Ουκρανία: “Χρειαζόμαστε μια σωστή κατάπαυση πυρός – Όχι εκεχειρία για μια παρέλαση”

Διαβάζεται σε 4'
Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία. Εικόνα αρχείου Kherson Regional Military Administration / AP IMAGES

«Η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη όχι για μια παρέλαση, αλλά για πραγματική και βιώσιμη ειρήνη», δήλωσε κουρυφαίος Ουκρανός αξιωματούχος μετά τις ανακοινώσεις Πούτιν.

Η Ουκρανία χρειάζεται μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στον δρόμο για την επίτευξη της ειρήνης και όχι μια εκεχειρία «για μια παρέλαση», δήλωσε σήμερα ένα κορυφαίος αξιωματούχος της ουκρανικής προεδρίας, μετά τη μονομερή ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τη διακοπή των εχθροπραξιών από τις 8 έως τις 10 Μαΐου.

«Η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη όχι για μια παρέλαση, αλλά για πραγματική και βιώσιμη ειρήνη», δήλωσε ο Αντρίι Γερμάκ με ανάρτηση του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση του Κιέβου για πλήρη παύση των εχθροπραξιών με τη Ρωσία, η οποία εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα τριήμερη κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο με την Ουκρανία με αφορμή την 80ή επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης και των συμμάχων της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Πούτιν είπε ότι αναμένει από την Ουκρανία να δώσει εντολή κατάπαυσης πυρός στις ένοπλες δυνάμεις της, υπογραμμίζοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα είναι έτοιμα να απαντήσουν σε τυχόν παραβίαση της εκεχειρίας.

Η «Ημέρα της Νίκης» εορτάζεται κάθε χρόνο με μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα και επετειακές εκδηλώσεις σε πολλές ρωσικές πόλεις. Η επέτειος της 9ης Μαΐου είναι ακόμη πιο σημαντική στο Βόλγκογκραντ, λόγω της φονικότερης σύγκρουσης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Μάχη του Στάλινγκραντ (1942-1943) ήταν η πλέον πολύνεκρη στην Ιστορία και σημείο καμπής στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού έληξε με τη νίκη του Κόκκινου Στρατού επί της 6ης Στρατιάς της ναζιστικής Γερμανίας.

“Θα ήθελα να είχε ήδη τελειώσει ο πόλεμος”

Με φόντο τις τεράστιες σημαίες στο Βόλγκογκραντ, πρώην Στάλινγκραντ, για τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας, ο 20χρονος Κιρίλ Μπομπίτσεφ εκφράζει την ελπίδα για τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία, ύστερα από τρία και πλέον χρόνια του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία.

«Θα ήθελα να είχε ήδη τελειώσει ο πόλεμος», λέει αναστενάζοντας ο 20χρονος Κιρίλ. «Οι απώλειες είναι βαριές για τη χώρα και τον προϋπολογισμό», συμπληρώνει.

«Ενόψει μιας τόσο σημαντικής επετείου, ο κόσμος χρειάζεται ελπίδα», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) η Οξάνα Ντούντκο, κάτοικος του Βόλγκογκραντ, η οποία θεωρεί πως η εκεχειρία που ανακοίνωσε ο Πούτιν είναι «πολύ σημαντικό βήμα».

«Θέλω ειρήνη, θέλω να έχω επαφές με διάφορες χώρες, να σπουδάσω στο εξωτερικό, να ανταλλάξω εμπειρίες ώστε να φέρω αυτήν τη γνώση πίσω στη χώρα μου για να την κάνω ακόμη καλύτερη», λέει η 21χρονη Πολίνα Κνιαζέφσκαγια που δεν κρύβει ότι έχει υψηλές προσδοκίες για τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πιέζει τη Μόσχα και το Κίεβο να καταλήξουν σε εκεχειρία και ειρηνευτική συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, αλλά το χάσμα μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών φαίνεται δύσκολο να γεφυρωθεί. Σήμερα, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε εκ νέου την επιθυμία του για «μόνιμη» και όχι ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, καλώντας τις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν.

Ο 79χρονος Λεβ Λογκανόφ, πρώην εργαζόμενος σε πετρελαϊκές εταιρείες, ελπίζει πως η τριήμερη εκεχειρία που ανακοίνωσε ο Πούτιν ίσως δώσει σε Μόσχα και Κίεβο τον χρόνο να αναστοχαστούν. «Και οι δύο πλευρές έχουν ήδη υποστεί βαριές απώλειες. Τώρα πρέπει να βρεθεί μια λύση. Προς τι όλα αυτά; Σε τι χρησίμευσαν όλες αυτές οι θυσίες;» διερωτάται.

Κρίσιμη εβδομάδα για τις διαπραγματεύεσεις

Η τρέχουσα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα για τις διαπραγματεύσεις περί της λήξης του πολέμου, καθώς Ουκρανία και Ρωσία καλούνται να εκμεταλλευθούν την δυναμική που υπάρχει, πριν ο Ντόναλντ Τραμπ διακόψει κάθε μεσολαβητική προσπάθεια.

Φαίνεται πως για πρώτη φορά ο Πούτιν δείχνει διάθεση καλής θέλησης είτε γιατί παίρνει πολλά από αυτά που θέλει με το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι είτε γιατί αντιλαμβάνεται ότι αν συνεχίσει να κωλυσιεργεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δυσαρέσκεια του Τραμπ.

Από την άλλη ο Ζελένσκι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και γνωρίζει πως αν αποδεχθεί με οποιονδήποτε τρόπο την – νομικά και συνταγματικά σχεδόν αδύνατη – παράδοση της Κριμαίας δεν θα έχει κανένα πολιτικό μέλλον. Όμως φαίνεται πως ο Πρόεδρος Τραμπ τού είπε στο Βατικανο ότι δεν υπάρχει καμία άλλη λύση.

Εκτιμάται ότι η απόλυτη στήριξη του Τραμπ στην παράδοση της Κριμαίας, ήταν αυτό που έκανε τον Πούτιν να ανακοινώσει την τριήμερη εκεχειρία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα