Ουκρανία: Το σχέδιο 12 σημείων της Κίνας για κατάπαυση του πυρός και η αντίδραση Μόσχας – Κιέβου
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δημοσίευσε ένα έγγραφο θέσεων 12 σημείων στο οποίο περιγράφει πώς πιστεύει ότι μπορεί να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Ουκρανία. Την ενέργεια του Πεκίνου εκτίμησαν οι δύο εμπόλεμες πλευρές.
- 24 Φεβρουαρίου 2023 19:55
Εναν χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Κίνα παρουσιάζει πρόταση 12 σημείων για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Η πρόταση ακολουθεί την πρόσφατη ανακοίνωσή της ότι προσπαθεί να ενεργήσει ως μεσολαβητής στον πόλεμο που έχει αναζωπυρώσει τις δυτικές συμμαχίες που θεωρούνται από το Πεκίνο και τη Μόσχα αντίπαλοι.
Με τη δημοσιοποίησή της, η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό της Κίνας ότι είναι ουδέτερη, παρότι εμποδίζει τις προσπάθειες στα Ηνωμένα Εθνη να καταδικάσουν την εισβολή.
Το έγγραφο απηχεί τις ρωσικές καταγγελίες ότι οι δυτικές κυβερνήσεις ευθύνονται για την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και επικρίνει τις κυρώσεις στη Ρωσία.
Οι προτάσεις της Κίνας
Σύμφωνα με το Associated Press, η πρόταση της Κίνας περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες, καθώς και τον τερματισμό των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Λέει ότι “οι εμπλεκόμενες χώρες θα πρέπει να σταματήσουν να καταχρώνται μονομερείς κυρώσεις» και «να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία”.
Αναφέρει ότι η κυριαρχία όλων των χωρών πρέπει να τηρηθεί, αν και δεν διευκρινίζει πώς θα συνέβαινε αυτό για την Ουκρανία και τα εδάφη που αφαιρέθηκαν από αυτήν από τότε που η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία το 2014.
Η πρόταση καταδικάζει μια “νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου”, μια επίπληξη των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ και της στρατιωτικής συμμαχίας ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ενωσης. “Η ασφάλεια μιας περιοχής δεν πρέπει να επιτυγχάνεται με την ενίσχυση ή την επέκταση στρατιωτικών μπλοκ” αναφέρει η πρόταση.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ζητήσει προ της εισβολής εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Αλλα σημεία της πρότασης απαιτούν κατάπαυση του πυρός, ειρηνευτικές συνομιλίες, προστασία των αιχμαλώτων πολέμου και διακοπή των επιθέσεων κατά αμάχων, διατήρηση της ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών και διευκόλυνση των εξαγωγών σιτηρών.
Πώς αντιδρούν Μόσχα και Κίεβο
Η κίνηση του Πεκίνου συνέλεξε θετικά σχόλια από τις δύο εμπόλεμες πλευρές.
Τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα επικρότησαν την κινεζική παρέμβαση ως μια ενέργεια προς τον σωστό δρόμο, ωστόσο πρόσθεσαν δικούς τους όρους και προϋποθέσεις προκειμένου να προχωρήσει μια ειρηνευτική διαδικασία.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνέντευξης με αφορμή την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, εμφανίστηκε ανοιχτός στο να εξετάσει μέρη του ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην χώρα του.
Αναφερόμενος στο κείμενο του ειρηνευτικού σχεδίου που πρότεινε η Κίνα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι στο έγγραφο αυτό, «μου φαίνεται ότι υπάρχει σεβασμός της εδαφικής μας ακεραιότητας, πράγματα που αφορούν την ασφάλεια. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Κίνα σε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι η Κίνα αποκάλυψε τις σκέψεις της. Η Κίνα άρχισε να μιλάει για την Ουκρανία και αυτό δεν είναι κακό».
Από την πλευρά της, η Ρωσία καλωσόρισε κι αυτή τις προτάσεις της Κίνας και ανέφερε ότι είναι ανοιχτή στην επίτευξη των στόχων αυτού που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.
«Εκτιμούμε την ειλικρινή επιθυμία των Κινέζων φίλων μας να συμβάλουν στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα (…) Συμμεριζόμαστε τις απόψεις του Πεκίνου», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
«Όσον αφορά στην κρίση στην Ουκρανία, η Ρωσία είναι ανοιχτή στην επίτευξη των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», δήλωσε η Ζαχάροβα.
Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε επίσης την αναγνώριση της «νέας εδαφικής πραγματικότητας» στην Ουκρανία, δήλωσε η Ζαχάροβα, αναφερόμενη στη μονομερή προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών – Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια – καθώς και της Κριμαίας.
“Πάγος” από το ΝΑΤΟ
Την κινεζική πρόταση των 12 σημείων σχολίασε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δηλώνοντας ότι η έκκληση της Κίνας για ειρηνευτικές συνομιλίες “δεν έχει μεγάλη αξιοπιστία”.
Αναφερόμενος στην κινεζική πρόταση, κατά την διάρκεια επίσκεψης στην Εσθονία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ρωτήθηκε για το έγγραφο. “Η Κίνα δεν έχει μεγάλη αξιοπιστία γιατί δεν μπόρεσε να καταδικάσει την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία και υπέγραψαν επίσης λίγες μέρες πριν την εισβολή μια συμφωνία μεταξύ του προέδρου Σι και του προέδρου Πούτιν για τη δίχως όρια συνεργασία με τη Ρωσία” είπε.
Πρόσθεσε ότι “η στρατιωτική υποστήριξη σήμερα είναι ο τρόπος για να επιτευχθεί μια ειρηνική συμφωνία αύριο” σε ένα σχόλιο στην κριτική που υπονοείται από την πλευρά της Κίνας για τα δυτικά όπλα που έχουν φτάσει στην Ουκρανία.
Επιφυλακτικά υποδέχτηκε την πρόταση το Βερολίνο
Επιφυλακτική ήταν και η αντίδραση του Βερολίνου, με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να χαρακτηρίζει «αμφίβολο» το εάν το Πεκίνο επιθυμεί πράγματι να διαδραματίσει έναν τόσο εποικοδομητικό ρόλο, ενώ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «καλό» το γεγονός ότι η κινεζική κυβέρνηση τάσσεται ξεκάθαρα κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων, επισήμανε ωστόσο ότι «λείπουν σημαντικά στοιχεία» από την πρόταση, όπως η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.
«Οποιαδήποτε εποικοδομητική πρόταση η οποία μας φέρνει πιο κοντά σε μια δίκαιη ειρήνη είναι ευπρόσδεκτη. Το εάν όμως η Κίνα ως παγκόσμια δύναμη επιθυμεί να διαδραματίσει έναν τόσο εποικοδομητικό ρόλο, είναι ακόμη αμφίβολο. Αν το εννοεί, θα πρέπει να συνομιλήσει όχι μόνο με τη Μόσχα, αλλά και με το Κίεβο και να εργαστεί για την ειρήνη υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε νωρίτερα σήμερα στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue με αφορμή την πρώτη επέτειο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος εξέφρασε την κατανόησή του για την ανυπομονησία πολλών ανθρώπων στη Γερμανία να τελειώσει ο πόλεμος. «Πουθενά οι άνθρωποι δεν το λαχταρούν αυτό όσο στην Ουκρανία, αλλά μια εικονική ειρήνη, η οποία θα ανταμείβει μόνο την αρπαγή γης από τον Πούτιν και θα αφήνει τους ανθρώπους στην αυθαιρεσία των κατακτητών, δεν θα είναι ειρήνη. Είναι ξεκάθαρο ποιος θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο, αυτός που επιτέθηκε βάναυσα στη γειτονική χώρα και ρίχνει συνεχώς στρατεύματα στο δυτικό μέτωπο», τόνισε και επαναβεβαίωσε τη βούληση της Γερμανίας να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά. «Η Γερμανία δεν βρίσκεται σε πόλεμο, αλλά αυτός ο πόλεμος μας αφορά», είπε χαρακτηριστικά ο ομοσπονδιακός πρόεδρος.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ δήλωσε στο ίδιο πνεύμα ότι είναι «καλό» το γεγονός ότι η Κίνα παρουσίασε σχέδιο για την Ουκρανία, ότι ανέλαβε την ευθύνη και ότι τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων. «Ωστόσο, σημαντικά στοιχεία, όπως η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, λείπουν από το σχέδιο των 12 σημείων», πρόσθεσε ο κ. Μπούχνερ και σημείωσε και αυτός ότι το Πεκίνο θα πρέπει να συζητήσει αυτή την πρόταση απευθείας με το Κίεβο.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel, υπάρχουν αμφιβολίες στο Βερολίνο σχετικά με την ουδετερότητα της Κίνας, καθώς η κινεζική κυβέρνηση διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή με τη Μόσχα ακόμη και την αγορά Καμικάζι-drones, τα οποία θα παραδοθούν εντός του Απριλίου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Bellevue, ο ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι, μέσω βιντεοκλήσης, ζήτησε να διατηρηθεί η στήριξη προς τη χώρα του και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ουκρανία «είναι σε θέση να βάλει τέλος στη ρωσική επιθετικότητα εντός του έτους». Τόνισε επίσης ότι «κανείς δεν θα τολμήσει νέα επίθεση, εάν γνωρίζει ότι ο ελεύθερος κόσμος είναι αρκετά αποφασισμένος να υπερασπιστεί την ελευθερία του».
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή τη σημερινή επέτειο, κάνει λόγο για «αποτυχία» του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος «βασίστηκε στη διαίρεση, αλλά πέτυχε το αντίθετο», και επαναλαμβάνει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί». «Είναι στο χέρι του Πούτιν. Εκείνος μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο», τονίζει στο μήνυμά του. Αργότερα απόψε ο κ. Σολτς θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Επτά, η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά με θέμα την Ουκρανία. Στη Σύνοδο έχει προσκληθεί να συμμετάσχει και ο κ. Ζελένσκι.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις