Ουκρανία: Προετοιμασίες για τα χειρότερα στο Κίεβο, ώρα μηδέν στη Χερσώνα – Εμπλοκή ΗΠΑ για συνομιλίες με τη Ρωσία

Ουκρανία: Προετοιμασίες για τα χειρότερα στο Κίεβο, ώρα μηδέν στη Χερσώνα – Εμπλοκή ΗΠΑ για συνομιλίες με τη Ρωσία
AP Photo/Alexei Alexandrov

Την ώρα που η ουκρανική πρωτεύουσα κινδυνεύει να μείνει χωρίς θέρμανση, ρεύμα και νερό και στη Χερσώνα είναι ουσιαστικά άγνωστο τι ακριβώς συμβαίνει, οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Washington Post, καλούν το Κίεβο να δείξει προθυμία για συνομιλίες με τη Μόσχα.

Ο δήμαρχος του Κιέβου προειδοποίησε τους κατοίκους της πρωτεύουσας, ότι εάν η Ρωσία συνεχίσει να βομβαρδίζει την ενεργειακή υποδομή της χώρας, τότε θα πρέπει να προετοιμαστούν για να μην έχουν ρεύμα, νερό ή θέρμανση καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν.

Ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο είπε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης: “Κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθεί αυτό. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, οι εχθροί μας κάνουν τα πάντα για να μείνει η πόλη χωρίς θέρμανση, χωρίς ρεύμα, χωρίς παροχή νερού, γενικά, οπότε όλοι θα πεθάνουμε. Και το μέλλον της χώρας και το μέλλον του καθενός μας εξαρτάται από το πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για διαφορετικές καταστάσεις”.

Ο κρατικός φορέας ενέργειας της Ουκρανίας, Ukrenergo, είπε ότι τμήματα του Κιέβου ήταν προγραμματισμένα να έχουν ωριαίες εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος την Κυριακή, με διακοπές ρεύματος να προγραμματίζονται επίσης στις γειτονικές περιοχές Τσερνίχιβ, Τσερκάσι, Ζιτόμιρ, Σούμι, Χάρκοβο και Πολτάβα.

Το Associated Press αναφέρει ότι το Κίεβο σχεδιάζει να αναπτύξει περίπου 1.000 σημεία θέρμανσης, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για μια πόλη 3 εκατομμυρίων κατοίκων.

Νωρίτερα, ρεπορτάζ των New York Times ανέφερε πως οι ουκρανικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο για μια πλήρη εκκένωση του Κιέβου σε περίπτωση πλήρους διακοπής της ηλεκτροδότησης μετά τις συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές.

AP Photo/Alexei Alexandrov

Χερσώνα: SMS σε πολίτες για άμεση απομάκρυνση

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι κάτοικοι της Χερσώνας, η οποία είναι κατεχόμενη από τη Ρωσία, έλαβαν προειδοποιητικά μηνύματα στα τηλέφωνά τους που τους καλούσαν να απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατό.

Ρώσοι στρατιώτες προειδοποίησαν τους αμάχους ότι ο στρατός της Ουκρανίας προετοιμάζεται για μια μαζική επίθεση και είπαν στους ανθρώπους να φύγουν αμέσως προς τη δεξιά όχθη της πόλης.

Οι ουκρανικές δυνάμεις προωθούνταν προς τα νότια, καθώς η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις της στο Κίεβο.

Το AP αναφέρει: Οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται για μια ουκρανική αντεπίθεση για να ανακτήσουν τη νότια πόλη Χερσώνα, η οποία καταλήφθηκε κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής. Τον Σεπτέμβριο, η Ρωσία προσάρτησε παράνομα τη Χερσώνα καθώς και τρεις άλλες περιοχές της Ουκρανίας και στη συνέχεια κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις επαρχίες. Η εγκατεστημένη στο Κρεμλίνο διοίκηση στη Χερσώνα έχει ήδη μετακινήσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες έξω από την πόλη”.

Η Ναταλία Χουμενιούκ, εκπρόσωπος των Νότιων Δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι η Ρωσία “καταλαμβάνει και εκκενώνει” τη Χερσώνα ταυτόχρονα, προσπαθώντας να πείσει τους Ουκρανούς ότι φεύγουν, ενώ στην πραγματικότητα σκάβουν ορύγματα και στήνουν αναχώματα.

“Υπάρχουν μονάδες άμυνας που έχουν σκάψει ορύγματα εκεί, ενώ έχουν κρατήσει συγκεκριμένο εξοπλισμό και έχουν στήσει θέσεις βολής”, είπε.

Οι ρωσικές δυνάμεις σκάβουν επίσης στην ανατολική Ουκρανία. Οι ρωσικές επιθέσεις έχουν καταστρέψει σχεδόν ολοκληρωτικά τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εξυπηρετούν την πόλη Μπαχμούτ και την κοντινή πόλη Σολεντάρ. Οι βομβαρδισμοί σκότωσαν έναν άμαχο και τραυμάτισαν τρεις.

Ο Πάβλο Κιριλένκο, ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιοχής, δήλωσε το Σάββατο: “Η καταστροφή είναι καθημερινή, αν όχι ωριαία. Οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα ελέγχουν μέρος του Ντόνετσκ για σχεδόν οκτώ χρόνια πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου και η «προστασία» της περιοχής ήταν μια από τις δικαιολογίες του Πούτιν για την εισβολή. Τα ρωσικά στρατεύματα πέρασαν μήνες προσπαθώντας να καταλάβουν ολόκληρη την επαρχία.

Ενώ η “μεγαλύτερη βαρβαρότητα” της Ρωσίας επικεντρωνόταν στην περιοχή του Ντόνετσκ, οι “συνεχείς μάχες” συνεχίστηκαν αλλού κατά μήκος της γραμμής του μετώπου που εκτείνεται σε περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα (620 μίλια), είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι .

Μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής, η ρωσική εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων και 19 αεροπορικών επιδρομών έπληξε περισσότερα από 35 χωριά σε εννέα περιοχές, από το Τσερνίχιβ και το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά έως το τη Χερσώνα και το Μικολάιβ στα νότια, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας έξι, ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου.

Το AP αναφέρει:Στην πόλη Μπαχμούτ του Ντόνετσκ, 15.000 εναπομείναντες κάτοικοι ζούσαν υπό καθημερινό βομβαρδισμό και χωρίς νερό ή ρεύμα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η πόλη δέχεται επίθεση εδώ και μήνες, αλλά ο βομβαρδισμός εντάθηκε όταν οι ρωσικές δυνάμεις γνώρισαν αποτυχίες κατά τη διάρκεια των ουκρανικών αντεπιθέσεων στις περιοχές Χάρκοβο και Χερσώνα”.

Η πρώτη γραμμή βρίσκεται τώρα στα περίχωρα του Μπαχμούτ, όπου φέρεται να ηγούνται μισθοφόροι από τον Όμιλο Βάγκνερ, μια σκιώδη ρωσική στρατιωτική εταιρεία.

Ο Γεβγένι Πριγκόζιν, ιδρυτής της ομάδας που συνήθως παραμένει υπό το ραντάρ, παίρνει έναν πιο ορατό ρόλο στον πόλεμο. Σε δήλωσή του την Κυριακή ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση και τη δημιουργία «κέντρων εκπαίδευσης πολιτοφυλακών» στις περιοχές Μπέλγκοροντ και Κουρσκ της Ρωσίας στα νοτιοδυτικά, λέγοντας ότι οι ντόπιοι ήταν οι καλύτεροι για να «παλέψουν ενάντια στο σαμποτάζ» στο ρωσικό έδαφος. Τα εκπαιδευτικά κέντρα είναι επιπρόσθετα σε ένα κέντρο στρατιωτικής τεχνολογίας που η ομάδα είπε ότι ανοίγει στην Αγία Πετρούπολη.

AP Photo/Andrew Kravchenko

Ζελένσκι: Ζήτησε οικονομική βοήθεια από την ΕΕ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε σήμερα συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με θέμα την παροχή μακροοικονομικής βοήθειας στη χώρα του και την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στο Ιράν, όπως είπε ο ίδιος.

“Επισημάναμε την αναγκαιότητα να συνεχιστεί η πρωτοβουλία για τα σιτηρά για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Συζητήσαμε την αύξηση των κυρώσεων & και την αντίθεσή μας στις ενέργειες του Ιράν, το οποίο υποστηρίζει την επιθετικότητα”, έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

Η Ουάσινγκτον καλεί το Κίεβο να δείξει προθυμία για συνομιλίες με την Μόσχα

Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν κατ΄ιδίαν την Ουκρανία να σηματοδοτήσει ότι είναι ανοιχτή για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ανέφερε σημερινό δημοσίευμα της Washington Post, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να λέει ότι η Μόσχα κλιμακώνει τον πόλεμο και δεν επιθυμεί στα σοβαρά να εμπλακεί σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η εφημερίδα επικαλείται ανώνυμες πηγές σύμφωνα με τις οποίες η προτροπή των Αμερικανών αξιωματούχων δεν έχει στόχο να οδηγήσει την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά είναι μια σκόπιμη προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα διατηρήσει την υποστήριξη άλλων χωρών.

Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι η άρνηση του ουκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι να συνομιλήσει με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προκαλέσει ανησυχία σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, όπου οι επιπτώσεις του πολέμου ως προς το κόστος των τροφίμων και των καυσίμων είναι περισσότερο αισθητές, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα στις 4 Οκτωβρίου που χαρακτηρίζει επισήμως “αδύνατη” την προοπτική κάθε είδους συνομιλίας με τον Πούτιν, αλλά αφήνει ανοιχτή την πόρτα για συνομιλίες με τη Ρωσία.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο ως προς την αξιοπιστία της πληροφορίας.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε: «Το έχουμε ξαναπεί και θα το ξαναπούμε: Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια. Εάν η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγμάτευση, θα πρέπει να σταματήσει τις βόμβες και τους πυραύλους της και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία».

“Το Κρεμλίνο συνεχίζει να κλιμακώνει αυτόν τον πόλεμο. Το Κρεμλίνο έχει αποδείξει την απροθυμία του να εμπλακεί σοβαρά σε διαπραγματεύσεις πριν ακόμη εισβάλει στην Ουκρανία.”

Ο εκπρόσωπος επισήμανε ακόμη τις δηλώσεις του Ζελένσκι την Παρασκευή, στις οποίες είπε: «Είμαστε έτοιμοι για ειρήνη, για μια δίκαιη ειρήνη, τη συνταγή για την οποία έχουμε εκφράσει πολλές φορές».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα