Ουκρανία: Σειρήνες, εκρήξεις και πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο

Ουκρανία: Σειρήνες, εκρήξεις και πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο
Εκρήξεις ταρακούνησαν το Κίεβο AP Photo/Efrem Lukatsky

Υπό τον ήχο εκρήξεων ξύπνησε η Ουκρανία, μετά από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε βασικές υποδομές στο Κίεβο. Οι μάχες για το Σολεντάρ συνεχίζονται, ενώ η Μόσχα ισχυρίζεται πως έχει καταλάβει την πόλη.

Μετά από μέρες σχετικής ηρεμίας στην ουκρανική πρωτεύουσα, η Ρωσία εκτόξευσε σήμερα πυραυλικές επιθέσεις σε βασικές υποδομές στο Κίεβο και σε άλλα μέρη της Ουκρανίας σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, ενώ η αβεβαιότητα παραμένει για την τύχη του Σολεντάρ της μικρής πόλης στην ανατολική Ουκρανία που η Μόσχα ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει τον έλεγχο μετά μια από μια από τις πιο πολυαίμακτες μάχες από την αρχή του πολέμου.

Αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν το πρωί στο Κίεβο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Reuters και του Γαλλικού Πρακτορείου, με Ουκρανούς αξιωματούχους να λένε ότι οι επιδρομές είχαν στόχο βασικές υποδομές στην πρωτεύουσα.

«Πυραυλική επίθεση κατά εγκαταστάσεων υποδομής κρίσιμης σημασίας. Περισσότερες λεπτομέρειες ελέγχονται», δήλωσε ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας. Από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο ανέφερε εκρήξεις στην περιοχή Ντνιπρόφσκι, καλώντας τους κατοίκους «να παραμείνουν σε καταφύγια».

Κατεστραμμένα σπίτια στην Ουκρανία AP Photo/Evgeniy Maloletk

Σειρήνες αεροπορικής επίθεσης ηχούν στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας και αξιωματούχοι καλούν τους κατοίκους να βρουν καταφύγιο από πιθανούς ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Μικολάιβ, Βιτάλι Κιμ, δήλωσε ότι ρωσικοί πύραυλοι έχουν ήδη εντοπιστεί να πετούν στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας και ότι τα συστήματα αεράμυνας είναι σε λειτουργία.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 27 τραυματίστηκαν – μεταξύ των οποίων έξι παιδιά – από ρωσική πυραυλική επίθεση σε μια πολυκατοικία στην πόλη Ντνίπρο στην κεντροανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Βαλεντίν Ρεζνισένκο, σε νεότερο απολογισμό των θυμάτων της επίθεσης.

“Είκοσι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ανάμεσά τους είναι έξι παιδιά. Όλοι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο”, είπε.

Ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου δήλωσε ότι 15 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής από τα ερείπια. Ο ίδιος έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία που δείχνει μια εννιαόροφη πολυκατοικία, μέρος της οποίας έχει καταρρεύσει.

Νωρίτερα, θραύσματα πυραύλου έπεσαν σε σημείο χωρίς κατοικίες στην περιοχή Χολοσίφσκι, στο δυτικό τμήμα του Κιέβου. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπήρξαν τραυματίες.

Οικιστικές υποδομές βομβαρδίστηκαν επίσης στο χωριό Κοπίλιφ στην επαρχία του Κιέβου λίγο έξω από την πρωτεύουσα. Τα παράθυρα και οι στέγες 18 ιδιόκτητων σπιτιών έσπασαν ή υπέστησαν ζημιές από την έκρηξη, δήλωσε ο περιφερειάρχης Ολέξι Κουλέμπα.

Στην περιοχή του Χαρκόβου στην βορειοανατολική Ουκρανία, «ο εχθρός εξαπέλυσε μια νέα πυραυλική επίθεση σε βασικές υποδομές», δήλωσε ο κυβερνήτης Όλεγκ Σινεγκούμποφ. Όπως είπε, δύο πύραυλοι S-300 έπληξαν την πόλη κοντά στα ρωσικά σύνορα τις πρωινές ώρες.

Έκτακτες διακοπές ρεύματος ενδέχεται να σημειωθούν σε αυτή την πόλη, τη δεύτερη μεγαλυτερη στην Ουκρανία, πρόσθεσε. Επιθέσεις έχουν επίσης αναφερθεί νοτιότερα, στην περιοχή Ζαπορίζια.

«Ο εχθρός πραγματοποιεί ξανά επιθέσεις στο έδαφος της Ουκρανίας», είπε επίσης ο κυβερνήτης της περιοχής Τσερκάσι στην κεντρική Ουκρανία, ο Ιγκόρ Ταμπουρέτς. Ο ίδιος προειδοποίησε τους κατοίκους ότι η Ρωσία ενδέχεται να εξαπολύσει μια μαζική πυραυλική επίθεση αργότερα σήμερα και προέτρεψε τους κατοίκους να βρουν καταφύγιο με το που ηχήσουν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής.

Από τον Οκτώβριο και μια σειρά οπισθοδρομήσεων στην Ουκρανία, η Μόσχα βομβαρδίζει μεθοδικά τις ζωτικής σημασίας υποδομές της χώρας, αναγκάζοντας τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να αποκαταστήσουν το δίκτυο όσο το δυνατόν γρηγορότερα καθώς ο χειμώνας γίνεται σκληρότερος.

Ξεχωριστά, ο Βιτάλι Κιμ, περιφερειακός κυβερνήτης της νότιας περιοχής Μικολάιφ, δήλωσε ότι 17 ρωσικά βομβαρδιστικά Tupolev απογειώθηκαν από τις αεροπορικές τους βάσεις. Η δήλωσή του έγινε λίγο μετά τις αεροπορικές επιθέσεις στο Κίεβο και το Χάρκοβο.

Σολεντάρ, Μπαχμούτ… “η Μάχη του Βερντέν του 21ου αιώνα”

Το Σολεντάρ εξακολουθεί να είναι «υπό ουκρανικό έλεγχο», δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο.

«Το Σολεντάρ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών αρχών, οι δυνάμεις μας έχουν τον έλεγχο του», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η τοποθεσία και η κοντινή πόλη Μπαχμούτ είναι τα πιο «καυτά» σημεία στο μέτωπο.

Στην πρώτη γραμμή του μετώπου, οι μάχες για το Σολεντάρ «συνεχίζονται», δήλωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο χθες το βράδυ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι η «απελευθέρωση» αυτής της πόλης έγινε «στις 12 Ιανουαρίου το βράδυ».

Ο ρωσικός στρατός επαίνεσε τις «θαρραλέες ενέργειες» των μισθοφόρων της ομάδας Wagner, οι άνδρες των οποίων ηγήθηκαν της «άμεσης επίθεσης στις κατοικημένες περιοχές του Σολεντάρ».

Αντικρούοντας τις ανακοινώσεις της Μόσχας περί νίκης των ρωσικών δυνάμεων και ολοσχερής κατάληψης της Σολεντάρ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του πως οι μάχες στην πόλη κάθε άλλο παρά έχουν τελειώσει.

Ο εκπρόσωπος της Ανατολικής Διοίκησης του ουκρανικού στρατού, Σέρχι Τσερεβάτι, δήλωσε ότι τα στρατεύματά του διατηρούν την κατάσταση «υπό έλεγχο υπό δύσκολες συνθήκες» εναντίον «των καλύτερων μονάδων της Wagner και άλλων ρωσικών ειδικών δυνάμεων».

«Αυτή είναι μια δύσκολη φάση του πολέμου», δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Γκάνα Μαλιάρ, αναγνωρίζοντας «μια (ρωσική) επίθεση υψηλής έντασης».

Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), η κατάληψη του Σολεντάρ, αυτής της μικρής πόλης που είχε περίπου 10.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, είναι ωστόσο «απίθανο να προμηνύει μια επικείμενη περικύκλωση του Μπαχμούτ», του κύριου στόχου του ρωσικού στρατού, που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σολεντάρ.

Οι μάχες μέσα και γύρω από το Σολεντάρ μαίνονται εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά η έντασή τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες.

Για τον Άντρι Γιερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, η κατάσταση στο Μπαχμούτ και το Σολεντάρ είναι «η μάχη του Βερντέν του 21ου αιώνα».

Η Μάχη του Βερντέν ήταν μια από τις μεγαλύτερες μάχες του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου που οδήγησε σε τεράστιες ανθρώπινες απώλειες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα