Ουκρανία: Ρώσος αξιωματούχος κάνει λόγο για προσάρτηση των “απελευθερωμένων εδαφών” από τον Ιούλιο

Ουκρανία: Ρώσος αξιωματούχος κάνει λόγο για προσάρτηση των “απελευθερωμένων εδαφών” από τον Ιούλιο
Καρέ από το βομβαρδισμένο Ντονέτσκ AP Photo/Francisco Seco

Την πεποίθηση ότι θα διεξαχθεί σύντομα δημοψήφισμα στα "απελευθερωμένη εδάφη" εξέφρασε Ρώσος αξιωματούχος. Η αποστολή πυραύλων από τις ΗΠΑ εγείρει τον κίνδυνο εμπλοκής "τρίτης χώρας" στον πόλεμο, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ένας από τους Ρώσους διαπραγματευτές για τον πόλεμο στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti ότι στα ουκρανικά εδάφη που κατακτήθηκαν στρατιωτικά από τη Ρωσία θα μπορούσαν να διεξαχθούν δημοψηφίσματα ήδη από τον Ιούλιο με σκοπό την προσάρτηση.

«Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις (…), αλλά πιστεύω ότι τα απελευθερωμένα εδάφη θα κάνουν δημοψήφισμα λίγο-πολύ την ίδια στιγμή, κάτι που είναι λογικό», δήλωσε ο Λεονίντ Σλούτσκι, πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας.

«Βασίζομαι στο γεγονός ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει τον Ιούλιο», πρόσθεσε ο εν λόγω αξιωματούχος που ανήκει στη ρωσική αντιπροσωπεία στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, οι οποίες έχουν παραλύσει εδώ και εβδομάδες.

Η Ρωσία αποκαλεί τις ουκρανικές περιοχές που κατέχει με τους αυτονομιστές συμμάχους της «απελευθερωμένα εδάφη».

Πρόκειται για τις αυτοαποκαλούμενες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, την ανεξαρτησία των οποίων έχει αναγνωρίσει η Μόσχα και οι ηγέτες των οποίων φιλοδοξούν να εντάξουν τα εδάφη αυτά στη Ρωσία, αλλά και τις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, τις οποίες ο στρατός έχει κατακτήσει σε μεγάλο βαθμό από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Εκεί έχουν επιβληθεί διοικήσεις για να εισαγάγουν, για παράδειγμα, το ρωσικό ρούβλι ως νόμισμα, να χορηγήσουν ρωσική υπηκοότητα στους κατοίκους ή ακόμη και να εγκαταστήσουν ρωσικά δίκτυα επικοινωνίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέμεινε ότι οι κάτοικοι αυτών των τεσσάρων περιοχών «πρέπει να μπορούν να επιλέξουν το μέλλον τους».

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα πάρουν την καλύτερη απόφαση», είπε.

Με την κατάληψη αυτών των περιοχών, η Ρωσία ελέγχει ολόκληρη την ακτή της Θάλασσας του Αζόφ, η οποία αποτελεί χερσαία γέφυρα που συνδέει το ρωσικό έδαφος με τη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014.

Λαβρόφ για αποστολή πυραύλων στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η αποστολή προηγμένων εκτοξευτήρων ρουκετών από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία εγείρει τον κίνδυνο εμπλοκής μιας «τρίτης χώρας» στη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απάντησε κατ’ αυτόν τον τρόπο όταν ρωτήθηκε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Σαουδική Αραβία, για τα σχέδια των ΗΠΑ να παραδώσουν στην Ουκρανία αυτά τα συστήματα που θα μπορούσαν να πλήξουν με ακρίβεια ρωσικούς στόχους.

Η Ουκρανία έδωσε «διαβεβαιώσεις» στις ΗΠΑ ότι δεν θα χρησιμοποιήσει νέα πυραυλικά συστήματα που υποσχέθηκε να χορηγήσει η Ουάσινγκτον για να στοχεύσει στόχους σε ρωσικό έδαφος, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Είναι η Ρωσία που επιτίθεται στην Ουκρανία, όχι το αντίστροφο. Για να είμαστε σαφείς, ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση είναι να τερματίσει η Ρωσία την επιθετικότητα και τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει», υπογράμμισε σε εκπροσώπους του Τύπου, απαντώντας στις κατηγορίες της Μόσχα που επέκρινε την προμήθεια αυτών των νέων αμερικανικών όπλων.

Νωρίτερα, ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν αυτά τα συστήματα για να χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία στην άμυνά της απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις, αλλά όχι και για πλήγματα εντός του ρωσικού εδάφους. Ο Τζόναθαν Φάινερ, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι οι Ουκρανοί ζητούσαν το σύστημα αυτό και η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι θα καλύψει τις ανάγκες τους.

«Ζητήσαμε από τους Ουκρανούς εγγυήσεις ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν (στόχους) εντός της Ρωσίας. Οι Ουκρανοί πολεμούν σε έναν αμυντικό πόλεμο. Οι ρωσικές δυνάμεις είναι στο έδαφός τους», είπε ο Φάινερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί στόχοι τους οποίους οι Ουκρανοί δεν μπορούν να πλήξουν με τα οπλικά συστήματα που διαθέτουν σήμερα και το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα «θα κάνει τη διαφορά» στις συγκρούσεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου έχουν επικεντρωθεί οι ρωσικές δυνάμεις.

Ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε την Τρίτη ότι το Κίεβο διαβεβαίωσε πως δεν θα χρησιμοποιήσει αυτούς τους πυραύλους για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας.

Ένας Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι η Μόσχα βλέπει «πολύ αρνητικά» αυτήν την εξέλιξη. Ο Φάινερ όμως είπε ότι ο Μπάιντεν είχε δηλώσει με σαφήνεια στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας εισβολής στην Ουκρανία. «Κάνουμε ακριβώς αυτό που είπαμε. Η Ρωσία το προκάλεσε η ίδια στον εαυτό της, εξαπολύοντας επίθεση σε μια κυρίαρχη χώρα», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ότι οι Αμερικανοί «δεν θα στείλουν στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα που (μπορούν να πλήξουν) τη Ρωσία».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα