Ουκρανία – Ρωσία: Τι σημαίνει η απειλή των ΗΠΑ ότι θα εγκαταλείψουν την ειρηνευτική πρωτοβουλία
Διαβάζεται σε 5'
Η υπομονή των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία εξαντλείται. Η άμεση ανάγκη για ειρήνη και οι πιθανές επόμενες κινήσεις της Ουάσιγκτον.
- 18 Απριλίου 2025 19:35
Η υπομονή της κυβέρνησης Τραμπ για τις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης του πολέμου στην Ουκρανία φαίνεται πως πλέον εξαντλείται ολοκληρωτικά.
“Εάν δεν είναι δυνατόν να τερματίσουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, πρέπει να προχωρήσουμε”, δήλωσε σήμερα, Παρασκεύη (18/4) ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, στους δημοσιογράφους μετά από τη συνάντησή του με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους στο Παρίσι.
Όπως αναφέρει το CNN, για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της χώρας με την πεποίθηση ότι θα μπορούσε να τερματίσει γρήγορα τη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η απογοήτευση είναι μεγάλη λόγω της έλλειψης προόδου.
«Ο πρόεδρος πέρασε 87 ημέρες σε σημαντικές και υψηλής κλίμακας συζητήσεις και προσπάθειες για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Ρούμπιο, καθώς η σφαγή στην εμπόλεμη ζώνη συνεχίζεται αμείωτη.
Τι θα σήμαινε όμως το να «προχωρήσουμε»;
Μία επιλογή θα μπορούσε να είναι η ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Παρά τις προσπάθειες του Τραμπ να προσεγγίσει το Κρεμλίνο, ή ίσως εξαιτίας αυτών, η αδιάλλακτη στάση της Ρωσίας έχει αναδειχθεί ως το κύριο εμπόδιο στη συμφωνία ειρήνης, όπως η καθυστέρηση της Μόσχας στην αποδοχή της πρότασης του Τραμπ για 30ημερη κατάπαυση του πυρός, στην οποία συμφώνησε μόνο η Ουκρανία.
Αναμφίβολα, οι νέες παραδόσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία μπορεί να αποτελούν στροφή πολιτικής που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ κάποιων υποστηρικτών του Τραμπ, αλλά μια αντεπίθεση της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης θα μπορούσε να ενθαρρύνει το Κρεμλίνο να επανεκτιμήσει τη διαπραγματευτική του θέση.
Οι νέες, αυστηρές αμερικανικές κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, και αυτών που το αγοράζουν, έχουν επίσης προταθεί ως μέσο άσκησης πίεσης στη Μόσχα.
Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία αποτελεί μόνο ένα από τα πολλά θέματα στην ευρύτερη ατζέντα που το Κρεμλίνο και ο Τραμπ θεωρούν αναγκαία για μια πιο επωφελή αναδιάρθρωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας, η οποία περιλαμβάνει ενεργειακές συμφωνίες, εξερεύνηση του διαστήματος και συμβόλαια εξόρυξης – συμφωνίες που ο Τραμπ ίσως να μην θέλει να θέσει σε κίνδυνο.
Στο Παρίσι, ο Ρούμπιο υπαινίχθηκε μια δεύτερη, πιο πιθανή επιλογή.
«Δεν είναι ο πόλεμος μας. Δεν τον ξεκινήσαμε. Οι ΗΠΑ βοηθούν την Ουκρανία τα τελευταία τρία χρόνια και θέλουμε να τελειώσει, αλλά δεν είναι ο πόλεμός μας», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, υπονοώντας ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν απλά να αποχωρήσουν, αφήνοντας την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους υποστηρικτές της να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία μόνοι τους.
Αυτό θα αποτελούσε τεράστιο πρόβλημα, δεδομένων των εξαντλημένων πόρων της Ουκρανίας και της αδυναμίας της Ευρώπης να ενισχύσει τα μέτωπα με επαρκή στρατιωτική υποστήριξη.
Για το Κρεμλίνο, η αποχώρηση των ΗΠΑ είναι ένα δίκοπο μαχαίρι. Ίσως να δώσει στις ταλαιπωρημένες δυνάμεις του μεγαλύτερη ελευθερία στην Ουκρανία, αλλά δεν εγγυάται τη νίκη που απαιτεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Αντίθετα θα παρατείνει τον πόνο. Οι ρωσικές δυνάμεις, που υφίστανται υψηλές απώλειες, θα συνεχίσουν να θυσιάζονται στη “σκληρή κρεατομηχανή” του ουκρανικού μετώπου, αυξάνοντας την κοινωνική πίεση στο Κρεμλίνο.
Η πίεση στην ήδη αποδυναμωμένη ρωσική οικονομία θα αυξηθεί. Αν δεν υπάρξει συμφωνία ειρήνης, είναι απίθανο να υπάρξει ελάφρυνση των διεθνών κυρώσεων που ήδη πιέζουν τα εύθραυστα ρωσικά οικονομικά.
Ο Πούτιν, επιδιώκοντας τη συνολική νίκη, ίσως μετανιώσει που δεν αξιοποίησε την εξαιρετική ευκαιρία που του προσέφερε ο Τραμπ για να τερματίσει τον καταστροφικό πόλεμο στην Ουκρανία και να περιορίσει τις σημαντικές απώλειες της χώρας του.
Η κυβέρνηση Τραμπ επιμένει ότι δεν έχει εγκαταλείψει πλήρως τις προσπάθειες – μόλις λίγες ώρες μετά την παρατήρηση του Ρούμπιο, ο Αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος «είναι αισιόδοξος» ότι μπορεί ακόμα να τερματίσει τον πόλεμο – αλλά στέλνει το μήνυμα ότι αυτή η στιγμή ίσως πλησιάζει.
«Πρέπει να προσδιορίσουμε πολύ γρήγορα, και μιλάω για θέμα ημερών, αν αυτό είναι εφικτό», είπε ο Ρούμπιο για την ειρήνη στην Ουκρανία πριν επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.
Το Κρεμλίνο συμμετέχει επίσης στο παιχνίδι των πιέσεων, με τον εκπρόσωπό του να επιμένει ότι «δεν υπάρχουν προγραμματισμένες επαφές αυτή την εβδομάδα, αλλά από την άλλη πλευρά, ας πούμε ότι οι καθιερωμένες επαφές μας επιτρέπουν να συμφωνήσουμε πολύ, πολύ γρήγορα για μια τέτοια συνομιλία αν χρειαστεί».
Φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα πιθανότητες η πολυαναμενόμενη ειρήνη στο μέτωπο του ρωσοουκρανικού πολέμου να επιτευχθεί, όμως η υπομονή στην Ουάσινγκτον φαίνεται να εξαντλείται ταχύτατα.