Ουκρανία: Πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας – Μολδαβίας ο Έλληνας πρόξενος

Ουκρανία:  Πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας – Μολδαβίας ο Έλληνας πρόξενος
Σύνορα Μολδαβίας-Ουκρανίας AP

Την επιτυχή ολοκλήρωση της επιχείρησης "Νόστος 6" για την απομάκρυνση 11 Ομογενών και του Έλληνα πρόξενου στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, γνωστοποίησε ο Νίκος Δένδιας.

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η επιχείρηση “Νόστος 6” με την εκκένωση 11 μελών της ελληνικής ομογένειας της Ουκρανίας, οι οποίοι συνοδεύονται από τον Γενικό Πρόξενο στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, καθώς σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πέρασαν σύνορα Ουκρανίας – Μολδαβίας.

“Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και πάλι στον Γενικό Πρόξενο στη Μαριούπολη και σε όσους συνεισέφεραν στην επιτυχή έκβαση αυτής της ιδιαίτερα δύσκολης επιχείρησης”, κατέληξε στο μήνυμά του ο κ. Δένδιας.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, ο Έλληνας γενικός πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης, ξεκίνησε την Παρασκευή (18/03) το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής στην Ελλάδα από την πόλη Ουμάν, όπου και διανυκτέρευσε χθες, Πέμπτη (17/03), ενώ νωρίτερα πηγές του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισαν “ορισμό του ψεύδους” την είδηση ότι ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη είναι αιχμάλωτος στην Ουκρανία.

Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ.

Μανώλης Ανδρουλάκης: “Σε 24ωρες χάθηκαν τα πάντα”

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού προξένου στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της Αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους ξεκίνησε την Τρίτη 15 Μαρτίου.

Από την περιοχή Μπερντιάνσκ όπου διανυκτέρευσε το βράδυ της Τρίτης (15/03), ο Έλληνας πρόξενος είχε μεταφέρει την κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη, η οποία όπως είχε δηλώσει ισοπεδώθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

“Η ανθρωπιστική κρίση που έχει προκύψει είναι τεράστια. Η πόλη δεν είχε υποδομές, μέσα σε 24ωρες χάθηκαν τα πάντα. Εμείς είμαστε εκεί για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι άνθρωπο που ζουν μόνιμα θα πρέπει να φτιάξουν όλη τη ζωή τους από την αρχή”, ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Μιλώντας για τις στιγμές που πέρασε στο καταφύγιο, ο Έλληνας πρόξενος είπε: “Όλο αυτό το διάστημα σκεφτόμουν την οικογένειά μου και τους δικούς μου ανθρώπους και έπαιρνα κουράγιο. Και με τα παιδιά στο καταφύγιο που ήμασταν τις περισσότερες μέρες, δίναμε δύναμη ο ένας στον άλλον παρά ελλείψεις, τις δυσκολίες. Πολύ δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις, αλλά ευτυχώς τα καταφέραμε”.

“Δεν σκεφτόμουν τόσο ότι μας έλειπε το φαγητό, προσπαθούσα να μάθω πληροφορίες για το τι συμβαίνει. Είχαμε καλή συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, εμείς προσπαθούσαμε να κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς βασικά εφόδια και αυτό λειτούργησε”, συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν χτυπήθηκαν μόνο στρατιωτικοί στόχοι, αλλά και στόχοι που δεν έχουν καμία σχέση με την εμπόλεμη κατάσταση. “Τα τυφλά χτυπήματα, θα έχουν επιπτώσεις”, τόνισε, ενώ ανέφερε πως οι ομογενείς στη Μαριούπολη δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση, καθώς έχουν χτυπηθεί σπίτια.

“Ζήσαμε για τα καλά τον πόλεμο”, υπογράμμισε.

Οι δηλώσεις του Έλληνα πρόξενου:

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα