Ουκρανία: Θα γιορτάσει για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου
Η παράδοση της Ουκρανίας θέλει οι πιστοί της να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα την 7η Ιανουαρίου. Για πρώτη φορά φέτος αποφασίστηκε να εορταστούν την 25η Δεκέμβρη, σε μια κίνηση ρήξης με τη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία.
- 07 Νοεμβρίου 2022 10:17
Εδώ και αιώνες οι Ουκρανοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, την ημερομηνία κατά την οποία γεννήθηκε ο Ιησούς, σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο.
Μετά όμως την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν τον Φεβρουάριο, η ορθόδοξη εκκλησία της Ουκρανίας επιτρέπει για πρώτη φορά στο ποίμνιό της να γιορτάσει τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, σε μια κίνηση περαιτέρω απομάκρυνσης της χώρας από τη Ρωσία και κίνησης προς στη Δύση.
Το ζήτημα του πότε θα γιορτάζονται τα Χριστούγεννα αποτελεί θέμα μακροχρόνιας συζήτησης στην Ουκρανία, όπως αναφέρει ο Guardian.
Διαμάχη για Δυτικά ή Ρωσικά Χριστούγεννα
Η εκκλησία παραδοσιακά γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, την ίδια ημέρα και ώρα με το πατριαρχείο της Μόσχας, το οποίο έχει ευλογήσει τον πόλεμο του Πούτιν. Ο Πατριάρχης Κύριλλος, επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, είναι εξέχων υποστηρικτής του Πούτιν και έχει πει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες που θα σκοτωθούν θα έχουν άφεση για όλες τις αμαρτίες τους.
Το 2017, η 25η Δεκεμβρίου έγινε δημόσια αργία στην Ουκρανία. Η ορθόδοξη εκκλησία της χώρας είχε επιτρέψει προηγουμένως να λέγονται προσευχές κατά την ημερομηνία αυτή.
Σε συνεδρίαση της Συνόδου της τον Οκτώβριο, και κατόπιν αιτημάτων, η Μητρόπολη του Κιέβου ανακοίνωσε ότι οι ενορίες μπορούν να πραγματοποιούν πλήρη θρησκευτική λειτουργία στις 25 του μηνός, αν το επιθυμούν. Η απόφαση επηρεάζει περίπου 7.000 εκκλησίες σε ολόκληρη τη χώρα.
Σε συνέντευξή του στον Guardian, ο εκπρόσωπος της εκκλησίας, αρχιεπίσκοπος Yevstratiy Zoria, δήλωσε ότι θα συγκεντρωθούν στοιχεία για να διαπιστωθεί πόσοι πιστοί παρακολούθησαν τις λειτουργίες στις 25 του μηνός, που φέτος πέφτει Κυριακή.
“Δεν θέλουμε να εξαναγκάσουμε κανέναν. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν επιλύει τίποτα”, δήλωσε. “Εγώ προσωπικά θα αποφασίσω τι θα κάνω αφού μιλήσω με τους ενορίτες μου. Είναι καλύτερα να προωθήσουμε αυτή τη διαδικασία αργά και με επιτυχία”.
Πριν από την εισβολή της Ρωσίας, το ένα τρίτο των ενοριτών επιθυμούσε μια μετακίνηση προς τα δυτικά Χριστούγεννα, όπως είπε. Ο αρχιεπίσκοπος αναγνώρισε ότι η υποστήριξη ήταν τώρα μεγαλύτερη.
Από το 2019, 1.600 ενορίες έχουν ενταχθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν πιστή στο Πατριαρχείο της Μόσχας. Τώρα έχει απομακρυνθεί από τον Πατριάρχη Κύριλλο, με περίπου τις μισές επισκοπές να μην τον αναφέρουν πλέον στις προσευχές.
Οι δύο εκκλησίες φέρουν παρόμοια ονόματα. Ο προκάτοχος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Πέτρο Ποροσένκο, προσπάθησε να αναγκάσει την ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία να μετονομαστεί νομικά σε ρωσική ορθόδοξη εκκλησία στην Ουκρανία.
Η προσπάθεια απέτυχε μετά την προσφυγή του φιλοκρεμλινικού κόμματος “Μπλοκ της Αντιπολίτευσης” – που είναι πλέον εκτός νόμου – στο συνταγματικό δικαστήριο. Ο Ζόρια δήλωσε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας υποστηρίζει την κρατική υπόσταση, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και τη δημοκρατία της Ουκρανίας.
Μετά την απομάκρυνση των σοβιετικών αγαλμάτων, τα Χριστούγεννα
Η μετακίνηση στις 25 Δεκεμβρίου αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εθνικής διαδικασίας για την απομάκρυνση των συμβόλων της Ρωσίας, της Σοβιετικής Ένωσης και του κομμουνισμού, η οποία ξεκίνησε το 2014, όταν ο Πούτιν προσάρτησε την Κριμαία.
Τα αγάλματα του Λένιν κατεδαφίστηκαν. Το υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας διόρισε ένα συμβούλιο εμπειρογνωμόνων για να αποφασίσει τι θα γίνει με άλλα σοβιετικά μνημεία και δρόμους που φέρουν το όνομα ρωσικών προσωπικοτήτων, σχετικών με τον πολιτισμό, όπως ο Πούσκιν και ο Τολστόι.
“Δεν το αποκαλούμε απορωσικοποίηση. Πρόκειται για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ρωσικού ολοκληρωτισμού”, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Πολιτισμού, Oleksandr Tkachenko.
Και πρόσθεσε: “Είχαμε μια σειρά από συναντήσεις. Η γνώμη των τοπικών κοινωνιών θα ληφθεί υπόψη. Ορισμένα μνημεία θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε πάρκα και μουσεία”.
Στο λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα, ακτιβιστές έβαψαν με κόκκινη μπογιά ένα άγαλμα της Μεγάλης Αικατερίνης και πρόσθεσαν μια θηλιά.
Ο Taras Pshenychnyi, καθηγητής εκκλησιαστικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Taras Shevchenko του Κιέβου, δήλωσε ότι οι φοιτητές του έθεσαν αυθόρμητα το θέμα των Χριστουγέννων και τάχθηκαν υπέρ της μεταφοράς τους στις 25 Δεκεμβρίου.
Οι προσπάθειες μετακίνησης στο γρηγοριανό μοντέλο
Είπε όμως ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των γονέων του, ήταν απρόθυμοι να αλλάξουν στο γρηγοριανό μοντέλο, που εισήγαγε ο Πάπας Γρηγόριος το 1582. Φέτος η οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένου του εξάχρονου γιου του, θα γιορτάσει και τις δύο ημερομηνίες, είπε.
Τον 16ο και 17ο αιώνα ορισμένοι Ουκρανοί Ουνίτες επίσκοποι προσπάθησαν να μεταβούν στη γρηγοριανή ημερομηνία, την οποία είχαν υιοθετήσει η Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές καθολικές χώρες. Δεν τα κατάφεραν.
Εκείνη την εποχή, η Ουκρανία ήταν μέρος της Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας. Έμεινε στο Ιουλιανό ημερολόγιο, στο οποίο η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται στις 14 Ιανουαρίου.
Μεταξύ του 1914 και του 1916, καθώς μαίνονταν ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος, μια επισκοπή στη δυτική πόλη Ιβάνο-Φρανκίβσκ εισήγαγε την ημερομηνία της 25ης Δεκεμβρίου. Η αλλαγή προσέκρουσε στην αντίδραση των παραδοσιακών, της διανόησης και της ισχυρής ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας.
Μετά τη Ρωσική Επανάσταση, οι Μπολσεβίκοι πέρασαν στο Γρηγοριανό ημερολόγιο για πολιτικούς σκοπούς, αλλά το πατριαρχείο της Μόσχας συνέχισε όπως πριν.
Ο Pshenychnyi είπε: “Η παράδοση μπορεί να είναι προοδευτική ή οπισθοδρομική. Πρέπει να απομακρυνθούμε από τις ρωσικές πολιτιστικές και πνευματικές παραδόσεις. Μας κρατούν ομήρους.
“Πρέπει να γίνει με προσοχή, αλλά πρέπει να γίνει. Η Ρωσία χρησιμοποιεί τις ορθόδοξες ενορίες της στο ουκρανικό έδαφος ως ιδεολογικό όπλο“.
Ο Πατριάρχης Κύριλλος συνδέεται με την KGB και τη σύγχρονη ρωσική υπηρεσία κατασκοπείας FSB, η οποία είναι μια “επιδέξια οργάνωση προπαγάνδας”, είπε.
Οι πολιτικοί του Κρεμλίνου έχουν παρουσιάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια εσχατολογική αναμέτρηση μεταξύ του καλού και του κακού. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, χρησιμοποιεί συχνά βιβλικούς υπαινιγμούς. Έχει απειλήσει να αποτελειώσει τη Δύση σε έναν πυρηνικό Αρμαγεδδώνα.
Στο τελευταίο του ξέσπασμα την Παρασκευή, είπε ότι ο “ιερός στόχος” της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν να σταματήσει τον Διάβολο ή τον “ανώτατο άρχοντα της κόλασης”, όπως τον αποκάλεσε. Χαρακτήρισε τους Ουκρανούς ως “μια μεγάλη αγέλη από σκυλιά που γαβγίζουν από το δυτικό κυνοκομείο”.
Ο Pshenychnyi δήλωσε ότι δεν δίνει μεγάλη σημασία στην ολοένα και πιο αποκαλυπτική ρητορική της Ρωσίας, η οποία περιλαμβάνει ισχυρισμούς ότι η Μόσχα “καθαρίζει από τον σατανά” το Κίεβο.
“Είναι ένα από τα πολλά ψέματα που κάνει η Ρωσία τα τελευταία οκτώ χρόνια”, δήλωσε ο καθηγητής.
“Εδώ και αιώνες προσπαθούν να διαμορφώσουν κάποιο είδος εικόνας για την Ουκρανία. Χθες δεν ήμασταν ένα κράτος. Σήμερα είμαστε ο Σατανάς. Είναι ηλίθιο, και από ένα μάτσο ανθρώπους με αδύναμο μυαλό”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις