Ουκρανία: Ομολόγησε την ενοχή του ο Ρώσος στρατιώτης στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου

Ουκρανία: Ομολόγησε την ενοχή του ο Ρώσος στρατιώτης στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου
Ο 21χρονος Ρώσος στρατιώτης AP

Με την παραδοχή της ενοχής του 21χρονου Ρώσου στρατιώτη "έκλεισε" η πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου. Αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη.

Ο 21χρονος Ρώσος στρατιώτης, ο πρώτος κατηγορούμενος στη δίκη για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής, ομολόγησε την ενοχή του για τη δολοφονία ενός άοπλου αμάχου.

Ο Vadim Shishimarin παραδέχτηκε ότι πυροβόλησε έναν 62χρονο άνδρα λίγες μέρες μετά την έναρξη της εισβολής. Η ποινή που αντιμετωπίζει, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, είναι ισόβια κάθειρξη.

Ο κρατούμενος μεταφέρθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου του Κιέβου με χειροπέδες, πλαισιωμένος από βαριά οπλισμένους φρουρούς. Έδειχνε νευρικός και κρατούσε το κεφάλι του σκυμμένο.

Μόλις λίγα μέτρα από αυτόν καθόταν η γυναίκα του 62χρονου θύματος.

Σκούπισε τα δάκρυα από τα μάτια της καθώς ο στρατιώτης έμπαινε στο δικαστήριο και μετά κάθισε με ενωμένα τα χέρια, καθώς ο εισαγγελέας εξέταζε την υπόθεσή του, περιγράφοντας τη στιγμή που το θύμα πυροβολήθηκε στο κεφάλι.

“Δέχεσαι την ενοχή σου;”, ρώτησε ο δικαστής. “Ναι, απόλυτα”, απάντησε ο 21χρονος στρατιώτης.

Στιγμιότυπο από τη δίκη του 21χρονου Ρώσου στρατιώτη AP

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Shishimarin διοικούσε μια μονάδα σε μια μεραρχία αρμάτων μάχης, όταν η συνοδεία του δέχτηκε επίθεση.

Αυτός και άλλοι τέσσερις στρατιώτες έκλεψαν ένα αυτοκίνητο και καθώς κινούνταν κοντά στην Τσουπαχίβκα, συνάντησαν τον 62χρονο με ποδήλατο, είπαν.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Ρώσος στρατιώτης έλαβε εντολή να σκοτώσει τον πολίτη και χρησιμοποίησε ένα όπλο καλάσνικοφ για να το κάνει.

Η δίκη του Ρώσου στρατιώτη διεκόπη λίγο αφότου η χήρα του αμάχου άκουσε για πρώτη φορά τον 21χρονο να παραδέχεται τη δολοφονία. Η ακρόαση θα συνεχιστεί αύριο (19/05) σε μεγαλύτερη αίθουσα.

“Με αυτήν την πρώτη δίκη, στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι κάθε δράστης, κάθε άτομο που διέταξε ή βοήθησε στη διάπραξη εγκλημάτων στην Ουκρανία δεν θα αποφύγει την ευθύνη”, έγραψε στο Twitter η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Iryna Venediktova.

Οι εισαγγελείς λένε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες δίκες αυτού του είδους, αν και η Μόσχα εξακολουθεί να αρνείται ότι τα στρατεύματά της είχαν βάλει στόχο αμάχους.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο διερευνά εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και στέλνει μια ομάδα 42 ανακριτών, εμπειρογνωμόνων εγκληματολογίας και προσωπικού υποστήριξης στη χώρα.

Η Ουκρανία έχει επίσης δημιουργήσει μια ομάδα για τη διατήρηση αποδεικτικών στοιχείων για να επιτρέψει μελλοντικές διώξεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα