“Όχι απόψε αγάπη μου”: Πού πήγε η χαμένη μας λίμπιντο και πώς θα την πάρουμε πίσω
Ένα χρόνο μετά από τα απανωτά lockdowns, την τηλεργασία, τις κοινωνικές αποστάσεις, τα άγχη, οι σεξουαλικές μας επιθυμίες έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό ή η λύση είναι απλώς η υπομονή;
- 04 Απριλίου 2021 08:13
..Και ξαφνικά ήρθε το lockdown. Και ο 44χρονος Αντώνης βρέθηκε να περνάει πολύ περισσότερο χρόνο με τη σύζυγό του, κάτι που αρχικά μπορεί να σήμαινε ότι η σεξουαλική τους ζωή θα έβαινε προς το καλύτερο. “Φυσικά ήταν πολύ χαζή αυτή η σκέψη τελικά”, διηγείται τώρα.
Αυτό που δεν είχε λάβει υπόψη του ήταν η εξάντληση του το να προσέχουν τα παιδιά που πλέον θα βρίσκονταν όλη μέρα στο σπίτι, το άγχος για την τηλεκπαίδευσή τους, η ανησυχία για την υγεία των γονιών τους, αλλά και το ζήτημα του υπαρξιακού φόβου. “Ξυπνούσαμε και τα πάντα ήταν λίγο χειρότερα μέρα με τη μέρα. Και αυτό πραγματικά δεν είναι σέξι”. Όταν κάποτε θα πήγαινε στο γυμναστήριο ή για ένα ποτάκι με κάποιον φίλο μετά τη δουλειά, τώρα όλη του η ζωή μεταφέρθηκε και περιορίστηκε μέσα στο σπίτι.
Εάν η σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού αντιμετώπιζε κάποιες δυσκολίες πριν, μία κατάσταση με την οποία σίγουρα αρκετοί γονείς νέων παιδιών μπορεί να είναι εξοικειωμένοι, η πανδημία το ενίσχυσε κατά πολύ. Παλιά το πιο σύνηθες πρόβλημα στη ζωή ενός ζευγαριού ήταν να υπάρχει κακός συγχρονισμός, ωστόσο με την έλευση της πανδημίας, ο Αντώνης παρατηρεί τις σεξουαλικές του ορέξεις να μειώνονται. “Ποτέ δεν είχα συνειδητοποιήσει πως το στρες και η έλλειψη προσωπικού χρόνου θα επηρέαζαν τις ερωτικές μου επιθυμίες. Μπορεί να ακούγεται προφανές, όμως δεν μου είχε περάσει καν από το μυαλό”.
Πρόκειται για μία κατάσταση που παρατηρείται σε πολλά σπίτια σε όλο τον κόσμο. Σε έρευνα που διεξήγαγε το περασμένο έτος το Ινστιτούτο Kinsey στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα στις ΗΠΑ, περίπου το μισό των ερωτηθέντων ανέφερε κάποια μείωση της συχνότητας στη σεξουαλική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου και του αυνανισμού (αν και 1 στους 5 δήλωσαν ότι δοκίμασαν κάτι καινούριο στη σεξουαλική τους ζωή, όπως το sexting-μάλιστα σύμφωνα με έρευνα σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 65% στο διαδικτυακό σεξ, ενώ στις πραγματικές, ζωντανές επαφές καταγράφηκε πτώση της τάξης του 45%.).
“Σίγουρα η κατάσταση επηρεάζει τους ανθρώπους”, υποστηρίζει Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας με ειδικότητα σε Σεξουαλικές Διαταραχές, Kate Moyle. “Το γενικευμένο άγχος βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα: υπάρχουν απειλές για την υγεία, την ευημερία την εργασία, την εκπαίδευση ή τις ιατρικές θεραπείες. Δεν βλέπουμε τους φίλους και την οικογένειά μας. Αυτό το αυξημένο άγχος μπορεί να μας επηρεάσει και στην κρεβατοκάμαρα: πολλοί αναφέρουν πως έχουν έλλειψη συγκέντρωσης ή ότι δυσκολεύονται να ζήσουν τη στιγμή, ότι κάνουν δυσάρεστες σκέψεις ή ότι έρχονται ανεπιθύμητες και ενοχλητικές σκέψεις.
“Για κάποιους άλλους ανθρώπους όμως, η σεξουαλική δραστηριότητα έχει αυξηθεί αυτή την περίοδο. Το έχουν σαν φάρμακο για το στρες. Λειτουργεί για αυτούς με αυτόν τον τρόπο. Για τα άτομα όμως που δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε καταστάσεις άγχους ή να διώξουν τις δυσάρεστες σκέψεις, δεν υπάρχει διαφυγή. Είμαστε γονείς, εργαζόμενοι, χαλαρώνουμε και γυμναζόμαστε στο ίδιο μέρος”.
Για τον 28χρονο Γιάννη η πανδημία επιτάχυνε το τέλος της σχέσης του καθώς λειτούργησε σαν ‘υπενθύμιση και σαν υπογραμιστικό’ για το γεγονός ότι δεν ταίριαζε στον ερωτικό τομέα με τη σύντροφό του. “Κατά τη διάρκεια του Lockdown συνευρισκόμασταν μία φορά το μήνα περίπου και αυτό ήταν πρόβλημα για μένα”, υποστηρίζει. “Το σεξ είναι πολύ σημαντικό και αποτελεί έκφραση οικειότητας. Μου προκαλούσε μεγάλο άγχος το γεγονός ότι κάθε φορά που θα έκανα μία προσπάθεια, θα βίωνα την απόρριψη”.
Το Lockdown και η υπερβολική οικειότητα που φέρνει στα ζευγάρια είναι “εχθρός” της σεξουαλικής επιθυμίας η οποία ενισχύεται από την αίσθηση του καινούριου, του να μην ξέρεις τι να περιμένεις. Ακόμα και αν το ζευγάρι χωριζόταν μόνο την ώρα της δουλειάς θα υπήρχε αρκετός χρόνος για να αισθανθεί ο καθένας ότι του λείπει ο άλλος, το να τον βλέπει να ντύνεται σε διαφορετικά πλαίσια- για τη δουλειά, για μία παρουσίαση, για το πανεπιστήμιο. “Το να βλέπουμε όλη την ώρα ο ένας τον άλλο με τις πιτζάμες να εργάζεται στον υπολογιστή, δεν είναι ακριβώς το σενάριο που αναζωπυρώνει την ερωτική επιθυμία στους περισσότερους ανθρώπους”, υποστηρίζει η Laura Vowels, Ειδικός Σεξουαλικής Υγείας και ερευνήτρια στην εφαρμογή “Blueheart” που επικεντρώνεται στη θεραπεία σεξουαλικών προβλημάτων.
1 στους 3 εργάζεται περισσότερες ώρες κατά το δεύτερο Lockdown
Πολλοί άνθρωποι θα ταυτιστούν. Κουραστήκαμε. Κοινωνική μελέτη για τον covid-19 που έκανε το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε σύγκριση με το πρώτο Lockdown, περίπου 1 στους 3 ξοδεύει πλέον λιγότερο χρόνο για να κάνει κάποιο χόμπι ή κάτι δημιουργικό, ενώ ταυτόχρονα 1 στους 3 βλέπει περισσότερο τηλεόραση, ταινίες και παίζει παιχνίδια στο διαδίκτυο. Ακόμα, 1 στους 3 εργάζεται περισσότερες ώρες. Τα επίπεδα ευτυχίας, όπως είναι λογικό, είναι χαμηλότερα. Δυστυχώς, παρ’ όλο που το σεξ μας κάνει καλό -μειώνει το στρες, καίει θερμίδες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα – πολλοί το βλέπουν πλέον σαν μία ακόμα δραστηριότητα που έρχεται να προστεθεί στο φόρτο εργασίας.
Όσον αφορά τους ανθρώπους που είναι μόνοι, η έλλειψη ευκαιριών να βγουν ραντεβού ή να γνωρίσουν κόσμο είναι έντονη.
Η 23χρονη Κατερίνα που δεν έχει κάποια σχέση, υποστηρίζει πως οι σεξουαλικές της ορμές είναι αρκετά ασταθείς. Το πρώτο lockdown το πέρασε με τους γονείς της στην επαρχία. “Ήταν ένα δράμα και δεν είχα καμία απολύτως όρεξη για σεξ”, λέει. Κατά το δεύτερο Lockdown που έμεινε στην πόλη βγήκε μερικά ραντεβού πηγαίνοντας κόντρα στους κανόνες που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση. “Κατέληξα να κοιμάμαι με ένα άτομο για κάποιες φορές. Δεν είχα αγκαλιάσει κανέναν εδώ και μήνες οπότε πιστεύω ότι προσκολλιόμουν σε αυτή τη σχέση για να έχω μία τέτοιου είδους επαφή”, υποστηρίζει.
Πώς θα πάρω πίσω τη χαμένη μου λίμπιντο
Εάν δεν σας επηρεάζει το γεγονός ότι η λίμπιντό σας έχει μειωθεί, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, το μόνο σίγουρο είναι ότι με το πέρας της πανδημίας, θα επιστρέψει.
Εάν όμως σας ενοχλεί, τότε υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την ενισχύσετε.
Το νευρικό μας σύστημα παίζει τεράστιο ρόλο στη λειτουργία της λίμπιντό μας, δηλαδή στο ενδοκρινικό και αισθητηριακό μας σύστημα. Όταν οι ορμόνες μας περνούν από διακυμάνσεις, τότε η λίμπιντο μας “πηγαίνει βόλτα”. Η επικαιρότητα, τα διαδοχικά lockdowns, το φλερτ με κοινωνική απόσταση, δεν κάνουν την ατμόσφαιρα πολύ ρομαντική κι οι συνθήκες δεν ευνοούν ιδιαίτερα τον ερωτισμό.
Η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας με ειδικότητα σε Σεξουαλικές Διαταραχές, Kate Moyle, προτείνει στο ζευγάρι να έρθει πιο κοντά: μπορεί το ζευγάρι από κοινού να δοκιμάσει να ακούσει ένα podcast για το σεξ, να συζητήσουν γι’ αυτό. Το σκεπτικό είναι να εισάγει στη ζωή του το “καινούριο”. “Αλλά κάντε το μαζί”, επιμένει. “Αντιμετωπίστε το ως ευκαιρία να μάθετε κάτι νέο για τον άλλο. Πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια του Lockdown πολλά ζευγάρια έχουν χάσει την περιέργεια που είχε ο ένας για τον άλλο. Αυτό συμβαίνει συχνά και στις μακροχρόνιες σχέσεις. Πιστεύουμε ότι ξέρουμε τα πάντα για τον σύντροφό μας”. Το να έρθει το ζευγάρι κοντά δεν έχει να κάνει απαραίτητα μόνο με κάτι “σέξι”. Θα μπορούσε να είναι μία δραστηριότητα όπως το να μαγειρέψουν μαζί.
Η τεχνολογία ακόμα μπορεί να αποτελεί άλλο ένα εμπόδιο που μειώνει τη σεξουαλική επιθυμία, ιδίως αυτή την περίοδο που οι ώρες εργασίες έχουν γίνει πιο “θολές”. Μία λύση για το ζευγάρι θα ήταν ένα απόγευμα να το περάσει χωρίς τα τηλέφωνα στο δωμάτιο.
Μπορεί να ακούγεται κάπως ξενέρωτο και άκομψο, όμως η Kate Moyle προτείνει επιπρόσθετα στα ζευγάρια να βάλουν στο πρόγραμμα την “ώρα προσωπικού χρόνου του ζευγαριού”. “Γνωρίζουμε ότι η όρεξη ενεργοποιείται, επομένως καμια φορά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να φτιάξουμε εμείς τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να την ενεργοποιήσουμε, αντί να καθόμαστε και να περιμένουμε απλά να μας έρθει”, υποστηρίζει. “Έχουμε στο μυαλό μας ότι οι σχέσεις και οι σεξουαλικές επιθυμίες απλά προκύπτουν. Το κάνουμε με οτιδήποτε άλλο στις ζωές μας, γιατί να μην το κάνουμε και σε αυτούς τους τομείς;”.
Διαβάστε τη σημερινή έκδοση του Sunday Edition από το NEWS 24/7