Ουκρανοί πρόσφυγες: Θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης σε όλη την Ευρώπη

Ουκρανοί πρόσφυγες: Θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης σε όλη την Ευρώπη
Ουκρανοί πρόσφυγες AP

Αποτροπιασμό προκαλούν τα ευρήματα ερευνητών οι έρευνες των οποίων που αποκαλύπτουν ότι Ουκρανοί πρόσφυγες ενδέχεται να πέφτουν θύματα διακινητών. Τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση του ενδιαφέροντος για την πορνογραφία με πρόσφυγες.

Όσο οι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία για να σωθούν από το μένος των ρωσικών δυνάμεων στη χώρα τους, προσπαθούν ακόμη να “πατήσουν στα πόδια τους”, αρκετοί φαίνεται να είναι εκείνοι που βρίσκουν… σεξουαλικό ενδιαφέρον για αυτούς.

Έρευνα που διεξήχθη από την Thomson Reuters απέδειξε ότι έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για την πορνογραφία με πρωταγωνιστές Ουκρανούς πρόσφυγες, οι οποίοι γίνονται όλο και περισσότερο στόχος σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι Ουκρανοί πρόσφυγες μπορεί να είναι θύματα διακινητών και “κυβερνο-βιαστών”.

Σύμφωνα με τον Guardian, το ενδιαφέρον για την ουκρανική πορνογραφία φαίνεται πως αυξήθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναλύοντας την παγκόσμια κίνηση στις μηχανές αναζήτησης. Πιστεύεται ότι το αυξημένο ενδιαφέρον μπορεί να ενθαρρύνει τους διακινητές να δρουν συχνότερα και με μεγαλύτερη ατιμωρησία.

Η οργάνωση έχει ζητήσει επείγουσα δράση για την ενίσχυση της προστασίας των γυναικών και παιδιών από την Ουκρανία, που κινδυνεύουν από σεξουαλική εκμετάλλευση.

Κατακόρυφη αύξηση στις προβολές πορνογραφικών βίντεο

Η ανάλυση των τάσεων αναζήτησης στο διαδίκτυο διαπίστωσε ότι οι προβολές πορνογραφικών βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνουν Ουκρανούς πρόσφυγες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους έξι μήνες.

Ένα στιγμιότυπο από 13 βίντεο που φαίνεται να παρουσιάζουν Ουκρανούς πρόσφυγες, δείχνει ότι προβλήθηκαν 275.000 φορές τον Ιανουάριο.

Ενώ υπήρχαν ενδείξεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εμπορίας ορισμένων Ουκρανών πριν από την έναρξη του πολέμου, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση μετά τη ρωσική εισβολή. Η παγκόσμια κίνηση αναζήτησης για όρους όπως “ουκρανικό πορνό” βρίσκεται σταθερά σε υψηλότερα επίπεδα από τότε.

Προηγούμενη ανάλυση, το 2022, διαπίστωσε ότι οι παγκόσμιες διαδικτυακές αναζητήσεις για σεξουαλικά εκμεταλλευτικούς όρους που αφορούσαν ειδικά τους Ουκρανούς πρόσφυγες αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Τον Μάρτιο του 2022, η έρευνα διαπίστωσε παγκόσμια αύξηση 300% σε αυτούς τους όρους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώθηκε αύξηση 200% στις αναζητήσεις για τον όρο “Ουκρανές συνοδοί” σε σύγκριση με έξι μήνες πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, ενώ στην Ισπανία σημειώθηκε αύξηση 600% στις αναζητήσεις για τον όρο “Ουκρανικό πορνό” και στην Πολωνία αύξηση 130%.

Αύξηση των αναζητήσεων για τους όρους αυτούς σημειώθηκε επίσης στην Αυστρία, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γαλλία και την Ελβετία.

Η Χέδερ Φίσερ, ανώτερη σύμβουλος για εγκλήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Thomson Reuters, δήλωσε: “Η τελευταία ανάλυση των δεδομένων μας για το 2023 δείχνει ότι η ζήτηση στο διαδίκτυο για υποτιμητικό υλικό σχετικά με τους εκτοπισμένους Ουκρανούς οδηγεί τους διακινητές να εξαναγκάζουν, να παρασύρουν και να προετοιμάζουν γυναίκες και παιδιά για σεξουαλική εκμετάλλευση. Συνεργαζόμαστε με τον ΟΑΣΕ για να κινητοποιήσουμε την παγκόσμια κοινότητα να αναγνωρίσει την ανάγκη να δράσει τώρα και να προστατεύσει τους ευάλωτους ανθρώπους από την εκμετάλλευση”.

Σε ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο παρουσιάστηκαν στοιχεία ότι οι Ουκρανοί διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να καταλήξουν σε δίκτυα πορνείας ή στη βιομηχανία πορνογραφίας και ότι πολλοί “στρατολογούνται” όλο και περισσότερο μέσω διαδικτυακών πλατφορμών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα