Ουκρανία: Πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού – Χτυπήθηκε διυλιστήριο πετρελαίου

Ουκρανία: Πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού – Χτυπήθηκε διυλιστήριο πετρελαίου
Επίθεση σε διυλιστήριο πετρελαίου στην Οδησσό AP

Επίθεση με πυραύλους εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Οδησσού. Καταστράφηκαν ένα διυλιστήριο πετρελαίου και τρεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων.

Στραμμένα στο λιμάνι της Οδησσού είναι πλέον όλα τα βλέμματα, μετά τις εκρήξεις το πρωί της Κυριακής και τα ρωσικά πλήγματα σε εγκαταστάσεις της περιοχής.

Η Οδησσός προετοιμάζεται για μια επικείμενη επίθεση εδώ και εβδομάδες, ενώ τα ρωσικά πολεμικά πλοία κάνουν κύκλους στα ανοιχτά της Μαύρης Θάλασσας.

Η Μόσχα ανακοίνωσε πως κατέστρεψε διυλιστήριο πετρελαίου

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι πυραυλικά πλήγματα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατέστρεψαν σήμερα ένα διυλιστήριο πετρελαίου και τρεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων κοντά στην Οδησσό.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνταν από την Ουκρανία για τον ανεφοδιασμό των στρατευμάτων της κοντά στο Μικολάιβ.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι εκρήξεις, που συγκλόνισαν σήμερα το πρωί την Οδησσό, δεν προκάλεσαν θύματα.

Πρόκειται για μια επίθεση με ρουκέτες που δεν προκάλεσε θύματα, ανέφερε σε ανακοίνωση ένας αξιωματικός της νότιας περιφερειακής διοίκησης, ο Βλαντισλάβ Ναζάροφ.

Επίθεση σε διυλιστήριο πετρελαίου στην Οδησσό AP

«Η περιοχή της Οδησσού αποτελεί στόχο προτεραιότητας του εχθρού. Ο εχθρός συνεχίζει την ύπουλη πρακτική του να πλήττει ευαίσθητες εγκαταστάσεις», δήλωσε ο Ναζάροφ επαναλαμβάνοντας ότι απαγορεύεται η δημοσιοποίηση οποιασδήποτε πληροφορίας για το πού σημειώθηκαν τα πλήγματα ή για τις ζημιές που προκάλεσαν.

Διυλιστήριο στο Κρεμεντσούκ καταστράφηκε από ρωσική επίθεση

Την ίδια ώρα, ουκρανικές πηγές μεταδίδουν πως πραγματοποιήθηκε μια ακόμη επίθεση σε διυλιστήριο, στην περιοχή του Κρεμεντσούκ.

Το ουκρανικό διυλιστήριο στο Κρεμεντσούκ κατατράφηκε ολοσχερώς έπειτα από ρωσική επίθεση, δήλωσε σήμερα μιλώντας στην τηλεόραση ο Ντμίτρο Λουνίν, κυβερνήτης της περιφέρειας Πολτάβα, σύμφωνα με το Reuters.

«Η πυρκαγιά στο διυλιστήριο κατασβέστηκε, όμως η εγκατάσταση καταστράφηκε εντελώς και δεν μπορεί να λειτουργήσει πλέον», δήλωσε ο Λουνίν.

Ρωσικές ρουκέτες έπληξαν το Μικολάιβ

Αρκετές ρωσικές ρουκέτες έπληξαν του ουκρανικό λιμάνι του Μικολάιβ στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανέφερε σήμερα ο Αντόν Γκερατσένκο, ένας βοηθός στο υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Ο Γκερατσένκο ανέφερε σε μία ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι οι τοπικές αρχές ανέφεραν την επίθεση.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιτεθεί στα λιμάνια που βρίσκονται στα νότια της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού, του Μικολάιβ και της Μαριούπολης, καθώς προσπαθούν να αποκόψουν την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα και να οργανώσουν μία χερσαία δίοδο από τη Ρωσία στην Κριμαία.

Η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία το 2014.

Εικόνες φρίκης στη Μπούτσα

Κάποιοι με μάτια ανοιχτά προς τον γκρίζο ουρανό. Άλλοι με τα πρόσωπά τους προς την άσφαλτο. Όλοι μς πολιτικά ρούχα. Ο καθένας με τη δική του στάση στο θάνατο. Είκοσι πτώματα ανδρών χάμω σε έναν δρόμο στην Μπούσα, σημειώνουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και του Reuters.

Τα πτώματα, προφανώς ανδρών, είναι διάσπαρτα σε πολλές εκατοντάδες μέτρα, χωρίς να είναι δυνατό να διαπιστωθεί άμεσα η αιτία του θανάτου τους, αλλά ένα άτομο φέρει μεγάλο τραύμα στο κεφάλι.

Καταστράφηκε η Μπούσα AP

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πυροβολήθηκαν, σκοτώθηκαν, με μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ανατόλι Φεντορούκ, ο δήμαρχος αυτής της πόλης που βρίσκεται βορειοδυτικά του Κιέβου, και ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες έρχονται να ανακαταλάβουν την πόλη από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ένας από τους άνδρες έχει δεμένα τα χέρια του πίσω από την πλάτη του με ένα κομμάτι λευκό ύφασμα, ένα ουκρανικό διαβατήριο που βρίσκεται στο πάτωμα δίπλα του.

Υπάρχουν πτώματα σε όλη την πόλη, μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό ή σε αυτήν ή την άλλη πλευρά του δρόμου.

Τα δεκαέξι από τα είκοσι πτώματα σωριασμένα στο πεζοδρόμιο ή στην άκρη αυτού. Τρεις είναι στη μέση του δρόμου και ένας άλλος στην αυλή ενός σπιτιού. Ακόμη ένας δίπλα σε ένα παρατημένο αυτοκίνητο και άλλοι δύο ξαπλωμένοι δίπλα σε ποδήλατα – ο ένας με ορτοκαλί γάντια και μια μαύρη μπαλακλάβα, ξαπλωμένος πλάι με το ποδήλατό του πάνω του, σαν να είχε πέσει και να μην μπορεί να σηκωθεί.

Το δέρμα στα πρόσωπα τους με κηρώδη μορφή, υποδηλώνοντας ότι τα πτώματα ήταν εκεί για τουλάχιστον αρκετές ημέρες.

Η φρίκη του πολέμου έχει γίνει τόσο συνηθισμένη στη Μπούσα που οι τελευταίοι κάτοικοι περνούν από τα πτώματα χωρίς καν να τα κοιτάξουν.

Τις τελευταίες ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από πολλές τοποθεσίες κοντά στην πρωτεύουσα μετά την αποτυχία της προσπάθειάς τους να την περικυκλώσουν. Φεύγουν από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνιγκίγ, στη βόρεια Ουκρανία, με στόχο να ανασυνταχθούν στα ανατολικά.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η πόλη αυτή «απελευθερώθηκε», αλλά καταστράφηκε από τις μάχες: οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν τρύπες από οβίδες σε πολυκατοικίες και κατεστραμμένα οχήματα.

Απεικονίζοντας τη σφοδρότητα των μαχών, αυτός ο δρόμος στην πόλη είναι γεμάτος συντρίμμια και κατεστραμμένα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος. Σούπερ μάρκετ, καφετέριες και σπίτια πυρπολημένα ή κατεστραμμένα. Η στέγη μιας εκκλησίας έχει υποστεί ζημιές. Μόνο ένα κατάστημα McDonald’s φαίνεται να έχει γλιτώσει. Όλα τα σπίτια κοντά μοιάζουν έρημα.

Ένα ασημί αυτοκίνητο γεμάτο τρύπες από σφαίρες, ένα άλλο μερικώς συνθλιμμένο, ενώ ένα πυρπολημένο βαν βρίσκεται κοντά σε πολλά πτώματα. «Αυτές είναι οι συνέπειες της ρωσικής κατοχής», λέει ο δήμαρχος.

Η Μπούσα και η κοντινή πόλη Ίρπιν βίωσαν ορισμένες από τις πιο σκληρές μάχες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, όταν Ρώσοι στρατιώτες προσπάθησαν να περικυκλώσουν το Κίεβο.

Αυτές οι δύο πόλες αντιστάθηκαν, αλλά το τίμημα ήταν τρομερά υψηλό και οι περισσότεροι κάτοικοι διέφυγαν από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις με ρουκέτες.

Ρωσία: Οι συνομιλίες δεν έχουν προχωρήσει αρκετά για να υπάρξει συνάντηση

Τις δηλώσεις του επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών Νταβίντ Αραχάμια διαψεύδει η Ρωσία, υποστηρίζοντας πως υπάρχει ακόμα δρόμος για να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών.

Η Ρωσία έκανε σήμερα γνωστό ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν έχουν προχωρήσει αρκετά ώστε να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι και ότι η θέση της Μόσχας σχετικά με το καθεστώς της Κριμαίας και του Ντονμπάς δεν έχει αλλάξει.

«Το σχέδιο συμφωνίας δεν είναι έτοιμο για να υποβληθεί σε μια συνάντηση κορυφής», έγραψε στο Telegram ο επικεφαλής των ρώσων διαπραγματευτών Βλαντίμιρ Μεντίνσκι. «Επαναλαμβάνω ξανά και ξανά: η θέση της Ρωσίας για την Κριμαία και το Ντονμπάς παραμένει ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ».

Ουκρανία: Η Μόσχα αποδέχτηκε προφορικά τις βασικές μας θέσεις

Ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών Νταβίντ Αραχάμια υποστήριξε απόψε ότι η Μόσχα αποδέχτηκε «προφορικά» τις βασικές θέσεις της Ουκρανίας και το Κίεβο αναμένει τώρα τη γραπτή επιβεβαίωση.

Μιλώντας σε μια τηλεοπτική εκπομπή, ο Αραχάμια άφησε να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας έχουν προχωρήσει σημαντικά. «Η Ρωσική Ομοσπονδία έδωσε επίσημη απάντηση σε όλες τις (ουκρανικές) θέσεις, δηλαδή τις αποδέχτηκε, εκτός από αυτές που αφορούν το ζήτημα της Κριμαίας», την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, είπε ο διαπραγματευτής. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν υπάρχει επίσημη γραπτή επιβεβαίωση» παρά μόνο η «προφορική» αποδοχή εκ μέρους της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον Αραχάμια, εάν τελικά γίνει κάποια απευθείας συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου Βλαντίμιρ Πούτιν, πιθανότατα θα φιλοξενηθεί στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «μας τηλεφώνησε (χθες Παρασκευή), όπως και στον Βλαντίμιρ Πούτιν» λέγοντας ότι θα φιλοξενούσε μια τέτοια συνάντηση, αποκάλυψε. «Δεν γνωρίζουμε ούτε το πότε ούτε το που, όμως πιστεύουμε ότι ο τόπος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η Άγκυρα ή η Κωνσταντινούπολη», πρόσθεσε.

Από την αρχή του πολέμου ο Ζελένσκι ζητά να συνομιλήσει απευθείας με τον Πούτιν.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής υπογράμμισε ότι η Μόσχα συμφώνησε ότι ένα δημοψήφισμα για την ουδετερότητα της Ουκρανίας θα ήταν «ο μοναδικός τρόπος εξόδου από αυτήν την κατάσταση». Εάν οι Ουκρανοί δεν εγκρίνουν αυτό το καθεστώς ουδετερότητας «τότε τα επιστρέψουμε είτε σε εμπόλεμη κατάσταση, ίσως, είτε σε νέες διαπραγματεύσεις», είπε ο Αραχάμια.

Το Κρεμλίνο επιμένει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποκηρύξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να επιλέξει την ουδετερότητα.

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι συνομιλίες με την «εχθρική» Ουκρανία δεν ήταν εύκολες, αλλά το σημαντικό είναι ότι συνεχίζονται. «Η Ουκρανία είναι μια πολύ δύσκολη χώρα, πολύ δύσκολη για εμάς. Στη σημερινή κατάσταση, είναι εχθρική απέναντί μας» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της Λευκορωσίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα