Ουκρανία: Κλιμακώνονται οι διπλωματικές προσπάθειες εν μέσω φόβων για ρωσική εισβολή

Ουκρανία: Κλιμακώνονται οι διπλωματικές προσπάθειες εν μέσω φόβων για ρωσική εισβολή
Οι Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνάντησή τους στη Γενεύη 2022 Patrick Semansky/ap

Διπλωματικός πυρετός με τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού. Ολοκληρώθηκε η επικοινωνία Μπάιντεν - Πούτιν. Όλο και περισσότερες χώρες προτρέπουν τους πολίτες τους να εγκαταλέιψουν την Ουκρανία.

Εντείνονται οι τηλεφωνικές συνομιλίες για την Ουκρανία εν μέσω προειδοποιήσεων των ΗΠΑ για επικέιμενη ρωσική εισβολή ενώ την ίδια στιγμή ολοένα και περισσότερες χώρες καλούν τους υπηκόοους τους που ζουν στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησαν τηλεφωνικά για να συζητήσουν τη συσσώρευση στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία, όπως είχε ανακοίνωσει αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με το CNN η επικοινωνία τους διήρκεσε 1 ώρα και 2 λεπτά και μέχρι στιγμής δεν εχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Η τηλεφωνική συνομιλία άρχισε στις 11.04 τοπική ώρα στην Ουάσινγκτον (18.04 ώρα Ελλάδας).

Μακρόν προς Πούτιν: “Ένας ειλικρινής διάλογος δεν είναι συμβατός με μια κλιμάκωση”

Νωρίτερα και σύμφωνα με το Ελιζέ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι ένας «ειλικρινής διάλογος δεν είναι συμβατός με μια (στρατιωτική) κλιμάκωση» στα ουκρανικά σύνορα.

Οι δύο ηγέτες συνομίλισαν τηλεφωνικά για 1 ώρα και 40 λεπτά και σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία«εξέφρασαν και οι δύο τη βούληση να συνεχιστεί ο διάλογος» μέσω «των οδών προκειμένου να προωθηθεί η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» για το Ντονμπάς και για τις «συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη», προσθέτει η γαλλική προεδρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος «μετέφερε, επίσης, τις ανησυχίες των Ευρωπαίων εταίρων του και των συμμάχων του», προστίθεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας ανακοίνωσε οτι ο Πούτιν δεν είπε τίποτα κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Μακρόν που να υποδείκνυε ότι ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία.

“Δεν βλέπουμε καμία ένδειξη σε αυτά που λέει ο πρόεδρος Πούτιν ότι πρόκειται να προχωρήσει στην επίθεση”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

“Είμαστε ωστόσο εξαιρετικά προσεκτικοί και σε εγρήγορση ως προς τη ρωσική (στρατιωτική) στάση προκειμένου να αποφύγουμε το χειρότερο”.

Η Γαλλία θα συνιστούσε, εντούτοις, τώρα στους Γάλλους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Παράλληλα το Ελιζέ ανακοίνωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε στον Βλαντίμιρ Πούτιν την “αποφασιστικότητα (των Δυτικών) να αντιδράσουν” σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα συνεχίσει τις διπλωματικές του προσπάθειες για να αποτραπεί μια κλιμάκωση έχοντας τηλεφωνική συνομιλία απόψε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Γερμανό καγκελάριο ‘Ολαφ Σολτς και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.

Σε υψηλούς τόνους η επικοινωνία Μπλίνκεν-Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι θέλουν να προκαλέσουν μια σύρραξη στην Ουκρανία με τις κατηγορίες τους περί μιας πιθανής επικείμενης ρωσικής επέμβασης, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του υπουργείου του.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ “υπογράμμισε πως η εκστρατεία προπαγάνδας που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σχετικά με μια «επίθεση της Ρωσίας» εναντίον της Ουκρανίας έχει στόχο την πρόκληση, ενθαρρύνοντας τις αρχές του Κιέβου” να προσφύγουν σε μια “στρατιωτική λύση του προβλήματος του Ντονμπάς”, της περιοχής της ανατολικής Ουκρανίας, στα σύνορα με τη Ρωσία, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται εδώ και οκτώ χρόνια τους φιλορώσους αυτονομιστές, που στηρίζει η Μόσχα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε πως η διπλωματική οδός παραμένει “ανοικτή” για την αποφυγή μιας σύρραξης στην Ουκρανία, όμως θα ήταν αναγκαία μια “αποκλιμάκωση” εκ μέρους της Μόσχας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Χώρες καλούν τους υπηκόους τους να εγκαταλέιψουν την Ουκρανία

Με φόντο τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για επικείμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ολοένα και περισσότερες χώρες καλούν τους πολίτες που ζουν στην χώρα να την εγκαταλείψουν.

Γερμανία, Βρετανία Λιθουανία, Αυστραλία, Ολλανδία, Σουηδία, Ιταλία και άλλες χώρες προστρέπουν τους πολίτες να βρουν μέσα ώστε να φύγουν απο τη χώρα ενώ η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο έδωσε σήμερα εντολή για την απόσυρση του μη αναγκαίου προσωπικού της.

“Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών διέταξε την αποχώρηση των Αμερικανών εργαζομένων, που δεν είναι απαραίτητοι για τις έκτακτης ανάγκης υπηρεσίες της πρεσβείας, λόγω των πληροφοριών που συνεχίζουν να κάνουν λόγο για μια ενίσχυση του ρωσικού στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία, ένας δείκτης μιας ενδεχόμενης σημαντικής στρατιωτικής δράσης”, αναφέρει η πρεσβεία στο Κίεβο, σε μήνυμά της στο Twitter.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα