Ουκρανία: Πώς σχετίζεται η Δύση με τη ρωσική θηριωδία στο νοσοκομείο παίδων
Διαβάζεται σε 4'Μπορεί η Δύση να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία λόγω του πολέμου με την Ουκρανία, ωστόσο με έναν τρόπο εμπλέκεται στις πολύνεκρες επιθέσεις που εξαπολύουν οι ρωσικές δυνάμεις.
- 10 Ιουλίου 2024 21:51
Η Ρωσία εξακολουθεί να σφυροκοπά το Κίεβο με την τελευταία πυραυλική επίθεση που έπληξε νοσοκομείο παίδων να αποτελεί ένα από τα πιο σφοδρά χτυπήματα από ρωσικής πλευράς και να προκαλεί διεθνείς αντιδράσεις και κατακραυγή.
Πώς όμως σχετίζεται και η Δύση με τον εν λόγω χτύπημα;
Ουκρανοί αξιωματούχοι και ειδικοί αποκάλυψαν πως ο τύπος του ρωσικού πυραύλου που έπληξε το κύριο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας Okhmadit στο Κίεβο φέρει εξαρτήματα σχεδιασμένα στη Δύση, αποδεικνύοντας πως η Ρωσία καταφέρνει να παρακάμψει τις κυρώσεις που τις έχουν επιβληθεί.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Ρωσία κατασκευάζει σχεδόν οκτώ φορές περισσότερους πυραύλους κρουζ τύπου Kh-101 σε σχέση με την περίοδο πριν την εισβολή στην Ουκρανία το 2022 – και εξακολουθεί να εξαρτάται από εξαρτήματα από δυτικές χώρες, ιδίως τις ΗΠΑ.
“Η δυτική τεχνολογία τους επιτρέπει να κατασκευάζουν τους εξελιγμένους αυτούς πυραύλους, που τους βοηθούν να διαπερνούν την άμυνά μας”, δήλωσε η Ολένα Μπιλουσόβα, επικεφαλής έρευνας για τις κυρώσεις στο Ινστιτούτο KSE στο Κίεβο.
Παρόλο που οι κυρώσεις έχουν αποκλείσει τη Ρωσία από ορισμένα προηγμένα εξαρτήματα, ο αμυντικός τομέας του Κρεμλίνου έχει στραφεί σε μικροεπεξεργαστές και άλλες τεχνολογίες που αρχικά δεν προορίζονταν για στρατιωτική χρήση.
Αυτό φαίνεται στην ανάλυση ενός Kh-101 που εκτοξεύθηκε τον Ιανουάριο, αποκαλύπτοντας 16 δυτικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα μέσα στον πύραυλο. Δύο από αυτά ήταν από την ελβετική εταιρεία STMicroelectronics, ενώ τα υπόλοιπα κατασκευάστηκαν από αμερικανικές εταιρείες όπως οι Texas Instruments, Analog Devices και Intel, όλα για πολιτική χρήση.
Ανάλυση των ρωσικών αρχείων από τους Financial Times δείχνει πώς οι ρωσικές εταιρείες το 2023 ήταν σε θέση να αποκτήσουν εξαρτήματα πανομοιότυπα με εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν στο Kh-101 του Ιανουαρίου, απλά αγοράζοντάς τα στην ελεύθερη αγορά και εισάγοντάς τα μέσω της Κίνας.
Ενώ τα ρωσικά έγγραφα αναφέρουν ότι τα εξαρτήματα κατασκευάστηκαν από δυτικούς κατασκευαστές, όλα αναφέρονται ως κατασκευασμένα στην Κίνα, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν ή την Ταϊλάνδη.
Η ανάλυση ενός μόνο συντριμμιού πιθανόν να υποτιμά την έκταση της ξένης εξάρτησης της Ρωσίας. Σύμφωνα με το Γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας, ένας πλήρης Kh-101 μπορεί να περιέχει πάνω από 50 ξένα εξαρτήματα.
Η επίθεση της Δευτέρας σε υποδομές και κτίρια σε όλη την Ουκρανία σκότωσε τουλάχιστον 43 πολίτες και τραυμάτισε πάνω από 190. Η Ρωσία αρνείται ότι στόχευσε το νοσοκομείο και ισχυρίζεται, χωρίς αποδείξεις, ότι η Ουκρανία το χτύπησε με σύστημα αεροάμυνας Nasams από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία.
Ρωσία: Το πλήγμα στο Κίεβο προκλήθηκε από πτώση ουκρανικού αντιαεροπορικού πυραύλου
Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Aμυνας ισχυρίσθηκε πως οι ζημιές που σημειώθηκαν στο νοσοκομείο παίδων προκλήθηκαν από την “πτώση ενός ουκρανικού αντιαεροπορικού πυραύλου”, ενώ υποστήριξε ότι “έπληξε” σήμερα αποκλειστικά “στρατιωτικές εγκαταστάσεις”.
“Πολλές φωτογραφίες και βίντεο, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο Κίεβο, επιβεβαιώνουν αναντίρρητα την καταστροφή που προκλήθηκε από την πτώση ενός πυραύλου της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας που εκτοξεύθηκε από σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων στην πόλη”, διαβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Χαρακτήρισε έτσι “ψευδείς” τις ουκρανικές δηλώσεις περί επίθεσης της Μόσχας απευθείας σε ένα πολιτικό νοσοκομείο του Κιέβου, χωρίς να δημοσιοποιήσει μέχρι στιγμής τις φωτογραφίες και τα βίντεο που επικαλείται προς επίρρωσιν των ισχυρισμών της.
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε, επίσης, πως οι δυνάμεις του πραγματοποίησαν πλήγματα εναντίον στόχων της αμυντικής βιομηχανίας και αεροπορικών βάσεων στην Ουκρανία. “Οι στόχοι της επιδρομής επιτεύχθηκαν. Οι καθορισθέντες στόχοι επλήγησαν”.