Ουκρανία: Νέο ηχηρό “χαστούκι” στη Ρωσία – Πληθαίνουν οι προτροπές για χρήση πυρηνικών
"Στραπάτσο" της Ρωσίας, μία μέρα μετά την φιέστα για την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών. Βήμα για την απελευθέρωση του Ντονέτσκ, η επανάκτηση από τους Ουκρανούς της πόλης Λιμάν, την ίδια ώρα που στενοί σύμμαχοι του Πούτιν "πιέζουν" για χρήση πυρηνικών.
- 01 Οκτωβρίου 2022 22:03
Ηχηρό “χαστούκι” δέχτηκε η Ρωσία το Σάββατο (01/10), μία μέρα μετά την φιέστα Πούτιν για την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.
Οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να επανακτήσουν τον έλεγχο της πόλης Λιμάν, στην επαρχία Ντονέτσκ, μία από τις περιοχές που προσάρτησε η Μόσχα. Έως και 5.000 Ρώσοι στρατιώτες εκτιμάται ότι βρίσκονταν εκεί και είχαν περικυκλωθεί, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναγκάστηκε να προχωρήσει σε απόσυρση των δυνάμεών του από τη Λιμάν, παραδεχόμενο έτσι την ήττα του.
“Λόγω της απειλής να περικυκλωθούν, τα στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από τη Λιμάν σε καλύτερες θέσεις” τονίζεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων της Ρωσίας.
Ο εκπρόσωπος των δυνάμεων της ανατολικής Ουκρανίας, Σέρχι Τσερεβάτι δήλωσε χαρακτηριστικά: “Η Λιμάν είναι σημαντική γιατί είναι το επόμενο βήμα προς την απελευθέρωση του ουκρανικού Ντονμπάς. Είναι μια ευκαιρία να πάμε πιο μακριά, στην Κρεμίνα και το Σιεβιεροντόνετσκ και είναι από ψυχολογικής πλευράς, πολύ σημαντικό“.
Και ο Καντίροφ για χρήση πυρηνικών
Λίγη ώρα μετά το στραπάτσο στη Λιμάν, ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων μικρής ισχύος.
Η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων τακτικών πυρηνικών όπλων χαμηλής απόδοσης που έχουν σχεδιαστεί για να αναπτύσσονται εναντίον των αντίπαλων στρατών.
Άλλοι κορυφαίοι σύμμαχοι του Πούτιν, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έχουν προτείνει ότι η Ρωσία μπορεί να χρειαστεί να καταφύγει σε πυρηνικά όπλα, αλλά η έκκληση του Καντίροφ ήταν η πιο επείγουσα και σαφής.
Ο ισχυρός ηγεμόνας της περιοχής του Καυκάσου υπήρξε θερμός υποστηρικτής του πολέμου στην Ουκρανία, με τις τσετσενικές δυνάμεις να αποτελούν μέρος της εμπροσθοφυλακής του ρωσικού στρατού εκεί. Ο Καντίροφ εκτιμάται ευρέως ότι είναι πολύ κοντά στον Πούτιν, ο οποίος τον διόρισε να κυβερνήσει την Τσετσενία το 2007.
Στο μήνυμά του, ο Καντίροφ περιέγραψε τον συνταγματάρχη Αλεξάντερ Λάπιν, διοικητή των ρωσικών δυνάμεων που πολεμούν στη Λιμάν, ως “μετριότητα” και πρότεινε να υποβιβαστεί σε στρατηγό και να του αφαιρεθούν τα μετάλλια. “Λόγω έλλειψης στοιχειώδους στρατιωτικής επιμελητείας, σήμερα έχουμε εγκαταλείψει αρκετούς οικισμούς και ένα μεγάλο κομμάτι εδάφους“, είπε.
Ο Καντίροφ δήλωσε επίσης ότι δύο εβδομάδες πριν είχε αναφέρει την πιθανότητα ήττας στη Λιμάν στον Βαλέρι Γκερασίμοφ, αρχηγό του γενικού επιτελείου της Ρωσίας, αλλά αυτός είχε απορρίψει το ενδεχόμενο αυτό.
Γιατί η Λιμάν είναι τόσο σημαντική
Από τα τέλη Μαΐου, τα ρωσικά στρατεύματα είχαν μετατρέψει την πόλη Λιμάν στην περιοχή του Ντονέτσκ σε σημαντικό κόμβο υλικοτεχνικής υποστήριξης για την ανάπτυξη στρατευμάτων και τις προμήθειες πυρομαχικών.
Η πόλη είναι επίσης ένα βασικό σιδηροδρομικό κέντρο, που συνδέει τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ και Χάρκοβο στα ανατολικά και βορειοανατολικά της Ουκρανίας.
Έως και 5.000 Ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στη Λιμάν και η ανακατάληψή της από την Ουκρανία είναι μια από τις χειρότερες στρατιωτικές ήττες της Ρωσίας από την έναρξη της εισβολής της στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Θα επιτρέψει στα ουκρανικά στρατεύματα να καθαρίσουν πλήρως το βόρειο τμήμα της περιοχής του Ντονέτσκ και να προχωρήσουν περαιτέρω στη γειτονική περιοχή του Λουχάνσκ.
Η απώλεια της Λιμάν αποτελεί νέο πλήγμα για τον ρωσικό στρατό μετά τις πολλές στρατιωτικές ήττες που έχει υποστεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου και την έναρξη της αντεπίθεσης του Κιέβου στο νότιο και ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις