Ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν να εισβάλουν στο Μπέλγκοροντ

Διαβάζεται σε 7'
Ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν να εισβάλουν στο Μπέλγκοροντ
Associated Press

Ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στα σύνορα με τη Ρωσία στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, ενώ ο Ζελένσκι ζητά από τη Δύση το “πράσινο φως” για χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς.

Συναγερμός έχει σημάνει στη Ρωσία, καθώς οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να διεισδύσουν στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, σύμφωνα με δήλωση του κυβερνήτη, Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ, που μεταδίδει το TASS.

«Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο εχθρός προσπαθεί να διασπάσει τα σύνορα της περιοχής Μπέλγκοροντ. Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, η κατάσταση στα σύνορα παραμένει δύσκολη, αλλά υπό έλεγχο» ανέφερε ο διοικητής της περιφέρειας στο κανάλι του στο Telegram.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται επί τόπου σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η εισβολή. «Παρακαλώ παραμείνετε ψύχραιμοι και εμπιστευτείτε μόνο επίσημες πηγές πληροφόρησης», πρόσθεσε ο Γκλάντκοφ.

Την ίδια ώρα, ρωσικά κανάλια στο Telegram με διασυνδέσεις στις υπηρεσίες ασφαλείας ανέφεραν σήμερα, πως ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε συνοριακό φυλάκιο στη νότια ρωσική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, αν και δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημη επιβεβαίωση για μάχες εκεί.

Το Μπέλγκοροντ συνορεύει με την περιφέρεια του Κουρσκ, όπου ουκρανικά στρατεύματα κατέλαβαν ρωσικό έδαφος μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσαν στις 6 Αυγούστου.

Το κανάλι Mash στο Telegram ανέφερε πως περίπου 500 Ουκρανοί στρατιώτες επιτέθηκαν σε δύο ρωσικά σημεία ελέγχου στη Νεχοτεγέφκα και στη Σεμπέκινο στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ.

Το Mash ανέφερε πως έως 200 Ουκρανοί στρατιώτες με οχήματα μάχης πεζικού προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα στη Νεχοτεγέφκα και το ρωσικό πυροβολικό απάντησε με πυρά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ανέφερε πως περίπου 300 Ουκρανοί επιτέθηκαν σε ένα άλλο σημείο ελέγχου στη Σεμπέκινο.

Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για τις πληροφορίες και το SHOT, ένα άλλο ειδησεογραφικό κανάλι στο Telegram, μετέδωσε πως ουκρανικές δυνάμεις απωθήθηκαν από τη Νεχοτεγέφκα αφού υπέστησαν απώλειες. Το SHOT μετέδωσε πως δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις στη Σεμπέκινο.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε πέντε πυραύλους και 60 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που εξαπέλυσε η Ρωσία στη διάρκεια μαζικής αεροπορικής επίθεσης για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων.

Ο Ζελένσκι ζητά άδεια από τη Δύση να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς

Μετά τη δεύτερη νύχτα καταστροφικών αεροπορικών επιδρομών που εξαπέλυσε η Μόσχα στην Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανανέωσε τις εκκλήσεις του προς τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου για άρση των περιορισμών στη χρήση όπλων από τις δυνάμεις του κατά στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία.

Η έκκληση του Ζελένσκι και οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έρχονται, όπως σημειώνουν οι Financial Times, ενώ το Κίεβο και η Μόσχα μάχονται για να αποκτήσουν πλεονέκτημα πριν από πιθανές διαπραγματεύσεις που οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν υπονοήσει ότι θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του έτους.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σημειώσει μια ανατροπή με την τολμηρή εισβολή τους στην περιοχή του Κουρσκ, που αποτελεί την πρώτη φορά που ένας ξένος στρατός έχει διεισδύσει στα σύνορα της Ρωσίας και κατέλαβε εδάφη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν την προέλασή τους στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ της Ουκρανίας, εκμεταλλευόμενα τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και οπλισμό του Κιέβου, τα λάθη στη μάχη και τις λεπτές γραμμές άμυνας. Βρίσκονται τώρα σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τον σημαντικό κόμβο μεταφορών του Ποκρόβσκ, απειλώντας τον έλεγχο του Κιέβου στην υπόλοιπη περιοχή.

Ο Ζελένσκι έχει υποστηρίξει ότι για να αποκτήσει το πλεονέκτημα και να μπορέσει να επιβάλει τους όρους για μια δίκαιη λήξη του πολέμου της Ρωσίας, η Ουκρανία πρέπει να χτυπήσει βαθιά πίσω από τις γραμμές του εχθρού, όπου μπορεί να αποδυναμώσει τις στρατιωτικές ικανότητες της Μόσχας.

Ωστόσο, η Ουκρανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους δυτικούς συμμάχους της για όπλα και πυρομαχικά, ιδιαίτερα εκείνα που μπορούν να χτυπήσουν στόχους μεγάλου βεληνεκούς. Και αυτοί οι εταίροι διστάζουν να παραδώσουν τόσο ισχυρά όπλα ή να επιτρέψουν στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει εκείνα που έχουν ήδη παρασχεθεί εντός της Ρωσίας.

Οι ρωσικοί στόχοι που θέλει να χτυπήσει ο Ζελένσκι

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Κίεβο έχει παράσχει πληροφορίες στην Ουάσιγκτον σχετικά με συγκεκριμένους στόχους που θα ήθελε να χτυπήσει χρησιμοποιώντας τους αμερικανικούς πυραύλους Atacms, καθώς και τους βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow και τους γαλλικούς Scalp, σύμφωνα με ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο. Οι στόχοι περιλαμβάνουν αεροδρόμια, αποθήκες πυρομαχικών, δεξαμενές καυσίμων και κέντρα διοίκησης και ελέγχου.

Η άδεια για τις επιθέσεις, δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος, θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις εναέριες επιθέσεις της Ρωσίας πριν ξεκινήσουν και θα ανάγκαζε τον εχθρό της να μετακινήσει τις δυνάμεις του πιο μακριά από τα σύνορα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει υποστηρίξει ότι η χρήση των όπλων στο εσωτερικό της Ρωσίας θα έκανε μικρή στρατηγική διαφορά, έναν ισχυρισμό που ο Ζελένσκι αντικρούει έντονα.

“Αυτή είναι η βέλτιστη τακτική αντιτρομοκρατίας, μια τακτική που κάθε σύμμαχός μας έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει και θα τη χρησιμοποιούσε αναμφίβολα για να προστατευτεί”, δήλωσε ο Ζελένσκι τη Δευτέρα.

“Δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στην εμβέλεια των όπλων για την Ουκρανία… ενώ η Ρωσία χρησιμοποιεί κάθε είδους δικά της όπλα, καθώς και [ιρανικής κατασκευής] επιθετικά drones και βαλλιστικούς πυραύλους από τη Βόρεια Κορέα” τόνισε και συνέχισε:

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και άλλοι σύμμαχοι έχουν τη δύναμη να μας βοηθήσουν να σταματήσουμε την τρομοκρατία. Χρειαζόμαστε αποφάσεις.”

Η εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ, πρόσθεσε, ήταν ο τρόπος του Κιέβου να αντισταθμίσει την έλλειψη δυνατοτήτων μεγάλης εμβέλειας.

Ουκρανοί στρατιώτες στοχεύουν στόχους της Ρωσίας
Ουκρανοί στρατιώτες στοχεύουν στόχους της Ρωσίας AP Photo

ΗΠΑ: Δεν υπήρξαν αλλαγές στην πολιτική μας όσον αφορά τους περιορισμούς στα όπλα

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον ότι δεν υπήρξαν «αλλαγές» στην πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά τους περιορισμούς στα όπλα.

«Αυτή δεν είναι μια νέα επιθυμία του Προέδρου Ζελένσκι», είπε. «Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες με τους Ουκρανούς, αλλά θα τις κρατήσουμε ιδιωτικές.»

Οι αεροπορικές επιδρομές που σφυροκόπησαν την Ουκρανία για δεύτερη ημέρα αργά τη Δευτέρα και την Τρίτη επικεντρώθηκαν κυρίως σε κρίσιμες υποδομές. Παρόλο που πέντε πυραύλοι κρουζ και 60 επιθετικά drones καταρρίφθηκαν, τουλάχιστον ένας από τους 91 πυραύλους και drones κατέστρεψε ένα ξενοδοχείο που χρησιμοποιούνταν από ξένους δημοσιογράφους και ανθρωπιστικούς εργαζόμενους στην πατρίδα του Ζελένσκι, Κρίβι Ριχ, στα νότια της χώρας. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 16 τραυματίστηκαν στις τελευταίες επιθέσεις.

Αυτή η επίθεση ακολούθησε μια παρόμοια επίθεση σε ξενοδοχείο στην ανατολική πόλη Κραματόρσκ το βράδυ της Παρασκευής, η οποία σκότωσε έναν Βρετανό σύμβουλο ασφαλείας που εργαζόταν για το Reuters.

Η επίθεση της Ρωσίας τη Δευτέρα ήταν μια από τις μεγαλύτερες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, με περισσότερους από 200 πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους και drones να στοχεύουν κρίσιμες υποδομές και κατοικημένες περιοχές σε 15 περιοχές, σύμφωνα με την ουκρανική αεροπορία. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε αυτό που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε ως «εξοργιστική επίθεση».

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι είχε «επανιεραρχήσει τις εξαγωγές αμυντικών συστημάτων των ΗΠΑ, ώστε να αποστέλλονται πρώτα στην Ουκρανία». Και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ επίσης αποστέλλουν ενεργειακό εξοπλισμό… για την επιδιόρθωση των συστημάτων της Ουκρανίας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ενεργειακού δικτύου της».

Ο βομβαρδισμός φάνηκε να σηματοδοτεί ότι η Ρωσία εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές της σε ουκρανικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, μια εκστρατεία που ξεκίνησε την άνοιξη. Τη Δευτέρα, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος μετά το τελευταίο κύμα επιθέσεων.

«Καθεμία από αυτές τις επιθέσεις μας επαναφέρει στο ζήτημα των ικανοτήτων μεγάλης εμβέλειας — στην ανάγκη να εξοπλίσουμε τις αμυντικές μας δυνάμεις με αρκετά όπλα μεγάλης εμβέλειας που μπορούν να καταστρέψουν τους τρομοκράτες ακριβώς στις περιοχές των επιθέσεών τους», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα