Όχι, η Κάμαλα Χάρις δεν φορούσε σκουλαρίκια-ακουστικά στο debate
Διαβάζεται σε 6'Τα σκουλαρίκια της Κάμαλα Χάρις στο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ σίγουρα έκαναν εντύπωση, αλλά όχι για τους προφανείς λόγους. Η κατάρρευση ακόμη μιας θεωρίας συνωμοσίας.
- 12 Σεπτεμβρίου 2024 06:20
Αν την πρώτη συνωμοσιολογική θεωρία του debate την παρέθεσε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ με τους μετανάστες που τρώνε σκυλιά, γάτες και άλλα κατοικίδια, τη δεύτερη τη δημιούργησε τμήμα του διαδικτύου και αφορά τα σκουλαρίκια της Κάμαλα Χάρις.
Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ φορούσε ακουστικό που τής έδινε τη δυνατότητα να λαμβάνει απαντήσεις σε δύσκολες ερωτήσεις. Ορισμένοι χρήστες των social media, μάλιστα, διαπίστωσαν ομοιότητα με τα σκουλαρίκια-ακουστικά Nova H1, τα οποία δημιουργήθηκαν από τη γερμανική startup NOVA Products και παρουσιάστηκαν στην έκθεση Consumer Electronics Show 2023.
«Οι ισχυρισμοί ότι η Χάρις φορούσε ένα ζευγάρι ακουστικά Nova H1 Audio που φαίνονται σαν σκουλαρίκια με μαργαριτάρια, κατά τη διάρκεια του debate με τον Τραμπ, εξαπλώθηκαν γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» παρατηρεί η Susan Schreiner, συντάκτρια και αναλύτρια τεχνολογίας στο C4 Trends.
Άλλοι χρήστες είδαν την ομοιότητα με τα σκουλαρίκια με διπλό μαργαριτάρι που πωλούνται από την Tiffany & Co. Η Χάρις έχει εντοπιστεί να φοράει το ίδιο ζευγάρι σκουλαρικιών σε τουλάχιστον ένα βίντεο από την εκστρατεία της που έχει προβληθεί στην τηλεόραση.
Σύμφωνα με το Newsweek, τα σκουλαρίκια της NOVA Products ξεκίνησαν να παρουσιάζονται σε μια καμπάνια στο Kickstarter (σ.σ. δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής χρηματοδότησης) τον Μάιο του 2023, ωστόσο δεν κυκλοφόρησαν ποτέ.
«Μόνο 323 άνθρωποι υποστήριξαν αρχικά αυτό το προϊόν και η φωτογραφία στη σελίδα του Kickstarter φαίνεται διαφορετική από αυτά που φορούσε» η Χάρις, τονίζει στο Forbes ο αναλυτής Rob Enderle. «Στο μάτι μου αυτό που φοράει δεν είναι το ίδιο προϊόν».
Κάτι που επιβεβαιώνει και ο ιστότοπος “The Verge”.
Τα σκουλαρίκια-ακουστικά Nova H1 Audio διαθέτουν αληθινά μαργαριτάρια που «κρύβουν» ένα ζευγάρι ασύρματων ηχείων, τα οποία μεταδίδουν τον ήχο προς τα πάνω, και μέσα στα αυτιά. Εκτός από τα μεγάλα μαργαριτάρια τόσο στα σκουλαρίκια της Χάρις όσο και στα Nova H1 Audio, υπάρχουν σαφείς οπτικές διαφορές. Τα τελευταία διαθέτουν έναν πολύ παχύτερο κρίκο, ενώ τα πρώτα έχουν δύο λεπτές θηλιές που τυλίγονται γύρω από τους λοβούς των αυτιών της.
Η Χάρις φαίνεται να φοράει τα Tiffany South Sea Pearl Earrings, όπως έχει ήδη επισημανθεί από τον ιστότοπο What Kamala Wore. Η Susan Kelley, η δημοσιογράφος πίσω από το blog που εστιάζει στο στιλ της υποψήφιας προέδρου, επιβεβαιώνει ότι η Αμερικανίδα πολιτικός συνηθίζει τα ίδια σκουλαρίκια Tiffany εδώ και μήνες.
Επίσης, δεν είναι σαφές αν τα σκουλαρίκια-ακουστικά Nova H1 Audio έφτασαν ποτέ στα χέρια καταναλωτών. Ορισμένοι στην περσινή καμπάνια του Kickstarter έκαναν λόγο για «απάτη» και ρωτούσαν αν θα πάρουν ποτέ πίσω τα χρήματά τους. Ενώ δεν πωλούνται ούτε στην ιστοσελίδα της εταιρείας, με την Icebach Sound Solutions να μην απαντά στο αίτημα για σχολιασμό.
Παρά τις προφανείς διαφορές, οι συνωμοσιολόγοι κλίνουν προς τη θεωρία – το ίδιο και η Icebach. Η εταιρεία ενημέρωσε την αρχική της σελίδα με ένα μπάνερ των προεδρικών εκλογών του 2024 και την εξής λεζάντα: «Ειδική έκδοση» των σκουλαρικιών (αναμφισβήτητα η μοναδική έκδοση, αφού δεν μπορείτε να παραγγείλετε τίποτα άλλο) θα είναι σύντομα «διαθέσιμη για όλους». Σε μια διαγραμμένη πλέον ανάρτηση στο LinkedIn, ο διευθύνων σύμβουλος της Icebach Sound Solutions, Malte Iversen, αναδημοσίευσε, επίσης, μια ανάρτηση σχετικά με την εν λόγω θεωρία, λέγοντας: «Δεν μπορούμε ούτε να επιβεβαιώσουμε ούτε να διαψεύσουμε».
Άλλη μια περίπτωση παραπληροφόρησης
Η Χάρις είναι απλώς η τελευταία -χρονικά- υποψήφια που κατηγορείται ότι φοράει ακουστικό. Μια ανυπόστατη φήμη ξεκίνησε μετά από ένα debate του 2004 μεταξύ του τότε προέδρου Τζορτζ Μπους και του γερουσιαστή Τζον Κέρι, σύμφωνα με την οποία ο Μπους φορούσε έναν κρυφό πομπό. Η θεωρία είχε ευρεία διάδοση, με αποτέλεσμα τα κυρίαρχα ΜΜΕ να την καλύψουν εκτεταμένα – και στη συνέχεια φυσικά να διαψευστεί.
«Αυτή η θεωρία συνωμοσίας είναι επίσης παρόμοια με τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν από οπαδούς του Τραμπ σε ένα από τα debate του 2020 μεταξύ του Τραμπ και του Μπάιντεν, οι οποίοι κατηγόρησαν τον νυν πρόεδρο ότι φορούσε κρυφό ακουστικό» προσθέτει η Susan Schreiner.
Αυτή τη φορά η θεωρία συνωμοσίας ήταν ακόμη πιο εύκολο να καταρρεύσει. «Το στιλ της Χάρις, που περιλαμβάνει τη χρήση μαργαριταρένιων κολιέ και σκουλαρικιών, διευκόλυνε τους fast-checkers να βρουν εικόνες της αντιπροέδρου που φορούσε το ίδιο ζευγάρι σκουλαρικιών σε άλλες εκδηλώσεις. Ορισμένοι εξ αυτών παραπέμπουν σε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης που δείχνουν τη Χάρις να κάνει δηλώσεις σε ομάδες του NCAA, νωρίτερα φέτος. Σε αυτές τις φωτογραφίες, φοράει τα ίδια σκουλαρίκια με το debate, και μπορεί να καταστεί σαφές ότι δεν είναι τα Nova H1 Audio Earrings».
Τέτοιες φήμες κυκλοφορούν εδώ και καιρό για να υπονομεύσουν έναν υποψήφιο -ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο σε ένα debate. Αυτό που διαφέρει σε σχέση με το σήμερα είναι το πόσο γρήγορα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επέτρεψαν να εξαπλωθεί μια τέτοια φήμη.
«Τέτοιες θεωρίες γεννώνται και διαδίδονται γρήγορα. Μερικές φορές αναπτύσσονται επειδή ένα άτομο πιστεύει πραγματικά ότι κάτι είναι αληθινό ή παρερμηνεύει μια κατάσταση» εξηγεί ο Dr. Cliff Lampe, καθηγητής πληροφορικής και αναπληρωτής κοσμήτορας Ακαδημαϊκών Υποθέσεων στη Σχολή Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Michigan, και προσθέτει:
«Άλλες φορές, θα δούμε -και βλέπουμε- αντίπαλα στρατόπεδα να προσπαθούν να διαδώσουν ψευδείς πληροφορίες με σκοπό σαφώς να σπείρουν τη διχόνοια. Ένα λάθος που κάνουμε σχετικά με τη σκόπιμη παραπληροφόρηση είναι που νομίζουμε ότι στόχος είναι μόνο να πειστούν οι άνθρωποι πως κάτι είναι αλήθεια ή όχι. Συχνά, στόχος είναι να παραιτηθούν από την ιδέα της αλήθειας. Να σηκώσουν τα χέρια ψηλά επειδή υπάρχει τόσο μεγάλη ροή πληροφοριών και να βασιστούν στα «πιστεύω» τους και σε άλλα στοιχεία για να καταλάβουν τι είναι αλήθεια».
Το γεγονός ότι κάποιοι συζητούν για τα σκουλαρίκια αντί για το τι είπαν οι υποψήφιοι είναι αξιοσημείωτο, και γι’ αυτό ευθύνονται μεταξύ άλλων τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς έχουν μετατραπεί (και) σε μέσο διάδοσης παραπληροφόρησης. «Οι άνθρωποι βλέπουν πληροφορίες και τις μοιράζονται, γεγονός που ενισχύει το περιεχόμενο είτε είναι αληθινό είτε όχι. Οποιοδήποτε μέσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών αλλά, επειδή δεν υπάρχουν καθόλου «φύλακες» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε αυτό» καταλήγει ο Lampe.