Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στα ανατολικά – “Δύσκολη η κατάσταση” λέει ο Ζελένσκι

Διαβάζεται σε 4'
Ρώσοι στρατιώτες στην ανατολική Ουκρανία
Ρώσοι στρατιώτες στην ανατολική Ουκρανία Russian Defense Ministry Press Service via AP

Μεγάλες συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη στην ανατολική Ουκρανία όπου η Ρωσία προελαύνει, με επίκεντρο τις περιοχές του Τορέτσκ και του Ποκρόφσκ. Πάνω από 122.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Κουρσκ.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη (20/08) ότι η κατάσταση στην γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στο στρατηγικό κόμβο εφοδιασμού του Ποκρόφσκ και επίσης κοντά στο Τορέτσκ είναι «δύσκολη».

Το Γενικό Επιτελείο του ουκρανικού στρατού ανακοίνωσε μέσω ανάρτησης του στο Facebook ότι από την αρχή της ημέρας, έχουν αναφερθεί 14 πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή του Τορέτσκ και 34 στον τομέα του Ποκρόφσκ.

Οι Ρώσοι αναφέρουν ότι κατέλαβαν την πόλη Νέα Υόρκη στην ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι κατέλαβαν το στρατηγικό κέντρο της πόλης Νέα Υόρκη στην ανατολική Ουκρανία, καθώς η Μόσχα, υπό πίεση λόγω της αντεπίθεσης του Κιέβου στο έδαφός της, συνεχίζει την επίθεσή της στα ανατολικά.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τα στρατεύματά του κατέλαβαν «μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες της αστικής περιοχής Τόρετσκ και το στρατηγικά σημαντικό κόμβο εφοδιασμού (της) Νοβγκορόντσκε», αναφερόμενο στην πόλη της περιοχής Ντονέτσκ στην Ουκρανία με το παλαιό της όνομα.

Η κατάληψη της πόλης, που είχε πληθυσμό περίπου 10.000 πριν η Μόσχα ξεκινήσει την επίθεσή της, αποτελεί την πιο πρόσφατη από μια σειρά ρωσικών προελάσεων στην περιοχή.

Όπως αναφέρει το Agence France-Presse, το Κίεβο έχει δυσκολίες να κρατήσει τη γραμμή του μετώπου εκεί, αντιμετωπίζοντας ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και πυρομαχικά μετά από μήνες εξαντλητικών μαχών.

Η Ουκρανία πραγματοποίησε εισβολή στα σύνορα της δυτικής περιοχής Κουρσκ της Ρωσίας πριν από δύο εβδομάδες, μια κίνηση που ήλπιζε ότι θα ανακούφιζε την πίεση σε άλλα μέρη του πεδίου μάχης. Ωστόσο, η ρωσική προέλαση στο Ντονέτσκ συνεχίζεται.

Η Νέα Υόρκη βρέθηκε για πρώτη φορά στη γραμμή του μετώπου το 2014, όταν οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα στην ανατολή προσπάθησαν να αποσχιστούν από το Κίεβο, προκαλώντας ένοπλη σύγκρουση.

Η προέλευση του ονόματος της πόλης παραμένει μυστήριο, με θεωρίες που περιλαμβάνουν πιθανές αμερικανικές συνδέσεις μεταξύ των ιδρυτών της.

Μετονομάστηκε σε «Νοβγκορόντσκε» – Νέα Πόλη – από τις σοβιετικές αρχές το 1951 για ιδεολογικούς λόγους, πριν οι Ουκρανοί νομοθέτες ψηφίσουν το 2021 να επαναφέρουν το όνομα Νέα Υόρκη.

Πάνω από 122.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Κουρσκ

Περισσότεροι από 122.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή του Κουρσκ από την οποία οι αρχές έχουν δώσει εντολή για εκκενώσεις από τότε που η Ουκρανία πραγματοποίησε την εισβολή πριν δύο εβδομάδες, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών.

Οι ρωσικές δυνάμεις πολεμούν τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή Κουρσκ από τις 6 Αυγούστου, όταν χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας προκαλώντας μεγάλη αμηχανία στην ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας.

Ρωσία: “Προβοκατόρικες ενέργειες” αμερικανών δημοσιογράφων στο Κουρσκ

Εν τω μεταξύ η Μόσχα ανακοίνωσε ότι κάλεσε σήμερα ανώτερο Αμερικανό διπλωμάτη στον οποίο διαμαρτυρήθηκε για τις «προβοκατόρικες ενέργειες» όπως τις χαρακτηρίζει, των Αμερικανών δημοσιογράφων στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι είπε στην Αμερικανίδα επιτετραμμένη Στέφανι Χολμς ότι οι δημοσιογράφοι πέρασαν παράνομα στην περιοχή, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν εισβολή πριν δύο εβδομάδες και ότι η Ρωσία σκοπεύει να τους ασκήσει δίωξη.

Ρωσία: Η FSB συνέλαβε στην Μόσχα επιστήμονα ύποπτο για προδοσία

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε στην Μόσχα έναν επιστήμονα ως ύποπτο για κρατική προδοσία.

Η FSB δεν κατονομάζει τον επιστήμονα, ο οποίος όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της πραγματοποιούσε κατανεμημένες επιθέσεις άρνησης παροχής υπηρεσιών (DDoS) σε κρίσιμες υποδομές για λογαριασμό των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας αναφέρει ότι ο επιστήμονας είχε στείλει επίσης χρήματα στον ουκρανικό στρατό, όπως και ότι συγκέντρωνε πληροφορίες για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Ο ύποπτος έχει ομολογήσει, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δεν είναι σαφές πότε έγινε η σύλληψη του. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν ένα βίντεο με τη σύλληψη, όπως ισχυρίζονται, του επιστήμονα.

Το βίντεο δείχνει έναν άνδρα να συλλαμβάνεται σε μια καλυμμένη με χιόνι πόλη, κάτι που υποδεικνύει ότι ο επιστήμονας ενδέχεται να έχει συλληφθεί πριν από καιρό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα