Ουκρανία: Φόβοι για δεκάδες νεκρούς από βομβαρδισμό σε σχολείο – Διασώθηκαν οι άμαχοι από το Αζοφστάλ

Ουκρανία: Φόβοι για δεκάδες νεκρούς από βομβαρδισμό σε σχολείο – Διασώθηκαν οι άμαχοι από το Αζοφστάλ
twitter/Olga Tokariuk

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από βομβαρδισμό σχολείου στο Λουγκάνσκ, ενώ 60 άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια. Εκκενώθηκε το Αζοφστάλ από αμάχους, όπως ανακοίνωσαν Κίεβο και Μόσχα.

Οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν όλοι τους σήμερα από το αχανές εργοστάσιο χάλυβα του Αζοφστάλ, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης των Ουκρανών στην κατεστραμμένη Μαριούπολη, όπου οι ουκρανικές αρχές φοβούνται ότι η ρωσική επίθεση θα ξαναρχίσει με σφοδρότητα καθώς πλησιάζει η 9η Μαρτίου, η επέτειος της νίκης της πρώην ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Περισσότεροι από 300 άμαχοι διασώθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα του Αζοφστάλ, το οποίο σφυροκοπείται από τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και πολλές εβδομάδες, ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο διάγγελμά του, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο Ζελένσκι είπε ότι οι αρχές τώρα επικεντρώνονται στη «δεύτερη φάση» της εκκένωσης, δηλαδή την απομάκρυνση των τραυματιών και του ιατρικού προσωπικού. Θα εργαστούν επίσης για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για όλους τους κατοίκους της Μαριούπολης και των γύρω οικισμών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι το Κίεβο προσπαθεί να βγάλει από το Αζοφστάλ τους υπερασπιστές του αλλά τόνισε ότι αυτό είναι «εξαιρετικά δύσκολο».

Δύο νεκροί από βομβαρδισμό σχολείου στο Λουγκάνσκ – 60 άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις ενός σχολείου στο ουκρανικό χωριό Μπιλοχορίβκα, ενώ άλλοι 60 που παραμένουν κάτω τα συντρίμμια υπάρχουν φόβοι ότι είναι επίσης νεκροί, δήλωσε σήμερα ο Σέρχιι Γκαϊντάι κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ.

Ο Γκαϊντάι επεσήμανε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έριξαν χθες Σάββατο το απόγευμα μία βόμβα στο σχολείο στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο περίπου 90 άνθρωποι. Τριάντα έχουν διασωθεί.

Η πυρκαγιά κατασβέστηκε έπειτα από σχεδόν τέσσερις ώρες. Στη συνέχεια απομακρύνθηκαν τα συντρίμμια και, δυστυχώς, εντοπίστηκαν τα πτώματα δύο ανθρώπων”, επεσήμανε ο ίδιος στο Telegram.

Τριάντα άνθρωποι ανασύρθηκαν από τα ερείπια, επτά από τους οποίους είναι τραυματισμένοι”, πρόσθεσε ο Γκαϊντάι. “Εξήντα άνθρωποι είναι πιθανό να έχουν πεθάνει κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων”.

Ο Γκαϊντάι επεσήμανε ότι, σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, από τον βομβαρδισμό του χωριού Σιπίλοβο καταστράφηκε ένα σπίτι και 11 άνθρωποι παραμένουν στα ερείπια.

Παράλληλα έξι άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν εξαιτίας ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων στην πόλη Πριβίλα της ανατολικής Ουκρανίας, ανέφεραν εξάλλου αξιωματούχοι μέσω Telegam.

Είναι αδύνατον οι πληροφορίες αυτές να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Βομβαρδίστηκε μουσείο αφιερωμένο σε ποιητή

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Σάββατο ότι έχει μείνει άφωνος αφού από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς καταστράφηκε ένα μουσείο αφιερωμένο στον φιλόσοφο και ποιητή του 18ου αιώνα, τον Χριχόρι Σκοβορόντα.

Στη διάρκεια νυχτερινής επίθεσης στο χωριό Σκοβοροντινίβκα στην ανατολική Ουκρανία επλήγη η στέγη του μουσείου, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά στο κτίριο και να τραυματιστεί ο 35χρονος φύλακάς του. Τα πιο πολύτιμα αντικείμενα είχαν ήδη απομακρυνθεί από το μουσείο για λόγους ασφαλείας, επεσήμανε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Χαρκόβου, ο Όλεχ Σινεγκούμποφ.

“Κάθε ημέρα αυτού του πολέμου ο ρωσικός στρατός κάνει κάτι που με αφήνει άφωνο. Αλλά μετά, την επομένη, κάνει κάτι άλλο που σε κάνει να νιώθεις ξανά με τον ίδιο τρόπο”, σχολίασε ο Ζελένσκι σε νυχτερινό του διάγγελμα χθες Σάββατο.

“Στοχευμένες επιθέσεις εναντίον μουσείων – ούτε καν οι τρομοκράτες δεν θα το σκεφτόντουσαν αυτό. Αλλά εναντίον αυτού του είδους του στρατού πολεμάμε”, τόνισε.

Ο Σκοβορόντα, Ουκρανός κοζακικής καταγωγής, πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο χωριό Ιβανόβκα, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε προς τιμήν του Σκοβοροντινίβκα.

“Φέτος γιορτάζουμε τα 300 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου φιλοσόφου”, επεσήμανε ο Σινεγκούμποφ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Οι κατακτητές μπορούν να καταστρέψουν το μουσείο όπου ο Χριχόρι Σκοβορόντα εργάστηκε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και όπου ετάφη. Αλλά δεν θα καταστρέψουν τη μνήμη μας και τις αξίες μας”, πρόσθεσε.

Ο Τσετσένος ηγέτης Καντίροφ ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν την Ποπάσνα

Ο Ραμζάν Καντίροφ, επικεφαλής της ρωσικής δημοκρατίας της Τσετσενίας, δήλωσε σήμερα ότι οι στρατιώτες του έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ποπάσνα στην ανατολική Ουκρανία, αν και Ουκρανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η μάχη για την πόλη συνεχίζεται.

Στα μέσα Απριλίου οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα επίθεση η οποία επικεντρώθηκε στην ανατολική Ουκρανία, με τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς και επιθέσεις να σημειώνονται τον τελευταίο καιρό γύρω από την Ποπάσνα στην επαρχία Λουχάνσκ.

“Μαχητές των τσετσενικών ειδικών δυνάμεων (…) έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της Ποπάσνα”, επεσήμανε ο Καντίροφ σε ανάρτησή του στο Telegram. “Οι κεντρικοί δρόμοι και περιοχές της πόλης έχουν καθαρίσει εντελώς”, πρόσθεσε.

Προς το παρόν το Κίεβο δεν έχει σχολιάσει την πληροφορία αυτή, αλλά αργά χθες Σάββατο ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε δηλώσει ότι στην πόλη μαίνονται σφοδρές μάχες.

“Η μάχη για την Ποπάσνα συνεχίζεται”, επεσήμανε ο Αρεστόβιτς σε βίντεο που ανήρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Οι Ρώσοι προπαγανδιστές ανέφεραν με χαρά ότι την έχουν ήδη καταλάβει, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Αυτή είναι η 117η φορά που ισχυρίζονται ότι ‘κατέλαβαν την Ποπάσνα’ αυτή την εβδομάδα”, πρόσθεσε.

Ο Σέρχιι Γκαϊντάι, κυβερνήτης του Λουχάνσκ, είχε δηλώσει νωρίτερα χθες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν την περιοχή. “Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αλλά υπό έλεγχο”, είχε επισημάνει σε βίντεο στο Telegram. Ο ίδιος είχε προσθέσει ότι στη μάχη δεν συμμετέχουν τσετσενικά στρατεύματα, αλλά κάνουν λεηλασίες και τραβούν βίντεο.

Το Κίεβο ζητά από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να οργανώσουν την περίθαλψη των μαχητών του Αζοφστάλ

Η Ουκρανία ζήτησε σήμερα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF) να οργανώσουν μια αποστολή για την απομάκρυνση και την περίθαλψη των στρατιωτών που έχουν εγκλωβιστεί στο Αζοφστάλ της Μαριούπολης.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεσουκ έστειλε επιστολή στον Μισέλ-Ολιβιέ Λασαριτέ, τον υπεύθυνο των προγραμμάτων οργάνωσης ανθρωπιστικών αποστολών και επικεφαλής των MSF στην Ουκρανία, όπως ανέφερε το υπουργείο Επανενσωμάτωσης των προσωρινά κατεχόμενων εδαφών.

Το Κίεβο ζητά από τους MSF να οργανώσουν μια αποστολή με στόχο την απομάκρυνση των υπερασπιστών της Μαριούπολης και του Αζοφστάλ και την παροχή περίθαλψης στους τραυματίες, «τα ανθρώπινα δικαιώματα των οποίων καταπατούνται από τη Ρωσική Ομοσπονδία» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι Ουκρανοί υπερασπιστές του αχανούς εργοστασίου «βρίσκονται εδώ και 72 ημέρες υπό τους συνεχείς βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις του ρωσικού στρατού» και επειδή δεν έχουν φάρμακα, νερό και τρόφιμα «οι τραυματίες πεθαίνουν από γάγγραινα και σηψαιμία».

Νωρίτερα σήμερα το Κίεβο ανακοίνωσε ότι όλες οι γυναίκες τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι που είχαν εγκλωβιστεί στο Αζοφστάλ απομακρύνθηκαν από αυτόν τον τελευταίο θύλακα αντίστασης των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη.

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: 1,16 εκατ. Ουκρανοί κατέφυγαν στη Ρωσία

Περίπου 1,16 εκατ. Ουκρανοί έχουν μεταφερθεί από την πατρίδα τους στη Ρωσία αφότου άρχισε η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει περίπου 205.000 παιδιά.

Μόνο από προχθές Παρασκευή, 18.580 άνθρωποι, ανάμεσά τους 1.840 παιδιά, μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στη Ρωσία, σύμφωνα με τον υποστράτηγο Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

Το Κίεβο ερίζει ότι η Μόσχα εκτοπίζει παρά τη θέλησή τους πολίτες της Ουκρανίας και δεν τους επιτρέπει να επιστρέψουν στα εδάφη που ελέγχει. Η ρωσική κυβέρνηση το αρνείται, διατείνεται ότι σκοπός των μετακινήσεων αμάχων είναι να σωθούν από τις εχθροπραξίες, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Βρετανία: Ανακοίνωσε τη χορήγηση επιπλέον βοήθειας αξίας 1,3 δισεκ. λιρών

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει επιπλέον στρατιωτική και οικονομική βοήθεια ύψους 1,3 δισεκατομμυρίου λιρών (1,87 δισεκ. ευρώ) στην Ουκρανία, ενόψει της σημερινής βιντεοδιάσκεψης των ηγετών των χωρών της G7 στην οποία έχει προσκληθεί να συμμετάσχει ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πρωθυπουργός των Συντηρητικών, ο Μπόρις Τζόνσον, είναι ανάμεσα στους κυριότερους υποστηρικτές των προσπαθειών του Κιέβου να αποκρούσουν την εισβολή των δυνάμεων της Ρωσίας που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου. Η κυβέρνησή του έχει προμηθεύσει τον στρατό της Ουκρανίας με αντιαρματικούς πυραύλους, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και άλλα όπλα.

Η νέα δέσμευση σχεδόν διπλασιάζει αυτή που είχε γίνει μέχρι σήμερα. Η κυβέρνηση Τζόνσον τονίζει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημόσια δαπάνη του Ηνωμένου Βασιλείου για οποιονδήποτε πόλεμο έπειτα από αυτούς στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, αν και δεν διευκρίνισε πώς κάνει αυτόν τον υπολογισμό.

«Η βάρβαρη επίθεση του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν προκαλεί μόνο ανείπωτη καταστροφή στην Ουκρανία — απειλεί επίσης την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη», επιχειρηματολόγησε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν ο κ. Τζόνσον, ο πρώτος δυτικός αρχηγός κυβέρνησης που μίλησε στο ουκρανικό κοινοβούλιο από το ξέσπασμα του πολέμου, την περασμένη εβδομάδα.

Αν και η Βρετανία έχει προσφέρει μεγάλο ποσό σε στρατιωτική βοήθεια, ως τώρα έχει υποδεχθεί λιγοστούς από τους 5 εκατομμύρια και πλέον πρόσφυγες του πολέμου. Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε χθες ότι έχει χορηγήσει 86.000 βίζες σε Ουκρανούς, εκ των οποίων έχουν φθάσει στο ΗΒ περίπου 27.000.

Το υπουργείο Ανάπτυξης της Γερμανίας ανακοινώνει τη χορήγηση επιπλέον βοήθειας 63 εκατ. ευρώ

Το υπουργείο Ανάπτυξης της Γερμανίας ανακοίνωσε τη χορήγηση επιπλέον οικονομικής βοήθειας 63 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.

«Είναι σημαντικό για μένα η Γερμανία να βοηθά την Ουκρανία όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά για να γίνει η ζωή του ουκρανικού λαού κάπως πιο υποφερτή», εξήγησε η υπουργός Ανάπτυξης Σβένια Σούλτσε στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

«Για αυτόν τον λόγο, αυξήσαμε το πρόγραμμα άμεσης βοήθειας στην Ουκρανία από τα 122 στα 185 εκατομμύρια ευρώ», συνέχισε η κυρία Σούλτσε. Το ποσό «θα αξιοποιηθεί για να αποκατασταθεί η παροχή πόσιμου νερού» και για «να ανοικοδομηθούν κατεστραμμένα διαμερίσματα, σχολεία και νηπιαγωγεία», διευκρίνισε.

«Άλλα υπουργεία δίνουν ακόμη περισσότερα χρήματα και θα κάνουμε κι άλλα. Όταν σταματήσουν να πέφτουν οι βόμβες, η Γερμανία θα βοηθήσει, θα προσφέρει δισεκατομμύρια για την ανοικοδόμηση. Το υπουργείο μου ήδη προετοιμάζεται γι’ αυτό», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα