Ουκρανία: Στο “τραπέζι” η Σύνοδος Κορυφής με τις αψιμαχίες στα σύνορα να συνεχίζονται

Ουκρανία: Στο “τραπέζι” η Σύνοδος Κορυφής με τις αψιμαχίες στα σύνορα να συνεχίζονται
Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία (Russian Defense Ministry Press Service via AP)

ΗΠΑ και Ρωσία επιχειρούν να "κοντύνουν" την προσδοκία για σύνοδο κορυφής Μπάιντεν-Πούτιν, ωστόσο όλος ο πλανήτης ποντάρει ακριβώς σ' αυτήν για λύση της ουκρανικής κρίσης.

Οι αψιμαχίες στην ανατολική Ουκρανία, παρά τις εκατέρωθεν διαψεύσεις, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες τα τελευταία 24ωρα.

Οι Ρωσόφωνοι αυτονομιστές αναπτύσσουν δράση ενώ την ίδια ώρα ο ουκρανικός στρατός επιχειρεί να καταλάβει συγκεκριμένες θέσεις με βολές πυροβολικού, κάτι που επισήμως δεν επιβεβαιώνεται.

Στο πλαίσιο πάντως των αψιμαχιών, η αυτοαπακαλούμενη Δημοκρατία του Ντονέτσκ φέρεται τη Δευτέρα να ζήτησε επισήμως τη βοήθεια του ρωσικού στρατού αφού, όπως τονίζει, “οι ουκρανικές επιθέσεις αυξάνονται”. Αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως το τέλειο άλλοθι για εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία όμως…

Το διπλωματικό πεδίο

Ομως, υπάρχει πάντα και η διπλωματία. Στο πεδίο αυτό η Ρωσία επιχείρησε τη Δευτέρα να “κοντύνει” την προσδοκία ότι μπορεί να λάβει χώρα άμεσα σύνοδος κορυφής μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν για την επίλυση του ουκρανικής κρίσης.

Ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι οι δύο ηγέτες μπορούν να τα πουν ανά πάσα στιγμή από τη τηλέφωνο, έσπευσε όμως να συμπληρώσει ότι προσώρας δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για σύνοδο κορυφής.

Ανάλογη στάση κράτησαν και οι Αμερικανοί μετά την αποκάλυψη του Εμανουέλ Μακρόν ότι επίκειται σύνοδος κορυφής μετά από δικές του διπλωματικές προσπάθειες. Η εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν, Τζεν Ψάκι τόνισε πάντως ότι αυτό θα γίνει μόνο αν δεν υπάρξει εισβολή των Ρώσων σε ουκρανικό έδαφος.

Είναι πάντως γεγονός ότι ακόμα και στην ιδέα μία τέτοιας συνόδου, οι αγορές αναθάρρησαν. Τα χρηματιστήρια ανέβηκαν, οι μετοχές σταθεροποιήθηκαν, οι πάντες άρα επενδύουν στην ειρήνη και όχι στον πόλεμο.

Την ίδια ώρα πάντως παραμένει πάνω στο τραπέζι και η προοπτική των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία εφόσον ο Πούτιν δεν αλλάξει στάση τα επόμενα 24ώρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα