλαγή στρατηγικής εκ μέρους της ρωσικής πλευράς η οποία σύμφωνα με τους αξιωματούχους προήλθε από τη “συνειδητοποίηση ότι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει στο βορρά”.
Η κίνηση αυτή φέρεται να έρχεται ως αποτέλεσμα των συνομιλιών που προηγήθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη όπου μεταξύ άλλων η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περιορίζει “δραστικά” την στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ.
“Καθώς οι διαπραγματεύσεις επί συμφωνίας ουδετερότητας και μη πυρηνικού στάτους της Ουκρανίας εισέρχονται σε πρακτική διάσταση (…) αποφασίσθηκε, για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ο δραστικός περιορισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας με κατεύθυνση το Κίεβο και το Τσερνίχιβ” ανακοίνωσε στην Κωνσταντινούπολη ο Ρώσος υφυπουργός Αμυνας Αλεξάντρ Φόμιν.
Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι έκανε λόγο για “ουσιαστικές συνομιλίες”.
Κατά τη ρωσική πλευρά, η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και η Μόσχα έκανε δύο βήματα προσέγγισης προς το Κίεβο. Οι προτάσεις της Ουκρανίας, όπως τονίστηκε αρμοδίως, θα μεταφερθούν στον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Ρωσία, επίσης, αξίωσε από τους Ουκρανούς να πάρουν μέτρα για να σταματήσουν τα βασανιστήρια σε Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν δει σημάδια “πραγματικής σοβαρότητας” από τη Ρωσία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αμφιβάλλουν ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει με “πραγματική σοβαρότητα” τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μετά από την ανακοίνωση της προόδου στις συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη.
“Δεν έχω δει τίποτα που να υποδηλώνει ότι υπάρχει μια αληθινή κίνηση, επειδή δεν έχουμε δει σημάδια πραγματικής σοβαρότητας από τη Ρωσία”, τόνισε ο Μπλίνκεν σε μια συνέντευξη Τύπου κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Μαρόκο.
Πρόσθεσε ότι η Μόσχα πρέπει να τερματίσει τώρα τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και να αποσύρει τις δυνάμεις της.
Εκβιασμοί Πούτιν για ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη, μόνο αν οι Ουκρανοί καταθέσουν τα όπλα
Εκβιασμοί δίχως προηγούμενο από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, αυτό το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό, θα πρέπει να παραδοθούν ώστε να μπορέσει να φτάσει βοήθεια για τους αμάχους που βρίσκονται εκεί.
«Για να βρεθεί μια λύση για τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση σε αυτήν την πόλη, οι Ουκρανοί εθνικιστές μαχητές πρέπει να σταματήσουν την αντίσταση και να καταθέσουν τα όπλα» ανέφερε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.
Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία, τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν νωρίτερα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη αλλά και την απόφαση της Ρωσίας να απαιτήσει να πληρώνεται σε ρούβλια για το αέριο με το οποίο εφοδιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Μια ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη δεν είναι δυνατή «σε αυτή τη φάση», ανακοινώνει το Ελιζέ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.
ΗΠΑ: “Η Δύση θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία για την άμυνά της”
Ο Τζο Μπάιντεν και οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες με τους οποίους συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά, συμφώνησαν να συνεχίσουν με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Οι ηγέτες (των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας), δήλωσαν αποφασισμένοι να αυξήσουν το τίμημα που πληρώνει η Ρωσία για τη βάναυση επίθεσή της στην Ουκρανία καθώς και να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία για την άμυνά της» σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Σιεν Λουνγκ, ο Μπάιντεν είπε ότι αναμένει να δει αν η Ρωσία «θα κρατήσει τον λόγο της» σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στο Κίεβο και τη βόρεια Ουκρανία. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά όσα συμβαίνουν», πρόσθεσε.
Οι προϋποθέσεις της Ουκρανίας για να πει “ναι” στην ουδετερότητα
H oυδετερότητα είναι μία λέξη που ακούγεται ωραία στα αυτιά αλλά σε ό,τι αφορά την Ουκρανία τουλάχιστον ίσως να μην είναι αυτό που πραγματικά νομίζουμε.
Όταν πριν από λίγες ημέρες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλούσε θετικά για μία ενδεχόμενη ουδετερότητα της Ουκρανίας, σίγουρα δεν είχε στο μυαλό του το μοντέλο της Ελβετίας ας πούμε.
Και αυτό συμβαίνει επειδή για τους Ουκρανούς είναι πολύ νωπή η παραβίαση των συμφωνιών που υπογράφηκαν στην Βουδαπέστη το 1994 μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Τότε οι Ουκρανοί παρέδωσαν τα πυρηνικά όπλα που διέθεταν στους Ρώσους με αντάλλαγμα-υποτίθεται-την εγγύηση της εδαφικής τους ακεραιότητας.
Τη συμφωνία αυτή έσπασαν οι Ρώσοι με την κατάληψη της Κριμαίας το 2014 αλλά και την…κουρέλιασαν με τη γενικευμένη εισβολή του 2022. Μεταξύ του 1994 και του 2022 βέβαια μεσολάβησε η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, το φλερτ της Συμμαχίας με την Ουκρανία και οι ρώσικες διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Με το…κάζο, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, του 1994, οι Ουκρανοί έχουν στο μυαλό τους μόνο ένα τύπο ουδετερότητας: Αυτή που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τις εγγυήτριες δυνάμεις ότι θα επέμβουν στρατιωτικά σε περίπτωση απειλής κατά της χώρας. Ο,τι δηλαδή δεν συνέβη με την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, όταν οι χώρες του ΝΑΤΟ περιορίστηκαν στην αποστολή στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς απευθείας εμπλοκή στη σύγκρουση.
Ακόμα όμως και ένα τέτοιο σχέδιο, ο Ζελένσκι επιθυμεί να το περάσει από δημοψήφισμα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το CNN στο ουκρανικό σύνταγμα συμπεριλαμβάνεται ρητώς η φιλοδοξία της χώρας για είσοδο στο ΝΑΤΟ.
Το να απεμπολήσει η χώρα αυτή τη φιλοδοξία (γιατί αυτή προφανώς θα είναι η προϋπόθεση που θα θέσουν οι Ρώσοι) θα αποφασιστεί τελεσίδικα από τον ουκρανικό λαό. Το ερώτημα που μπαίνει εδώ είναι ποιες θα είναι οι αλλαγές στη σύνθεση του εκλογικού σώματος μετά τις πολεμικές εξελίξεις και με δεδομένο ότι διέφυγαν εκτός Ουκρανίας πάνω από 6εκ πολίτες μέχρι στιγμής.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις